Annons

Annons

Bacontoppad fiskgratäng

Det tar lite tid att göra fiskgratäng med spritsat potatismos men det är väl värt besväret! Uppskattas garanterat av både stora och små.

Dela
(0)

Bacontoppad fiskgratäng

 

4 port
700 g vit fisk, tex torskfilé, spättfilé
saft av 1 citron
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
400 g spenat
2 msk smör
1 knippe grön sparris
100 g haricots verts

Potatismos
1 kg mjölig potatis
¾ dl varm grädde
2 msk smör
1 äggula

Annons

Dillsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
200 g skalade räkor
1/2 dl finhackad dill
1 dl riven lagrad ost

Topping
140 g tärnat bacon
1 hårdkokt ägg
200 g skalade räkor
2 msk hackad dill

Ugn 200°, 250°

 

Gör så här

1. Potatismos: Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Mosa potatisen och tillsätt grädde, smör och äggula. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med tyll (munstycke).

2. Dela fisken i bitar. Lägg fiskbitarna mitt i en smord ugnsform. Pressa över citron, krydda med salt och peppar. Täck över formen med aluminiumfolie och stek fisken mitt i ugnen på 200° 10–15 min. Sila bort spadet och spara till såsen.

3. Ansa spenaten. Fräs spenaten blank och smidig i smör utan att den tar färg. Bryt av basen på sparrisen, ansa haricots vertsen. Koka bönor och sparris i lättsaltat vatten i ca 3 min.

4. Fördela spenat, sparris, haricots verts och fisk i den smorda formen. Spritsa mos längs formens kant.

5. Dillsås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl och späd med mjölk, grädde och ca 1/2 dl av det sparade kokspadet från fisken. Låt allt koka upp under omrörning. Koka på svag värme ca 5 min, rör under tiden. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner räkor och dill.

6. Häll såsen på gratängen och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen på 250° ca 10 min.

7. Topping: Stek baconet knaprigt. Hacka ägget. Blanda räkor, bacon, ägg och dill. Toppa gratängen med blandningen.

 

Läs mer

Så steker du perfekt bacon

Rotfruktsgratäng med bacon

Lyxiga rullader med bacon

Lax med baconströssel

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…