Annons

Annons

Bibi är kvinnan bakom Sommar i P1

Dela
(0)

På midsommardagen är det premiär för 54:e upplagan av  Sommar i P1. Ett säkert tecken på att det är just – sommar. I veckans nummer har vi träffat Bibi Rödöö som är producent för succéprogrammet. Hon är en fixare och ett energiknippe utan dess like. Egenskaper som är perfekta i jobbet, men inte bara positiva för henne själv. En dag tog det stopp.

Annons

– Jag fick ta en rejäl funderare på vad som var viktigt i livet. Sedan tog jag konsekvensen av det, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 26.

Gilla Hemmets på Facebook

 

I hela arton år har hon basat över Sommar i P1, svenskarnas mesta radiounderhållning i semestertider som startade redan 1959. Tusentals kontakter med potentiella sommarpratare och medarbetare, hundratals timmars av peptalk och många fina, nya kompisar är en snabb summering och resultatet av Bibis jobb. Numera ingår flera sommarpratare i hennes privata vänkrets: Jan Scherman, Mustafa Can och Gunilla von Platen är bara några av dem.
– Vi kommer varandra väldigt nära under arbetets gång. Det händer mycket med dem som ska vara med, berättar Bibi medan hon styr stegen mot en uteservering i solen.
– De flesta sommarpratare är säkra i sin yrkesroll, men när de ska berätta om sig själva är det plötsligt en helt annan sak. Då uppstår en särskild relation mellan dem och oss som jobbar här. Alla har en egen producent som de jobbar tillsammans med. Det har till och med blivit barn som en följd av sommarsamarbetet mellan värd och producent, säger Bibi och skrattar.

Och hon skrattar mycket – pratar mycket över huvud taget. Det gäller att hänga med i svängarna! Hon skojar, är rättfram och har ett rappt språk. Snabbt scannar hon av läget, verkar se och höra och veta det mesta om allt och alla.
När Bibi säger att hon älskar sitt jobb så finns det nog ingen som inte tror henne. Hon har tre vuxna barn och sådär avundsvärt spontant slog hon till på Blocket och köpte sig ett sagolikt semesterboende i södra Frankrike för ett par år sedan. På det stora hela ger hon ett intryck av att ha kontroll och att vara framgångsrik och lycklig.
– Men det där med att ge sken av att vara så lycklig och framgångsrik är rätt tröttsamt. Det är en av de saker vi brukar tipsa våra sommarpratare om, att inte försöka hålla en perfekt fasad. Vem älskar en perfekt människa? Ett liv är aldrig perfekt! Det är upp och ner, lycka och sorg om vartannat. Det är när man vågar prata om det som det blir intressant och på riktigt. Det är då man kan dela med sig av sina erfarenheter och inspirera andra. Alla bär på en berättelse!
Bibi är en klassisk ”duktig flicka”. Hon hade 5,0 i gymnasiebetyg, gick ett år på Handelshögskolan, bytte till Journalisthögskolan och har sedan klättrat uppåt mellan olika jobb inom Sveriges Radio. Hon är en fixare, en motor och ett energiknippe – alltid den som ser till att alla andra har vad de behöver. Vilket hon också tycker är roligt och som hon har sett som en del av sin identitet.
– Jag bara är sådan! Jag får massor av energi av att möta andra människor, av att umgås med folk och att få saker i rullning. Jag förstod inte att det samtidigt kan vara så urholkande.

Under många år var hon ensam med sina tre barn. Hennes jobb gick ut på att skapa sommarens mest attraktiva radioprogram och samtidigt skulle hon pussla ihop livet så att hennes egna barn fick fina sommarminnen.
– Jag hyrde ut min lägenhet och för pengarna bilade vi ner i Europa. Det var precis så som jag gjorde med mina föräldrar och syskon när jag var liten. Då reste vi ner i Europa i en amerikanare och jag fick ligga ovanpå packningen bak i bilen medan mina äldre syskon satt i baksätet. Det var härliga lov, och att kunna göra samma sak med mina egna barn kändes fantastiskt!
Inför 50-årsdagen stannade hon upp och funderade över sin livssituation. När barnen blivit större gavs plötsligt möjligheten att fundera över hennes eget mående. Livsglädjen och framåtandan fanns där, men också trötthet och allt tätare migränattacker.
– Man klarar det man måste, så är det med allt. Det vet alla som har ett sjukt barn, en sjukdom eller lever i en svår relation. Jag var ensam ansvarig för mina barn, ombesörjde vardagen i ett jättestort hus och skulle sköta mitt ansvarsfyllda och hektiska arbete. Det fanns liksom inte så mycket tid över för mig själv. Jag gick ner i vikt och mådde inte alls bra.

Det var först när en företagsläkare förklarade balansen mellan närande och tärande som hon insåg att hon behövde förändra sitt liv.
– Jag tyckte att jag fick så mycket näring från mitt inspirerande arbete och insåg inte att det var lika tärande i den andra vågskålen. Och gjorde jag några fel så blev det helsidor i tidningarna. När en kollega och vän på en middag frågade mig vad jag ville i livet förstod jag inte ens frågan. Vadå, ”jag ville”?
Hon hittade sätt att sortera allt hon hade i huvudet, alla måsten. Och så funderade hon på den där frågan om vad hon ville – egentligen.
– Jag gjorde mitt val. Jag skilde mig och flyttade till en lättstädad, modern lägenhet i city med nära till allt. Jag avsade mig producentskapet för På Minuten och krävde mer personal till Sommar för att orka. Allt detta gör att jag i dag befinner mig i en härlig fas i livet. Barnen är flygfärdiga och mår bra, resten av min familj likaså. Jag kan säga ja till att vara ihop med någon. Vi kan planera saker för framtiden. Jag har en frihet jag inte haft på väldigt länge.

Även om hon tycker om att hjälpa sommarpratarna att bli personliga så brukar hon också råda dem att tänka över noggrant innan de berättar väldigt privata saker för en så här stor publik.
– Ja, det finns saker som man ska hålla för sig själv, både för sin egen skull och för att det kan skada andra i omgivningen. Att dela med sig av riktigt svåra saker är bra på flera sätt, men det allra innersta ska man kanske i stället ta på tu man hand med ett noga utvalt fåtal.
Att stanna upp och summera som sommarpratarna gör, är ett väldigt bra sätt att stämma av livet med sig själv, menar Bibi. Ställ dig själv frågor som ”var är jag i livet?”, ”vad gör jag?” och ”varför?”. Det är terapeutiskt. Det går an att vara förnuftig åt andra, men det var precis det som Bibi själv behövde.
– Förhoppningsvis blir man lite klokare efteråt, ler hon lite lurigt och gottar sig åt att precis samma dag ha bokat biljetter ner till semesterhuset i Frankrike.
Det där lustfyllda husköpet utomlands låter väl klokt om något? Hon vänder näsan mot solen en kort stund och konstaterar att hon har blivit tydligare med vad hon vill och behöver.
– Numera kan jag till och med sätta mig ner och bara glo på den vackra utsikten från tornets altan. Utan att känna mig lat!

”Madame de la Tour”
Namn: Bibi Rödöö, men kallas ”Madame de la Tour” (Damen i tornet) av byinvånarna i Bonson i södra Frankrike där hon sedan sex år tillbaka äger ett vakttorn från 1200-talet.
Ålder: 52 år.
Familj: Christoffer, 26, Christina, 23, Caspar, 19.
Bor: Stockholm och semesterboende i Frankrike.
Aktuell: Producent för 54:e upplagan av Sommar i P1.
Om sommaren: Jag älskar ljuset, värmen och årstiden! Det gäller att tanka energi och livskraft så att man klarar november.
Solstolstipset: Det finns 600 gamla Sommarprogram i Sveriges Radios arkiv: www.sverigesradio.se/sommar

Sommar i P1
Lätt musik med prat med mening i, var Tage Danielssons idé – och så föddes Sommar den 29 juni 1959. Först var det ett program som levererade lite av varje: väder, små praktiska råd, följetong och kåserier om allt som hör semestern till. Sedan har det mer och mer gått över och blivit en persons berättelse om ”i princip vad som helst”. Den kända signaturen är skriven av jazzgitarristen Sten Carlberg.
Genom åren har det haglat skandaltal om allt från drogers positiva egenskaper, kritik mot kungafamiljen och politiker. Blandat med mycket personliga och gripande upplevelser och mörka hemligheter. Allt ryms i programmet som så många svenskar lärt sig älska!

Text: Anna-Klara Aspegren

Foto: Stefan Nilsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…