Annons

Annons

Babben Larsson: Veckobantning fungerar ju inte!

Läs om Babben Larssons nyårslöfte. Det handlar om att tänka på hälsan och vikten. Om smalmat och att späka sig. Och om fredagsmys och frosseri. Att hitta balansen.

Dela
(19)

Babben om bantning

Jag brukar bara avge ett enda nyårslöfte varje år och det är att jag ska tänka mer på min hälsa. Planen ligger klar: Hålla igen på maten och träna – gymkort har jag redan så nu gäller det bara att pallra sig iväg också.

Annons

Dessutom kan man ta trapporna i stället för hissen (i mitt fall upp till första våningen) och kliva av bussen en station tidigare. Jag åker mest buss till Arlanda och stationen innan är Haga Norra – det blir ju en jättenyttig promenad att dra väskan därifrån och de fyra milen ut till flygplatsen! Joppe-di joppe-da!

Gilla Hemmets på Facebook

Skämt åsido. Jag vet inte varför man är som mest motiverad att börja sitt nya liv på nyårsdagen då gemene man har bakfylla och mest av allt är sugen på pizza. Över huvud taget är det något skumt med hur vi går till väga när vi försöker ändra livsstil.

 

Många år ägnade jag mig åt fenomenet Veckobantning. Den fungerar som så att man börjar varje måndag med att väga sig, förfasa sig över resultatet och bestämma att den HÄR veckan ska man köra hårt för att få en kickstart. Sagt och gjort.

Powerwalk innan frukost (som består av kaffe och en halv rostad grapefrukt). Iväg till jobbet där man äter medhavd lunch mittpå dan, förslagsvis kvarg, ett kokt ägg eller en påse mirakelsoppa man köpt för dyra pengar.

Man är på gång! Jobbar hela eftermiddan, tar en powerwalk till innan man får kyckling utan skinn med sallad till kvällen. Triumferande går man tidigt i säng för att övervinna hungerkänslor och sug.

Tisdag copy and paste på schemat ovan. Det känns fortfarande bra, hjärnan kanske är liite seg men vi har redan gått ner drygt ett kilo så kämpa på!

Onsdag börjar det bli riktigt jobbigt. Lite näring, ganska hård träning och knappt nån mat. Kroppen börjar reagera – vad är det som händer? Så här lågt blodsocker är inte bra. Vid tre-fikat tar den kommandot över hjärnan som inte verkar sköta sin uppgift alls – att se till att du överlever. Kroppen går till fiket och köper ett wienerbröd. Hjärnan försöker protestera men är nu så utan bränsle att den inte kan stoppa katastrofen. Bantningen är förstörd.

Det betyder att du inte håller diet längre, tvärtom, nu kan du äta så mycket det går resten av veckan! Fritt fram att vräka i sig över helgen alltså tills måndag morgon och invägning…

 

År ut och år in. Jag vet att jag inte är ensam. Späkning i början av veckan, frosseri i slutet.

Men som ni märker skriver jag i imperfekt (eller preteritum som det heter nu för tiden).

Veckobantning fungerar ju inte! Den k a n s k e skulle göra det om vi körde hårt torsdag–söndag, men det vill ingen, för då är det myys och unna sig…

Så gör inget drastiskt nu. Fundera i stället ut EN ENDA vana du har som du vet inte är bra för hälsan – och ändra den. Ta bort sockret i kaffet. Ta den där promenaden. Skippa läsk – du vet säkert redan vad som står överst på listan. Trappa ner några veckor, belöna dig med bra saker och håll i den nya vanan en månad – sen kommer den att sitta.

Saknar du motivation? Min mentor hade faktiskt rätt; sätt igång så kommer den!

 

Läs mer

Mor och dotter hjälptes åt att gå ner i vikt

Ingalill tröttnade på kroppsfixeringen

Lindha bantade bort 70 kilo

 

Här hittar du fler krönikor av Babben Larsson >>


Läs mer om:

Dela
(19)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…