Annons

Annons

Behöver jag oroa mig för att få diabetes?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en 46 år gammal man och yngst av fyra syskon där den äldsta i dag är 61 år gammal. Alla mina tre äldre syskon har fått diabetes. Både min mamma och flera släktingar till henne hade också diabetes. Själv har jag alltid varit frisk frånsett vanliga krämpor. Röker inte och är mycket måttlig med alkohol. Är heller inte överviktig.

Annons

Jag har alltid tyckt om att vara i farten, cyklar till jobbet och motionerar med promenader och simning. Har frågat en bekant som jobbar inom sjukvården om jag inte borde ta ett diabetesprov men hon tyckte att det var onödigt eftersom jag inte har några symtom. Skulle gärna vilja ha ett råd om detta.
Tacksam för svar

Din fråga är viktig. Vi vet att det i Sverige i dag finns ca 100 000 personer som har diabetes, eller ett förstadium, utan att veta om det. Det gäller då den typ av diabetes som kallas diabetes typ 2 som kännetecknas av att kroppens celler är mindre känsliga för insulinet som bildas i bukspottskörteln. En följd av detta blir att cellerna inte tar upp sockret från blodet på normalt sätt.

Som du beskriver din hälsa och livsstil finns många positiva faktorer men du har också en kraftig ärftlig belastning för diabetes. Den här sjukdomen kan man hitta med ett enkelt blodprov. Vissa diabetesläkare har föreslagit att alla över 40 års ålder borde testas för diabetes. Detta eftersom en tidig upptäckt och behandling minskar risken för allvarliga komplikationer till sjukdomen. Under alla förhållanden bör man vara frikostig med provtagning för personer med riskfaktorer. Jag tycker att du ska tala med din vårdcentral om det här.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…