Annons

Annons

Ljuvliga jordgubbsrutor i långpanna

Vetedeg med jordgubbar och smultäcke i långpanna – så fantastiskt gott! Skär upp i rutor och servera med vispad grädde eller vaniljvisp.

Dela
(48)

Jordgubbsrutor bakade i långpanna

ca 40–45 st
7–8 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1/2 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron
50 g jäst
21/2 dl standardmjölk

Fyllning
450–500 g jordgubbar
11/2 msk potatismjöl
1 msk strösocker
4 dl vetemjöl
11/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
200 g kylskåpskallt smör

Annons

Vid servering
florsocker
Ugn 225°

Gör så här

1. Häll 7 dl vetemjöl i en rymlig bunke. Smula ner smöret i mjölet. Smula sönder blandningen med händerna. Tillsätt strösocker och rivet citronskal.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Smula ner jästen i en degbunke.

3. Värm mjölken till ca 37 . Lös upp jästen i lite av degspadet, tillsätt resterande degspad. Häll jästblandningen i mjölblandningen och arbeta samman till en lös deg. Tillsätt ev mer mjöl.

4. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 30 min. Tag upp degen och kavla ut den till knappt 30×40 cm. Lägg den i bakpappersklädd långpanna. Låt degplattan jäsa övertäckt ca 15 min.

5. Fyllning: Skiva eller dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda med potatismjöl och strösocker. Fördela jordgubbarna över degplattan. Blanda resten av ingredienserna till en smulig massa. Strö smulorna över jordgubbarna. Låt jäsa 20 min. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Tag ut och låt svalna.

6. Pudra florsocker över. Skär i rutor.

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

 

Läs mer!

Baka ljuvliga vaniljrutor

Baka kokostosca i långpanna

Mint- och nutellarutor som räcker till många

Mazarinkaka i långpanna

 



 

Läs mer om:

Dela
(48)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…