Annons

Annons

Både söt och smart

Dela
(0)

En ängspiplärka är en söt liten fågel, men den är nog inte särskilt smart. Så trodde jag länge, ända tills en dag när jag satt ute på Ölands södra udde och kikade på fågelsträcket ute över havet. Det var eftermiddag och eftersom det är några år sedan, innan fågelskådning blev en folksport, var jag helt ensam på udden. Jag hade tagit med mig en stol att sitta på. Solen sken, jag gungade lätt på stolen och njöt av de ejdersträck som då och då passerade som band långt ute över havet.

Annons

Då bröts plötsligt stillheten. En ängspiplärka kom farande genom luften och hack i häl kom en stenfalk som gjorde utfall mot den lilla fågeln. Ängspiplärkan kastade hit och dit i luften för att klara sig. Den var livrädd. Flera gånger var det på håret att falken satt klorna i den. Slutet verkade vara nära.

Då gjorde ängspiplärkan något oväntat. Den tog sikte på mig och landade under min stol. Där satt den helt stilla. Våra blickar möttes. Det var blickar av samförstånd. Stenfalken kom helt av sig. Efter en stund försvann den. Ängspiplärkan däremot satt kvar en bra stund innan den flög vidare. Den var vinnaren. Och jag fick hastigt omvärdera min syn på ängspiplärkor. De är både söta och smarta.

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…