Annons

Annons

Bedrägerier mot äldre ökar – så skyddar du dig

Bedrägerier mot äldre fortsätter öka – och tjuvarna är inte rädda för att slå till hemma hos offret. Men det finns sätt att skydda sig. "Det finns många godhjärtade människor – men det finns också några mindre godhjärtade. Så det är bra att vara lite allmänt misstänksam", säger Pia Lindström på SSF Stöldskyddsföreningen.

Dela
(14)

Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar på att brott mot äldre fortsätter att öka. Bara under det första kvartalet 2017 har bedrägerierna mot äldre ökat med nästan 30 procent jämfört med samma period i fjol.

Annons

I början av året kom flera rapporter om bedragare som kommit hem till äldre och sagt att de ska uppgradera deras ICA- eller Coopkort. I stället tömdes deras konton, skrev GT då.

Nu, i slutet av april, har polisen fått in flera anmälningar om äldrebrott i hemmet från Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, skriver Sundsvalls Tidning.

Vissa av tjuvarna slår till direkt efter att det tilltänkta offret kommit hem från mataffären.

Bedragaren påstår sig komma från affären och säger att kunden betalat för mycket. För att rätt till felet ber denne om både kort och kod som senare används i bedrägerier.

Många olika metoder

Men tillvägagångssätten är många.

Tidigare har det kommit rapporter om bedragare som utgett sig för att komma för att kontrollera vattnet, brandmän som vill komma in i bostaden för att kontrollera brandsäkerheten eller hemtjänsten. Andra utger sig för att vara anhöriga i akut behov av pengar.

Bild: IBL

Men det finns också sätt att skydda sig på.

– Framförallt handlar det om en allmän vaksamhet och att man måste förhålla sig kritisk till människor som kommer och knackar på. Att aldrig lämna ifrån sig några uppgifter eller släppa in någon man inte känner, säger Pia Lindström, vice vd på SSF Stöldskyddsföreningen.

Oavsett om personen utger sig från att komma från ett företag eller kommunen säger Pia Lindström att du alltid bör dubbelkolla uppgiften.

– Och ring då inte på det nummer du får av den som knackar på. Utan se till att leta upp numret på egen hand. Be den som står utanför dörren att komma tillbaka om en halvtimme så du hinner kontrollera. Är det bedragare kommer de knappast att komma tillbaka.

Utvecklar sina metoder

Det kan också vara bra att ringa upp en vän eller anhörig.

– Då kan man hjälpas åt att göra en bedömning om det är rimligt, säger Pia Lindström.

Pia Lindström, SSF Stöldskyddsföreningen. Bild: Pressbild

Hon påpekar också att bedragarna hela tiden utvecklar och förfinar sina metoder.

– De är jättefiffiga och vem som helst kan verkligen gå på det. De är duktiga på att komma på saker som verkar troliga, och tyvärr tror jag det kommer fortsätta så länge det ger resultat, säger Pia Lindström.

Så skyddar du dig mot bedrägerier:

  • Öppna bara dörren för personer du känner.
  • Var kritisk. Oavsett om den som kontaktar dig utger sig från att komma från en butik, hemtjänsten, kommunen eller vara en släkting.
  • Be om att få se legitimation. Kontakta också företaget eller kommunen som besökaren säger sig komma ifrån för att kontrollera att uppgifterna stämmer.
  • Känner du dig det minsta osäker? Dubbelkolla uppgifterna med en vän, anhörig eller kanske en granne.
  • Ha ytterdörren låst – även när du är hemma. Då kan ingen ta sig in utan att du märker det.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder men även portkoder. Förvara inte kod och kort på samma ställe. Se också till att skydda koden när du betalar eller tar ut pengar. Lämna aldrig ut kortnummer, personnummer eller koder till någon som kontaktar dig i hemmet, via telefon eller mejl.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Undvik också att ha större summor kontanter hemma.
  • Tror du dig ha blivit utsatt för ett brott ska alltid höra av sig till polisen. Om det är en pågående händelsen ska du ringa 112. Annars tar du kontakt med polisen på 114 14.

Källa: Polisen, Stöldskyddsföreningen

Läs också:

5 ställen tjuven aldrig letar på

gomstallen-inbrott-puff


Läs mer om:

Dela
(14)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…