Annons

Annons

Baka i långpanna!

Dela
(0)

Marmorerad chokladkaka

Som en cheesecake på mördegsbotten. Ganska vuxen kaka med fin smak av vanilj.

Marmorerad chokladkaka

ca 35 bitar

Botten

5 dl vetemjöl

4 msk marsanpulver till vaniljsås

1 dl florsocker

250 g smör

Fyllning

Annons

500 g färskost

1 dl lätt crème fraiche eller gräddfil

4 ägg

2 tsk vaniljessens

½ dl strösocker

200 g ljus blockchoklad

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Botten: Klä en långpanna, ca 25×35 cm, med bakpapper. Blanda de torra ingredienserna i matberedarskålen. Tärna och tillsätt smöret. Kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i ett jämnt lager i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 15 min. Låt svalna ca 5 min.

2. Fyllning: Klicka ner färskosten i matberedarens skål. Tillsätt crème fraiche, ägg, vaniljessens och socker. Kör till en slät smet. Hacka och smält chokladen över vattenbad.

3. Bred ut ostsmeten på kakbottnen. Ringla över chokladen och dra med en provsticka eller tandpetare så att det blir ett marmorerat mönster, var försiktig så att du inte kommer ner i kakbottnen. Fortsätt att grädda kakan i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat, ca 25 min. Låt kakan svalna i formen. Skär i fyrkanter inför servering.

Recept: Mairon Alfredsson, SM i långpanna 10:e pris Uppbakning: Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…