Annons

Annons

Baka vår frasiga Wienersemla!

Härliga vetebullar fyllda med mandelmassa och vispad grädde är precis vad man längtar efter just nu! Samla familj och vänner kring bordet och frossa i semlor.

Dela
(0)

Godast nybakade! Man kavlar in margarinet i degen – smör passar inte så bra här –  för att få bullarna riktigt frasiga. Går inte att frysa in. Foto: Erik Karlsson

Recept frasiga wienersemlor

12 st
25 g jäst
1¼ dl kall mjölk
1½ krm salt
1 msk strösocker
½ ägg
ca 4 dl vetemjöl
150 g kallt margarin

Pensling & garnering
½ ägg
florsocker

Fyllning
2–3 dl vispgrädde
150 g mandelmassa

Annons

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Lös jästen i mjölken. Ta i salt, socker och ägg. Häll i mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta snabbt samman till en deg.

2. Mjöla arbetsbänken och kavla ut degen till en avlång platta, ca 38×18 cm. Hyvla skivor av hälften av margarinet med en osthyvel och täck 2/3 av degen.

3. Vik degen utan margarin över hälften av den täckta. Vik sedan en gång till så att det blir en tredubbel deg. Kavla med lätta tag ut till en lika stor platta som innan, upprepa hyvlandet av margarinet och vikandet. Kavla sedan med lätta tag ut en platta på ca 10×30 cm. Dela i 12 rutor, ca 5×5 cm. Vik in hörnen under bullen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 50 min. Pensla med lätt uppvispat ägg.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 min. Låt svalna.

5. Fyllning: Vispa grädden. Klipp eller skär ett snitt i varje semla. Spritsa eller klicka först i lite av grädden. Lägg på en skiva mandelmassa och klicka på mer grädde. Pudra med florsocker. 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…