Annons

Annons

Berit virkade en lekplats

Dela
(20)

Stickad lekplatsDet ena ledde till det andra och till slut blev det en hel lekplats. Berit kunde helt enkelt inte sluta virka när hon väl börjat. Allt garn som hon använt motsvarar ett garnnystan som hade kunnat viras 43 varv runt Globen!

Annons

Allt började med att Berit Wilkmar virkade en utsmyckning till ett ståtligt bokträd som står framför dottern Annas hus i Bessinge utanför Hörby. Berit jobbar som konstnär och Anna som älskar både trädgårdsdesign och konst tyckte omedelbart att idén om en färgglad strumpa till trädet var alldeles lysande.
En månad senare var utsmyckningen på plats, till glädje och förvåning för alla som passerade på vägen eller kom för att besöka Anna. Vad ingen visste var att den lekfulla trädstrumpan skulle leda till något mer. Något mycket mer…
Bilden på det utsmyckade trädet spreds snabbt på internet och snart var det någon bekant som hittade fler exempel på vad som kan göras med tåligt garn, ett öppet sinne och en rejäl portion tålamod.
– Jag fick bilder från Japan skickade till mig, där konstnären Toshiko MacAdams hade tillverkat ett leknät i virkat garn, och jag kände genast att det där vill jag också göra. Det såg så fantastiskt härligt ut och kändes på något sätt som det perfekta konstverket. Något man kan uppleva med alla sina sinnen, förklarar Berit.

Gilla Hemmets på Facebook
Berit satt varje dag i åtta månader och virkade.

Berit satt varje dag i åtta månader och virkade.

Och att tillverka ett leknät i storformat på dotterns tomt passade dessutom perfekt eftersom Anna hade långt gångna planer på att öppna ett trädgårdsgalleri och gärna ville locka folk – och barn. Ett gigantiskt leknät skulle garanterat låta tala om sig och passade perfekt i det tänkta galleriets inriktning.
Redan förra sommaren var en första version av nätet klart, men det är först i år som Berit har hittat rätt dimensioner och rätt teknik.
I juli 2013 började Berit virka på konstverket som hon kallar Ytspänning 2.14. Och som hon virkade! Meter efter meter fogades till det färgglada nätet och hon stoppade inte förrän hon hade virkat upp 15000 meter garn. Det motsvarar ett garnnystan som hade kunnat viras 43 gånger runt Globen!
– Det var mycket jobb! Jag satt varje dag i åtta månader och det var en fantastisk känsla när allt var klart. Och förstås ganska nervöst när nätet första gången spändes upp. Jag visst ju inte om det skulle hålla för lekande barn, även om vi hade en första version av nätet uppe redan förra sommaren, förklarar Berit.
Nätet höll, och Berit minns med glädje första gången hon såg barnen tumla runt och förlora sig i garnväven.
– Då var det värt varenda maska och varenda minut som jag hade lagt ner. Jag såg på dem att jag hade lyckats. Att se dem fara runt och stoja och stimma var ren och skär lycka!

Vilmer Nilsson tycker att Ytspänning 2.14 är bästa lekstället.

Vilmer Nilsson tycker att Ytspänning 2.14 är bästa lekstället.

I dag ingår det färgsprakande nätet som en del i Björkhaga Trädgårdsgalleri. Anna som – tillsammans med sin mamma – närt drömmar om både en visningsträdgård och ett galleri har slagit två flugor i en smäll. På skogstomten bakom huset har hon flera gånger per år utställningar, med konstnärer från när och fjärran.
– Förra året, när vi hade den första versionen av nätet uppe, så hade vi över 1000 besökare. Det låter kanske inte så mycket, men för oss här ute på vischan är det succé, säger Anna och skrattar.
Och de utställande konstnärerna får ursäkta, men Berits leknät är det som lockar flest, både barn och vuxna. Då får ändå de flesta vuxna snällt stå vid sidan av och titta på när barnen leker, viktgränsen är satt till 60 kilo.
I fjol prövade dock Berit själv att svinga sig i nätet – hon kunde inte motstå frestelsen.
– Det är precis så härligt och kul som det ser ut. Det är en underbar känsla att bara kunna slänga sig handlöst och ändå inte slå sig, det är som att flyga. Och jag kan lova dig: är du inte barn så förvandlas du till ett när du slänger dig i nätet!

Text och foto: Jakob Hydén


Läs mer om:

Dela
(20)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…