Annons

Annons

Biggest loser-Sarah gick ner 73 kilo – och hittade kärleken!

Dela
(0)

Sarah Forsberg

Sarah Forsberg gick ner 73 kilo under Biggest loser. I takt med att kroppen blev mindre blev självförtroendet större. Men hon vågade inte hoppas på att kärleken till Richard var besvarad.
– Han var sjukt snygg, och jag var bara en tjockistjej, säger Sarah.

Annons

När Sarah Forsberg kom till inspelningen av Sjuans tv-program Biggest loser visade vågen 155,7 kilo. Vid finalen hade hon tappat nästan halva sin kroppsvikt. Det räckte inte till en seger i tävlingen. Men kampen för en bättre hälsa har gjort henne till en vinnare på så många andra sätt.
– Min största resa har inte varit att jag gått ner i vikt. Den största resan har varit att börja våga tänka att jag duger och att jag kan. Jag kämpar fortfarande med att hitta en balans. Men ingenting hade fungerat om jag inte haft Richard vid min sida. Det betyder väldigt mycket att ha någon att komma hem till, säger Sarah.
De flyttade ihop i Richards lägenhet i Bromma i våras, strax efter att finalen hade spelats in. Sträckan från att vara riktigt goda arbetskamrater till att bli ett par var inte lång när de väl fick en puff i rätt riktning. Det var Hristos Adoniadis, vinnaren i Biggest loser och Sarahs ständige träningskompis, som fick dem att ta det avgörande steget.
– Hristos nästan blödde ur öronen av mitt prat om Richard. Han blev till sist så trött på mitt snack att han ringde upp Richard och sa: ”Bara så du vet det, jag har aldrig hört någon prata så gott om en annan människa. Du får göra något åt detta! Den här tjejen går sönder annars!”

Sarah

Sarah gick ner 73 kilo under Biggest loser.

Missbrukade mat
Sarah är 32 år, lång och välsminkad. När hon ska fotograferas plockar hon fram en smaragdgrön blus och en midjekort skinnjacka ur garderoben. Hon säger att hon alltid varit mån om sitt yttre, även om hon tidigare fick nöja sig med de kläder som fanns i hennes storlek.
– Jag motsvarade inte de fördomar som ofta förekommer kring överviktiga personer. Jag har alltid försökt klä mig fint, jag har aldrig känt mig utanför eller isolerat mig. Ibland har jag känt att det nästan skulle vara lättare att ha något att skylla på. Det blev speciellt tydligt under Biggest loser, man försökte ofta hitta bakomliggande problem.
– De frågade om någon i skolan sagt något dumt till mig, hur min relation till min mamma fungerat. Men jag har bara haft en dålig relation till mig själv. Mitt problem har varit att jag missbrukat mat, säger Sarah.
Sarah är uppvuxen i den svenskspråkiga delen av Finland. Hennes föräldrar Gunilla och Patrik har ett bageri i Jakobstad.
– Jag har verkligen haft en grundtrygg drömuppväxt, på alla sätt. Vi var en kärnfamilj med villa, sommarställe, hund, katt och egna hästar. Jag började rida när jag var sex år gammal och har alltid varit en aktiv person. Visst fick jag provsmaka degarna när jag bakade med morfar på bageriet, men vi hade aldrig kakor hemma. Jag tror nog att olyckan i så fall ställde till mer problem, konstaterar Sarah.
Häst krossade knät
Sarah var tolv år och fick ena knät krossat av en skrämd häst.
– Jag låg på sjukhus i flera månader. Många tyckte synd om mig och kom med godis. Jag tror att det var där någonstans som jag lärde mig att trösta mig med socker och mat. Jag åt för att festa och jag åt för att trösta mig. Sen blev det en ond, nedåtgående spiral. Jag blev för stor för att rida och slutade att hålla mig aktiv, berättar Sarah.
När Sarah var 27 år fick hon diabetes. Då vägde hon 150 kilo.
– Jag lyckades gå ner 60 kilo på egen hand under ett och ett halvt år. Men det höll inte, kanske för att jag gick ner av fel grunder. Diabetesdiagnosen skrämde mig. Jag var rädd för sjukdomen, men att ha rädsla som drivkraft blir aldrig bra, säger Sarah.
Några år senare hamnade Sarah i en ny livskris. Hon reste runt i världen och beslutade sig för att flytta till Sverige. Sarahs syster Malin bodde redan utanför Uppsala. Sarah är utbildad socionom och jobbmöjligheterna var fler i Sverige.
– Jag hade även ett distansförhållande som jag ville utveckla, men det blev inte som jag tänkt mig. Medan jag kämpade för att hitta ett bra jobb och en bostad började jag äta fel, igen. Snart vägde jag 150 kilo. De dagar då jag jobbade kvällspass hoppade jag över både frukost eller lunch. Först vid tio på kvällen åt jag pizza, hamburgare, läsk och alla sötsaker som jag kunde komma åt. Jag förstod att det var fel, men ändå kunde jag inte låta bli. Jag är sockerberoende och det handlade bara om att stilla suget, säger Sarah.
Den här gången förstod Sarah att hon inte skulle klara kampen mot kilona på egen hand. Hon sökte till Biggest loser 2013, men kom fram till att hon inte var redo. När nästa säsong skulle filmas mejlade produktionsbolaget och undrade om hon ville göra en ny ansökan.
– Jag sprang snällt på alla castingmöten. Jag hann inte reflektera, det var bara ren desperation! Jag hade aldrig ens följt tidigare säsonger. Tro mig, om jag haft pengar hade jag betalat en egen, personlig tränare och bokat in mig på ett slott. Om jag kunnat, hade jag inte gjort det inför hela svenska folket!
Första veckan gick Sarah ner 13,6 kilo, ett världsrekord för serien som sänts i länder som USA, Kina, Brasilien och Sydafrika. Hennes benhårda vilja gjorde att de andra deltagarna kallade henne för Terminator.
– Mårten Nylén, vår personliga tränare, drog undan mig och frågade om jag verkligen förstod att jag hade möjlighet att ta hem segern. Jag tänkte bara: Du vet ingenting om mig! Jag kommer att göra dig besviken!
Hon återkommer ofta till sin dåliga självbild, till sorgen över hur illa hon behandlat sig själv.
– Först när man lär sig att älska sig själv kan man göra en förändring, och jag har fått arbeta väldigt hårt med min självkänsla. Jag sätter en sjukt stor press på mig själv och är oerhört rädd för att göra andra besvikna. Ett typiskt duktig flicka-syndrom. I början kämpade jag bara för att göra andra stolta. Första gången jag ställde mig på vågen var jag stolt, men redan en stund senare började jag tänka att jag kunde ha gjort det bättre, säger Sarah.
Möttes på hunddagis
Någonstans i bakhuvudet fanns tankarna på Richard Wenne, en arbetskamrat som hon träffat på kommunens hunddagis.
– Redan första dagen beskrev jag Richard som mannen som jag ska gifta mig med. Men det sa jag bara till mina vänner. Richard visste ingenting. Vi hade verkligen klickat direkt. Vi hade samma sorts humor. Han var en fantastisk människa som jag kunde vara mig själv med. Men han var en sjukt snygg kille, och jag var bara en tjockistjej, säger Sarah.
Efter några veckors bekantskap reste de till Richards skärgårdsställe med gemensamma vänner. När Sarah sedan flyttade in i Biggest loser-slottet tog relationen en naturlig, och kanske nyttig, paus.
– Jag hade känslor för Sarah, men jag förnekade det. Jag har svårt att släppa in folk. När Sarah befann sig på inspelningen upptäckte jag att jag saknade henne, säger Richard.
Handen på hjärtat, hade han någonsin kunnat bli tillsammans med den tjocka versionen av Sarah?
– Jag ser inte kilon, jag ser personen. Dock tror jag att det hade varit svårare eftersom Sarah inte älskade sig själv. Att älska sig själv är en förutsättning för att låta sig älskas av andra, säger Richard, och Sarah håller med:
– Det går inte att vara tillsammans med en person som har så dåligt självförtroende. Sen hade jag inte klarat mig lika bra utan Richards stöd. Under månaderna fram till finalen var jag inte speciellt rolig. Jag tränade, sov och befann mig i en extremt galen situation. Efter finalen bröt jag ihop. Jag hade föreställt mig att tiden efter Biggest loser skulle bli den lyckliga tiden. Det var ett paradis som hägrade. Men i stället kände jag bara en tomhet när min vardag inte längre gick ut på att jaga kilon. Richard och jag åkte ut till skärgården, och efter några veckor mådde jag bättre igen, säger Sarah.
Under sommaren har Sarah arbetat på sitt gamla jobb inom daglig verksamhet på Sollentuna kommun. I höst ska hon läsa till kostrådgivare. Hon tränar fortfarande ett till två pass så gott som varje dag. Nyligen gjorde Richard och Sarah en fjällvandring tillsammans, något som varit en omöjlighet för bara ett år sedan. Ett annat gemensamt intresse har blivit hälsosam mat. Richard, som förr jobbade som kock, gillar att experimentera fram nya rätter som ryms inom Sarahs kaloribudget.
– Numera vill jag inte gärna prata om hur mycket jag gått ner på en vecka, eller hur långt jag sprungit, för jag vet att många jämför sig med mig. De säger att de känner sig misslyckade om de bara gått ner ett och ett halvt kilo. Men vi har alla så olika förutsättningar. Alla steg räknas!

Sarah Forsberg
Så lyckades jag!
* Jag bestämde mig för att jag ville göra en livsstilsförändring. För mig var drivkraften frihet, att slippa känna mig begränsad av min övervikt.
* Jag åt fräsch mat med få kalorier och slopade sockret. Det funkade för mig. Det viktigaste för att få det att hålla i längden är att hitta ett sätt som funkar för dig. Det spelar ingen roll om det är LCHF eller sockerfritt, bara det funkar på din kropp och i ditt huvud.
* Jag slutade att jämföra mig med andra! Det är mina resultat som räknas!
* Jag hitta kärleken till mig själv!

Några av Sarahs favoriter:
Havregrynsgröt, varje morgon!
Spenat, broccoli och avokado
Fisk och kyckling med vitlök, citron och färska kryddor

biggestloser5

AV MARIA SVEMARK
FOTO: JENNIFER GLANS, DAVID EINAR/TV4, FREDRIK ROLLMAN/TV4, SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…