Annons

Annons

Så lyckades Kerstin och Kjell förvandla villaträdgården till grönskande lustgård

Från trista tujor och kantig gräsmatta till 
mjuka former och tät grönska. Kerstin och Kjell förvandlade en praktisk familjeträdgård från 70-talet till en grönskande lustgård.

Dela
(22)

1.Hus_inlednbild

Gatan i villaområdet från 70-talet kantas av vanliga plank och gröna framsidor, men plötsligt fastnar ögat på något alldeles extraordinärt. Det är Kerstin och Kjell Peterssons formstarka buxbom och klotrobinior som sticker ut. Väl innanför grinden hittar besökaren ett pärlband av trädgårdsrum som inretts med både frodig grönska och vackra stilleben.

Annons

– När vi flyttade hit för 40 år sedan var det praktiska ytor och sjuttiotalets barrväxter som gällde även för oss. Våra fyra barn hade lekstuga, sandlåda och en stor kantig gräsmatta med udda inslag av buskar och granar, berättar Kerstin.

Men när sedan barnen ett efter ett flyttade ut fick Kerstin och Kjell inspiration att ta nya tag med trädgården. Efterhand har de förvuxna barrväxterna fått ge vika, och den fyrkantiga gräsplanen har ersatts med en symfoni av form och grönska. Med gemensamma idéer och krafter har de bit för bit byggt ombonade rum med dragning åt både det strama asiatiska och det lummigt gröna.

– Vi har bara 560 kvadratmeter och flera utbyggnader på tomten, så det gäller att tänka till lite extra, fortsätter Kerstin som har det stora växtintresset. Jag jobbar gärna i flera dimensioner – trädgården måste kännas minst lika ombonad som insidan av huset.

Formklippta växter är ett av hennes signum. Dessutom ser hon till att varje rum får golv, väggar och ett tak av grönska. Udda växter i blom eller färgstarka bär blir blickfång för ögat, liksom många vackra stilleben.

4.Formklipp_stilleben
Kjell har en förkärlek för vatten som nu finns i två mindre dammar och i olika former av vattenspel som han konstruerat.

– Vi har också jobbat med att få upp det gröna på höjden. På planken väller klättervilliga murgrönor och klätterhortensia fram medan bambu och japanska gräs skapar höjd i själva 
rabatterna.

2.Damm_smide_vanlig
Trädgårdens tak är en tuff utmaning i en mindre trädgård, men ett silverpäron som klipps in efterhand fungerar fint.

Golvet i trädgården spelar också stor roll. Av den gamla gräsmattan finns bara mindre plättar kvar, i stället har paret valt en kombination av natursten och stensättningar.

– Man kan väl säga att vi har förvandlat vår praktiska familjeträdgård till en riktig lustgård för vuxna, säger Kerstin och skrattar. Men även barnbarnen älskar att leka i trädgården. Medan en liten schaktar småsten på lastbil, trippar en annan runt på smygstigarna och leker tittut mellan mormors stora gröna klot.

6.Buddha_silverax_faglar
Även vuxna dottern Emma P Dahl är med på ett hörn i trädgården med sina keramik- och glasinstallationer. Paret vill att trädgården ska ha höjdpunkter under årets alla säsonger och medan utvalda blommor lyfter de gröna formerna under vår och sommar lyfts vackra stilleben fram under sensommar och höst. Då kan man slå sig ner med en kopp kaffe och titta på en fågelflock i keramik, eller Kerstins installationer med pumpor och höstfägring.

– Men tyvärr är det sällan vi sitter fridfullt och njuter, fortsätter Kerstin. Det är alltid något i trädgården som pockar på uppmärksamhet …

5.tips_for_vacker_hosttradgard

3 tips för en vacker 
höstträdgård

1. Välj växter som håller färg och form långt 
in på hösten – gräs, silverpäron, murgröna 
och höstsilverax.

2. Satsa på stilleben av t ex prydnadspumpor, röda äpplen i korg eller vackra stenar.

3. Samplanteringar med ljung, kärleksört, taklökar, prydnadskål och silvernjurvinda.

 

Favoriter för formklippning

  • Buxbom
  • Liguster
  • Klätterben
  • Ved
  • Idegran
  • Murgröna

 

Av: Marie Onäng

Bild: Therése A Svensson 

 

Läs mer:

Doktorns bästa tips för avkoppling – påta i trädgården!

Underbara trädgårdar att besöka

Bästa växterna som håller myggorna borta!


Läs mer om:

Dela
(22)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…