Annons

Annons

Babbens träd blir vägen ut ur fattigdom

Under årens lopp är det många svenskar som uppvaktats med presentkort på träd. Gåvorna har blivit till ett stort skogs- och trädprojekt i Östafrika som förbättrat livet för många i Tanzania och Kenya. Här skriver Babben själv om besöket i Vi-skogen!

Dela
(27)

6
Visa bildspel

/
Babben om Vi-skogen
Babben om Vi-skogen
Babben om Vi-skogen
Babben om Vi-skogen
Babben om Vi-skogen
Babben om Vi-skogen
...
Visa mer

Så har den stolta tiden i mitt liv infallit då jag kan tituleras Fru Ambassadör. Det känns stort! Och det land jag företräder är i mitt tycke ett av de främsta och vackraste: Trädens rike.

Ja, ursäkta det högtidliga tilltalet. I själva verket är det Vi-skogen jag blivit ambassadör för, en svensk organisation som samlat in pengar i över trettio år och förvandlat dem till träd i östra Afrika.

Annons

Det började med en artikel 1982 i Tidningen Vi där en journalist uppmuntrade läsarna att byta ut födelsedagsblommor mot presentkort på träd som planterades runt Victoriasjön. Det behövdes som en snabb åtgärd för att förhindra att åker- och betesmark som stod oskyddade mot sol, vind och vatten förvandlades till öken. Tidningens läsare blev engagerade och började skicka in pengar med uppmaningen: Gör nåt! Så föddes Vi-skogen.

 

När jag själv (äntligen!) kom till Östafrika 2009 för första gången stod ett besök i denna Vi-skog näst högst på min önskelista – efter att åka på safari. Jag ville se mina träd!

Huvudkontoret härhemma satte mig i förbindelse med sitt agroforestry-kontor i Musoma, Tanzania. De i sin tur körde mig rakt ut i bushen till två bönder som varit med i projektet några år. Det var inte en skog – men det gjorde inget, för det här var ännu bättre.

I början planterade man faktiskt skogar på ytor ansatta av jorderosion men i dag är verksamheten alltmer inriktad på rådgivning och kunskap.

 

Vilken skillnad kan då några träd göra på gården? Mycket stor!

Har du träd har du också ved, foder till djuren, frukt, skugga och timmer. Planterar du rätt sorter får du jordförbättring via löven, och rötter som binder kväve och vatten. Det som börjar med några små trädplantor och en informationsträff kan faktiskt bli lyftet ut ur fattigdom. (Det har jag hört så många av Vi-skogsbönderna säga att det måste vara sant.)

Man ser på ganska långt håll vilka områden som är involverade. Bland i övrigt ganska öppna kala fält dyker plötsligt gröna oaser upp. Gårdarna är i regel bara några tunnland stora men det kan finnas 300–400 träd planterade runt kanterna och ibland även inne på själva fälten.

 

Den senaste resan i februari i år vek jag fyra dagar åt att lära mig mer om verksamheten. Vi ambassadörer besökte fyra gårdar i östra Kenya och fick sitta på skolbänken, både på kontoret inne i Nairobi och i visningsskogen vid plantskolan i Kitale.

Där inträffade också resans höjdpunkt: Vi tre ambassadörer som var på plats (jag, Anders Lundin och den kenyanska supermodellen Ajuma som vuxit upp i en svensk missionärsfamilj i Kenya) fick plantera var sitt träd!

De var bara halvmeterhöga plantor då, men i alla fall mitt träd kommer att bli en riktig bjässe om tjugo år. Först växer det på höjden, sedan på bredden.

Hm, det påminner lite om hur jag själv har vuxit också – ha, ha!

 

Foto: Amunga Eshuchi, Babben Larsson


Läs mer om:

Dela
(27)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…