Annons

Annons

Ballongfrieriet slutade med en krasch!

Det dramatiska landningsförsöket slutade med att piloten föll ur korgen. Daniel och Alexandra blev ensamma kvar i ballongen – som svävade 25 meter upp i luften och inte gick att få stopp på...

Dela
(17)

4
Visa bildspel

/
Frieriet slutade i en mardröm – ballongen kraschade
Frieriet slutade i en mardröm – ballongen kraschade
Frieriet slutade i en mardröm – ballongen kraschade
Frieriet slutade i en mardröm – ballongen kraschade
...
Visa mer

 

Den 10 maj i år vaknade Daniel Bugday och kände sig förväntansfull inför kvällens ballongflygning. I hemlighet hade han bokat en ballongflygning för att överraska sin blivande fru Alexandra Demir. Daniel ville att hans frieri skulle bli ett speciellt minne och vad kunde vara mer romantiskt än en vacker ballongfärd i trakterna runt Örebro?

Annons

Alexandra visste ingenting, men kände på sig att något stort var i görningen. På natten hade hon haft en konstig dröm om sin förlovningsring: att den var jordig, smutsig och rostig.

—Jag tänkte att det handlade om min längtan efter att äntligen få sätta på mig ringen, säger Alexandra, som blev jätteglad när hon förstod att de skulle flyga ballong.

Men att komma upp i luften skulle visa sig vara svårt. Tre gånger fick de byta avreseplats innan piloten slutligen gav klartecken till att lyfta. Han sa att vinden skulle öka senare under kvällen, men att det inte var några problem vid den här tidpunkten.

—Vi utgick ifrån att flygningen skulle vara säker och att piloten inte hade startat om det hade varit för blåsigt, säger Daniel och får medhåll av Alexandra.

—Jag blev lite nojig, det bådade inte gott. Samtidigt måste man ju tro att det ska gå bra.

Stigningen gick friktionsfritt och de första minuterna uppe i luften var magiska.

—Det var underbart att se landskapet ovanifrån. Och när Daniel gick ner på knä och friade var lyckan total, säger Alexandra och ler stort.

Piloten log ikapp med det nyförlovade paret och tog foton av dem.

Från glädje till panik

Men plötsligt märkte Daniel och Alexandra hur hans ansiktsuttryck slog om från glädje till panik. När de vände sig om såg de tjock dimma komma emot ballongen. Piloten förklarade att han inte hade varit med om något liknande förut. Därför ville han gå ner så fort som möjligt. Han pekade på en glänta mitt ute i terrängen. Sedan föll de hastigt rakt ner – och inte i gläntan utan intill en å.

Piloten ropade åt Daniel och Alexandra att hålla i sig för det skulle bli en hård landning.

—Vi slog rätt ner i backen. Korgen välte, plöjde ner i terrängen och hamnade i en jordvall. Det var som att åka bergochdalbana rakt in i en vägg, allt blev svart och vi täcktes av jord och smuts, säger Daniel som skrikande undrade om de var på backen eller fortfarande i luften…

Men piloten visste inte. I tumultet hade han tappat sina glasögon och han var lika chockad som sina kunder.

Alexandra skakar sakta på huvudet och berättar:

—Jag ville bara komma ur korgen så fort som möjligt, säger hon och tillägger med ett litet leende att drömmen hon hade haft om den jordiga ringen nu besannats.

Här låg de nyförlovade upp och ner i en korg, mörbultade, rädda och täckta av jord.

Så plötsligt studsade ballongen upp igen och piloten försökte gasa på för att nå höjd. Men förgäves. Ballongen slog åter i marken – och denna gång föll piloten ur korgen. På ett ögonblick var han borta och Alexandra och Daniel var ensamma kvar.

—Jag trodde inte att det var sant och var helt övertygad om att nu dör vi. Vi kunde ju knappast flyga ballong, säger Alexandra.

—Ja, det var helt overkligt. Men på något sätt lyckades jag samla mig och insåg att nu måste jag fixa detta, trots att jag har noll kunskap om hur man flyger ballong, säger David.

Ett snabbt beslut

Så for ballongen återigen upp och svävade ungefär 25 meter över marken. Daniel förstod att han måste ta ett snabbt beslut. Borde han försöka få upp ballongen ytterligare? Eller skulle de hoppa?

—Jag sa till Alexandra att vi måste ut ur korgen. Men det kändes för högt att hoppa just då. Som tur var hade jag frågat piloten om vilka snören som reglerade vad ombord, så jag hade en vag aning om hur man gasar och hur man släpper ut luft. Jag tänkte att jag först skulle gasa och därefter googla på hur man landar en ballong. Men jag valde att dra i snöret för att släppa ut varmluft, säger Daniel som sakta lyckades få ner ballongen.

Väl på marken sa han åt Alexandra att hoppa ut. Men hon vågade inte, i stället studsade ballongen upp en tredje gång innan den slog i marken.

—Då ropade Daniel att jag skulle hoppa! Och så tryckte han bara ut mig. Jag rullade ner framför korgen innan jag lyckades kravla mig bort från hela ekipaget. Vi hade kraschat mitt i en kohage och korna blängde på mig, säger Alexandra, som barfota, sårig och med trasiga kläder försökte resa sig.

Fastnade i ett snöre

Daniel hoppade också, men han fastnade med vänster fot i ett snöre och blev hängande upp och ner när korgen än en gång lättade från marken.

Han ler snett åt det fullständigt bisarra händelseförloppet som tycktes förvärras för varje sekund.

—Jag tänkte, åh nej, hur är det ens möjligt? Jag kände hur snaran runt foten drogs åt och jag släpades med tre, fyra meter efter korgen. Sedan for ballongen högre upp och jag hängde dinglande i luften och försökte febrilt att komma loss.

—Jag försökte tvinna mig loss i hopp om att det var så jag hade fastnat. Men det visade sig att jag satt fast i en ögla som drogs allt hårdare runt foten. Jag försökte då häva mig upp, men det var jättesvårt, säger Daniel.

En hel kilometer släpades han efter korgen i rasande fart. Han beskriver det som något man kan se i gamla cowboyfilmer där ryttaren fastnar med foten i tyglarna och släpas efter sin skenande häst.

Alexandra, som blev vittne till det dramatiska händelseförloppet, skrek och sprang med bara fötter över stock och sten i den allt oländigare terrängen. Hon såg med fasa hur Daniels huvud dunsade i backen som en jojo.

—Det enda jag kunde tänka var: Dö inte!

Daniel tycktes ha änglavakt för inte en enda gång slog han huvudet i stenar eller rötter. Att överleva var den enda tanke han hade där han plöjde fram.

Så kom en grävmaskin plötsligt i hans väg. Han grabbade tag i den men orkade bara hålla emot några sekunder. Det räckte för att en kvinna, som sett vad som hänt, skulle hinna fram. Hon fick loss snöret runt Daniels fot och han föll i marken. Det visade sig att ballongen hade fastnat i en elledning med 10 000 volt…

Smutsig, sönderskrapad, med kläderna i trasor och vänster axel ur led lyckades han med kvinnans hjälp kravla sig bort från ballongen.

Trodde Daniel var död

Under tiden hade ballongens följebil hittat Alexandra och hon fick veta att de hade funnit en av killarna. Då visste hon inte om det var hennes Daniel eller piloten och om personen levde.

—Jag var hysterisk och bara grät och grät. När vi kom fram såg jag Daniel ligga på marken och rusade fram. Lättnaden när jag hörde att han var vid liv och kontaktbar var obeskrivlig. Att han levde var det viktigaste! Jag trodde ju att han var död!

Piloten hittades också vid liv och de skadade fördes till sjukhus. Alexandra hade lindriga skador, plåstrades om och fick åka hem. Men Daniel hade djupa skrapsår och en axel som måste opereras. Han blev kvar fyra dagar på sjukhuset. Båda var svårt blåslagna och hade smärtor flera veckor efter ballongkraschen, som nu är under utredning av haverikommissionen.

I dag är Alexandra återställd fysiskt, men fortfarande omskakad av den traumatiska upplevelsen. Daniel har fortfarande ont i sin axel, domningar i armen och en del andra blessyrer. Förhoppningsvis får han inte några framtida men.

—Det går inte en dag utan att jag tänker på det som hände den 10 maj. Jag anser att säkerheten kring ballongflyg är alldeles för dålig. Blåser det minsta lilla: Flyg inte!

Alexandra nickar instämmande. Men den kvardröjande känslan är trots allt tacksamhet över att de överlevde, att de hade sådan osannolik tur i oturen. På något sätt var det meningen att de skulle klara sig och få bli lyckliga tillsammans – och nu har de dessutom hunnit gifta sig!

 

Läs mer:

Tvillingsystern räddade Helena från sekten

Maria fann kärleken bland tempelruinerna

De fann kärleken tack vare bilregistret 

 

TEXT: Maria Zaitzewsky Rundgren

FOTO: Maria Zaitzewsky Rundgren, Shutterstock, privat


Läs mer om:

Dela
(17)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…