Annons

Annons

Så fixar du mysigaste juldukningen

De vackraste arrangemangen för det dukade julbordet gör du enkelt själv. Julens blommor finns i en butik nära dig, resten hittar du i skogen. Vi bjuder på de bästa DIY-tipsen!

Dela
(73)

1. Sagolik juldukning

Det vilar en sagostämning över den här juldukningen. Bordet är dekorerat med blommor och fynd från skogen och ljusen är tända i takkronan som är klädd med mossa och mistlar. För att göra en takkrona får man utgå från den stomme man har och binda den med mossa och spoltråd. Bind fast mistelkvistarna så att de hänger ner. Hyacinterna står i enkla vaser gjorda av små petflaskor klädda med mossa.

 

2. Dekorativa servetter

Servetten blir som ett fint paket dekorerat med vackert sidenband, kanelstång, mahoniablad och ett näverhjärta.

 

3. Naturligt vacker gran

Granen står så grön och grann i stugan! Det naturligaste är ofta det vackraste. Har man turen att hitta en gran med många kottar behöver den ju inte kläs med pynt, den är fin som den är.

 

4. Fina krukor (av petflaskor)

Visst är det svårt att gissa att grunden till detta härliga julfönster är krukor av petflaskor? Flaskorna är skurna i olika höjder och har klätts med mossa och granris. Här är de fyllda med vita julstjärnor, novemberkaktus och juvelorkidéer.

 

Så gör du krukor av petflaskor!

1. Skär bort toppen av flaskorna så att flaskorna blir jämntjocka.

Annons

2. Lägg ordentligt med tyngd i botten av den nedersta flaskan. Använd t ex småstenar.

3. Fyll upp resten av flaskan med tidningspapper så att flaskan känns hård. Sätt i nästa flaska i den första flaskan. Eventuellt måste botten tas bort på flaska nummer två. Tejpa ihop med silvertejp. Fyll upp resten av flaskan med tidningspapper. Fortsätt bygga med petflaskor tills du har fått den höjd du vill ha på krukan.

Gilla Hemmets på Facebook

4. Behåll botten i den översta flaskan eftersom den senare ska fyllas med jord. Fyll den översta flaskan med tidningspapper. Det ger stabilitet när du lindar fast mossan.

5. Linda på mossa eller gran med spoltråd på kruktornets utsida. Se till att hela sidorna täcks.

6. Ta bort tidningspapperet i den översta flaskan och fyll på med jord. Plantera.

7. Dekorera krukan med kottar, kanelstänger eller ett vackert band. Använd gärna limpistol.
Tips! Gör höga krukor av petflaskor genom att sätta ihop 2–4 flaskor av samma storlek. Vill du ha en lägre kruka använder du enbart en flaska och klär in den med valfritt material.

 

Läs mer:

Fyra roliga julpyssel

Fem fina adventspyssel

Så gör du julens finaste kransar

 

Av Helena Strengbom

Foto: Anna Jeppsson Text: Carro Wendt


Läs mer om:

Dela
(73)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…