Annons

Annons

Barbro mobbades på jobbet: ”Det är fruktansvärt”

Barbro Daun Schelin, 65, lider av hjärtklappning, domningar och koncentrationssvårigheter efter att under flera år ha upplevt sig mobbad av sin närmsta chef. Nu har hon tvingats sluta jobba. "Det är inte särskilt roligt att sluta sitt yrkesliv på det här sättet. Jag tycker inte att jag är värd det", säger hon.

Dela
(119)

Musik är livet för Barbro Daun Schelin. Den har funnits med henne ända sedan barnsben och när det var dags att välja yrkesbana fanns det inga tvivel. Hon utbildade sig i Stockholm och har varit verksam som organist och kyrkomusiker sedan 1978. Men förra året fick yrkeslivet ett abrupt slut efter att Barbro tvingats sluta efter vad hon beskriver som en lång tid av mobbning på arbetsplatsen.

Annons

– Jag känner att det handlar om avundsjuka, säger hon.

Gilla Hemmets på Facebook

Barbro Daun Schelin, 65, bor med sin man Tommy Schelin, 69, i ett trevligt hus i ett mysigt villaområde. I vardagsrummet står en stor Steinwayflygel och på väggen hänger ett porträtt av Barbro som ung.

Barbro Daun Schelin berättar att hon upplevde sig mobbad på arbetsplatsen. Bild: Privat

Både hon och maken har sysslat med musik så länge de kan minnas. Han är pensionär och hon hade tänkt jobba ännu några år innan hon också skulle få njuta av pensionen. I stället har deras liv vänts upp och ner och de ägnar nu all sin vakna tid åt att försöka få rätsida på vad som egentligen hände på Barbros arbetsplats.

En smygande känsla

Allting började 2011 då Barbro fick jobb, först som kantor och senare som organist, i en sydsvensk församling. Efter ett tag fick Barbro en ny chef och hon berättar att hon senare började känna sig motarbetad av denne.

– Det kom lite smygande och jag funderade inte så mycket på det till en början.

Subtila pikar kom bakom stängda dörrar, när Barbro och chefen var i enrum, berättar hon. Hon ger ett exempel då chefen uttalade sig nedvärderande om hennes utbildning. Andra kolleger tackades och fick beröm inför församlingen medan Barbro säger att hon bara fick ett kort tack efteråt i enrum. När Barbro berättade på veckomötena om något hon åstadkommit, fick hon inga uppmuntrande kommentarer, säger hon.

– När jag berättade om något bra var det ingen som stöttade mig. Jag blev hela tiden negligerad, som om jag inte hade gjort något alls.

Läs också: Experten: Därför uppstår mobbning på arbetsplatsen

Blev fråntagen arbetsuppgifter

Spiken i kistan kom när Barbro hade genomfört en stor mässa i samband med att en av församlingens kyrkor skulle återinvigas. Trots att Barbro kände sig mobbad och motarbetad av sin chef under förberedelserna, säger hon att framförandet blev perfekt.

Men bara några dagar efter mässan blev Barbro inkallad till sin chef som överlämnade ett papper. Barbro fick reda på att chefen riktat ett ”allvarligt påpekande” mot henne.

Barbro har en känsla av att hennes chef hela tiden försökte hitta saker att sätta dit henne för. Till slut började hon må väldigt dåligt av hur hon behandlades på jobbet. Hon tog mod till sig och berättade på ett av veckomötena hur hon kände. Då kom ytterligare ett ”allvarligt påpekande” – att hon var illojal som berättade att hon kände sig mobbad inför kollegerna.

Efter det blev det värre än någonsin, berättar Barbro. Hon upptäckte att hon blev fråntagen arbetsuppgifter, till exempel fick hon spela på allt färre begravningar – trots att antalet förrättningar var lika stort som tidigare.

– Det var ett tydligt mönster – från det att Barbro påtalade att det är mobbning försökte arbetsgivaren strypa tjänsten, säger maken Tommy.

Facket stämde Svenska kyrkan

Barbro berättar att chefen hävdade att hon inte fungerade ihop med kollegerna, något hon själv inte upplevde. Senare drogs hennes befogenheter och budget in. Kyrkokören, som varit Barbros skötebarn, upphörde.

– Det finns två sätt att bli av med en anställd – uppsägning på grund av personliga skäl och på grund av arbetsbrist. De försökte först med personliga skäl, men kunde inte säga vad jag hade gjort. Då vände de helt och hållet och började prata om arbetsbrist.

Till slut hävdade chefen att det inte fanns tillräckligt med arbetsuppgifter för Barbro som organist. I stället erbjöds hon en tjänst som 50 procent organist och 50 procent kyrkogårdsarbetare.

Barbro fortsatte att söka hjälp och till slut fick facket upp ögonen för hennes fall. I januari 2016 stämde facket arbetsgivaren för fingerad arbetsbrist, vilket innebär att man säger upp en anställd med svepskälet arbetsbrist – trots att andra orsaker egentligen ligger bakom.

Läs också: Morgan Alling: ”Jag blev hackkyckling under hela produktionen”

Hamnat i en depression

Men utgången av stämningen blev en stor besvikelse för Barbro. Hon beskriver domstolsförhandlingarna som timslånga och jobbiga och till slut accepterade hon en förlikning – ett beslut hon omedelbart ångrade.

När Barbro och Tommy kom hem från förhandlingarna i Stockholm på natten slog verkligheten till med full kraft. När hon vaknade morgonen därpå var hon arbetslös och hade inte längre åtkomst till tjänstemejl eller intranät. På bara några timmar hade hon kastats ut ur Svenska kyrkans system och var i det närmaste portad från all åtkomst till den interna kommunikationen.

Barbro Daun Schelin med maken Tommy Schelin, som har varit hennes stöttepelare under den tuffa tiden. Bild: Minna Wallén-Widung

Hela den här historien har tärt hårt på Barbro. Många nätter har hon legat vaken och funderat på det som hänt, vänt och vridit på saker och ting och försökt se det ur olika perspektiv. Det är inte bara det psykiska som påverkats – kroppen har också tagit stryk. Domningar, hjärtklappning och koncentrationssvårigheter är numera en del av Barbros vardag, och i ett expertutlåtande konstaterar också psykologen Stefan Blomberg (som medverkar i SVT-programmet ”Morgans mission”) att mobbningen sannolikt lett till att Barbro hamnat i en depression.

– Naturligtvis mår jag mycket dåligt. Både jag och min man kan vakna på natten och tänka på det här, säger hon.

Läs också: Amelia Adamo: ”Jag hörde hur de suckade när de såg mig”

”Barbro har förändrats”

Maken Tommy har varit Barbros stora stöttepelare genom hela processen. Paret har ägnat många timmar åt att leta reda på fakta, hitta dokument och läsa på om arbetsrätt. Det är tydligt att också Tommy har påverkats och att han oroar sig för sin fru.

– Barbro har förändrats. Hon var glad, sprudlande och humoristisk, men hon har förändrats som människa av det här, säger han och rösten brister.

– Att påtala mobbning är som att köra huvudet i väggen, du får ingen hjälp. Facket kunde inte komma åt den mobbande chefen.

Någon förklaring till det som hänt har de aldrig fått. Något klart svar räknar Barbro inte heller med att få, men det är jobbigt att leva i ovisshet. Nu försöker paret komma vidare. Men de har en bit kvar innan de kan njuta av tillvaron och livet igen. Mobbningen har för evigt satt djupa spår i dem båda.

– Det är inte särskilt roligt att sluta sitt yrkesliv på det här sättet. Jag tycker inte att jag är värd det. Jag har jobbat som musiker i hela mitt liv, det här är fruktansvärt, säger Barbro.

Hemmets veckotidning har varit i kontakt med Barbros chef som inte vill kommentera det inträffade, med hänvisning till sekretess.

 

Blir du mobbad? Det här kan du göra!

Organisation Mot Mobbning, OMM, bildades för tio år sedan för att hjälpa och stötta personer som mobbas på sin arbetsplats. Organisationen arbetar också för förbättring av behandling och rehabilitering av mobbade och förbättring av lagstiftningen. OMM ger följande råd till den som blir mobbad:

1. Dokumentera! Anteckna datum, vad som hänt och vem som varit vittne.

2. Begär alltid skriftliga beslut och motiveringar av arbetsgivaren!

3. Prata med högsta chefen och kräv ett möte och ta med en stödperson. Var inte ensam!

4. Kontakta fack och skyddsombud.

5. Sök vård! Tala med läkare, psykolog och/eller kurator. Begär intyg som styrker att mobbningen lett till arbetsskada.

6. Skriv en arbetsskadeanmälan.

Mer information och kontaktuppgifter finns på organisationens hemsida.

Läs om vad som är arbetsgivarens ansvar på Arbetsmiljöverkets hemsida.

 

Läs också: Susanne mobbades på jobbet: ”Jag har ett stort sår i mitt hjärta”

vuxenmobbing-1-puff

Bild: Julia Sjöberg

 

Läs också: Linda utsattes för mobbning: ”Jag var ett hot mot de andra”

vuxenmobbing-3-puff

Bild: Julia Sjöberg


Läs mer om:

Dela
(119)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…