Annons

Annons

Besök Downton Abbey!

Dela
(0)

Är du nyfiken på slottet i Downton Abbey? Tack vare TV-serien har Highclere Castle blivit ett populärt besöksmål. Slottet är öppet under sommaren och där kan man både dricka afternoon tea, besöka ett egyptiskt museum och lära sig mer om släkten Carnarvons spännande historia.

Annons

I Hemmets Veckotidning nr 21 berättar vi om verklighetens Downton Abbey som ligger i Hampshire, i sydöstra England, en dryg timme från London.
Det nuvarande godsägarparet heter lord och lady Carnarvon (bilden). Släkten har bott på Highclere Castle sedan 1679 och det nuvarande slottet ersatte en tidigare byggnad på samma plats. Det började byggas 1839 och ritades av Charles Barry, som också är arkitekten bakom Houses of Parliament i London, som ju syns på slottets arkitektur.

TV-serien med lord och lady Grantham, deras tre döttrar och en stor tjänarstab har blivit en enorm framgång och visats i över 100 länder! Första och andra säsongen går just nu i repris i SVT och  inspelningarna av den tredje säsongen pågår och ska visas senare i höst.

Seriens skapare Julian Fellowes har hämtat en hel del inspiration från släkten Carnarvon. Förebilden till Lady Grantham heter Almina (1876–1969) och gifte 19 år gammal in sig i familjen Carnarvon och bosatte sig på Highclere Castle. Den unga amerikanskan kom med en enorm förmögenhet som ansågs väga upp det hon saknade i fina anor. Med hjälp av en slagfärdig humor och vackra klänningar fann hon sin plats i aristokratin och blev en populär slottsfru som styrde över 90 anställda tjänare.
Almina övertalade sin make att öppna slottet som sjukhus för soldater under första världskriget, och så blev det ju också efter en del protester från änkegrevinnan Grantham i TV-serien. Maken lord Carnarvon, George Herbert (1866–1923) var en spännande person han också! Han arbetade tillsammans med den kände arkeologen Howard Carter i många år i Egypten och var med vid upptäckten av Tutankhamons grav 1922. Kort därefter dog han på hotell i Kairo och det ryktades att han hade drabbats av faraonernas förbannelse när han öppnade graven.

Lord Carnarvon hade samlat på historiska egyptiska föremål hela livet, men när Almina blev änka 1923 sålde hon samlingen till Metropolitan Museum för att kunna betala räkningarna. Numera har slottet fått låna en del av föremålen och de visas i ett egyptiskt museum i källaren på Highclere Castle.

Här kan du läsa mer om Highclere Castle!

Foto: Scanpix


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…