Annons

Annons

Babben är en riktig höstälskare!

Dela
(0)

Babben

Islänningarna kan det här med sommar – 8 grader, regn och halv storm. Allra gladast denna dag förra sommaren var jag för min buff, en sådan där flexibel halsduk motorcyklister använder, som här värmer mina öron.

Hallå där! Ni sitter väl inte och deppar över att hösten är i antågande? Det gör i alla fall inte jag. Har aldrig gjort och kommer nog aldrig att göra heller. Kalla mig höstälskare. Eller sommartvivlare. Någonstans där mittemellan ligger sanningen. Ja, jag vet att det är osvenskt och långt ifrån okej, men här har ni några av mina argument.
*Värmen. Det är underbart med värme upp till 22 grader. Sedan vill jag ha skugga, fläktande vind eller gå inomhus. Ni kanske tror att det beror på att jag är (som det heter i böckerna om Damernas Detektivbyrå) en traditionellt byggd dam, men jag har lyckats hitta en annan anledning: min låga kroppstemp på 36,3 grader.
*Kylan. Av precis samma anledning börjar jag också frysa mycket tidigare än många andra. Utöver det man normalt har med sig på en picknick packar jag även sittunderlag, fleecefilt och långkalsonger. Och jag skämtar inte! I det här hänseendet är jag pjoskigare än den mest hypokondriske operasångare.
*Insekterna. Den som inte säger sig besväras av insekter utomhus på sommaren tillhör antingen den där otroligt lyckliga procenten som inte attraherar myggor över huvud taget eller också äter personen så otroligt tråkig mat att inte ens flugor och getingar anser den värd en omväg. Mitt blod ligger rankat som nummer ett år efter år på myggtoppen. Det hjälper inte att doppa mig i djungelolja. Efter en deciliter blåbär får jag kasta in handduken och lämna skogen, annars ser jag snart ut som ett välsminkat monster till en skräckfilm. Eftersom jag dessutom ofta kombinerar frukt och kött på tallriken är jag också en populär figur vid matbordet. Getingar och spyflugor gillar precis samma saker som jag – i övrigt har vi inget gemensamt vad jag vet.
*Kallprat. Apropå inget gemensamt så tycker jag att man på sommaren oftare hamnar vid matbord tillsammans med folk man inte känner och som inte verkar vilja prata om mycket annat än maten man äter och vinet som serveras till. Men det måste inte bli så: byt ämne, överraska! Jag brukar börja prata om döden i stället. Det piggar upp de flesta kalas. Obs! Kanske inte begravningar.
*Kall mat. All mat är kall på sommaren, även den som skulle ha varit varm. Hur bra man än planerar så kommer maten i otakt. Först tänds grillen för sent. När det grillade sedan är klart fattas plötsligt tillbehör eller bestick som måste hämtas av en löpare och – voilà! – det grillade hann bli stelt och kallt. Oftast är man vid det laget så hungrig att det inte spelar någon roll. Statistiska Centralbyrån borde något år samla in statistik över hur många minuter per sommar svenskarna sitter och väntar på att glöden ska bli perfekt.
*Drickat. Nu har vi semester, nu ska vi ha det trevligt hörrni! Och det finns bara ett sätt att ha trevligt och ni vet vilket, eller hur? Fram med ölen/drinken/rosévinet/snapsen/punschen eller varför inte hembränt så infinner sig trivseln som ett trollslag. Varje charter jag har åkt på sitter medpassagerare och dricker starköl på Arlanda fast klockan knappt passerat 06, bara för att det går. Jag fattar inte ens hur man får i sig öl så dags… Men det för oss fram till nästa punkt:
*Sommaren handlar om att passa på! Självklart ska vi äta ute, det är ju midsommarafton! Vad sa du? Regn och nordlig vind? Tja, lös det! Har du inte kvar oljestället du hade förra året?

Annons

Så där, det var några av de saker som gör sommaren lite mindre attraktiv för mig. Och kanske några till. Nu är det vår tid att njuta av hög luft, äppeldoft, avsomnade insekter och mysiga inomhusmiddagar. Det gäller som bekant att passa på!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…