Annons

Annons

Bekännelse i lusse-tid!

Dela
(3)

Dagens avslöjande kommer från min kollega, matredaktören Besse:

”Det är inget man talar högt om eller kanske ens vill erkänna för sig själv. Men. Ärlighet varar längst så nu kommer det: Jag tycker att lussekatten är en torr och tråkig kaka. Allra helst om det medföljer små svarta, brända, beska russin som bara trillar av!

Annons

Så. Nu är det sagt.

Till alla er där ute i vintermörkret som tycker som jag – för jag övertygad om att ni finns – delar jag gärna med mig av min egen saffransfavorit. En nätt liten bulle, generöst fylld med mandelmassa, smör och mörk choklad. Samt små söta, saftiga, glada russin! Dessa bullar är inte bara vansinnigt goda utan också praktiska eftersom degen bara ska jäsa en gång! Alltså – bara fördelar…

I går blev det 71 fina bullar och en liten minikrans. Fryspåsar fylldes och köket städades. Nöjd och glad som en ekorrmamma med fyllda förråd inför vintern, njöt jag sedan av en välförtjänt fika.

Saffransbullar de Luxe

100 g jäst för söta degar

225 g smör

6 dl mjölk

1 ½ dl strösocker

2 g saffran (4 påsar)

1-2 msk nymortlad kardemumma

½ tsk salt

½ tsk hjorthornssalt

18-19 dl vetemjöl special

Fyllning

500 g mandelmassa

ca 100 g mörk choklad

200 g mjukt smör

russin

Garnering

uppvispat ägg

mandelflagor

Ugn 250 grader

 

Gör så här

1. Fyllning: Riv mandelmassan och hacka chokladen. Blanda med smöret till en smidig massa, det går lätt med elvispen. Enklast är sedan att lägga fyllningen i en spritspåse för minimalt kladd när bullarna ska fyllas!

2. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölken och värm till ca 37 grader. Häll en skvätt i bunken och vispa ut jästen. Tillsätt resten av degvätskan plus socker, saffran, kardemumma, salt och hjorthornssalt. Blanda. Tillsätt det mesta av mjölet, lämna 1-2 dl, och arbeta samman till en deg med elvispens degkrokar. Tillsätt mer mjöl, lite i taget, tills degen är blank och smidig och släpper bunkens sidor.

3. Dela degen i 4 bitar och kavla ut en bit i taget på lätt mjölat bakbord (om det behövs). Kavla ut så att degen blir tunn och fin och skär rutor, 6-7 cm. Spritsa en klick fyllning mitt på varje ruta, lägg på några russin och vik upp hörnen, nyp lite så att det blir ett tätt ”paket”. Lägg bullarna med den släta sidan uppåt i pappersformar. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.

4. Pensla bullarna med ägg och strö på lite mandelflagor. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Håll koll så att ytan inte blir för mörk.

Ska du frysa in bullarna så låt dem kallna helt innan du förpackar dem. Men innan dess, sätt dig ner, tänd ett ljus och njut i lugn och ro av en eller två bullar, fortfarande lite ljumna, till en kopp te eller kaffe. Det är du värd!

Jag hade en gång en chef som sa ”Det är banken och katten som äger mitt hus.” Jag håller med honom. Katten som vi tre människor får bo hos och dela hus med, heter Couscous (även kallad Lilla Grynet). Han blev rejält putt när jag sa att jag inte gillar lussekatter (tror han hör lite dåligt…) så nu får han vara med på bild. Vår egen underbara Lussekatt!”

Text och recept: Besse Lundquist

Foto: Lisa Lundquist

 


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…