Annons

Annons

Ayse sextrakasserades i 20 år

Första gången den okände mannen ringde till Ayse var hon bara 19 år och nybliven mamma. Sedan följde år 
av förföljelse och sextrakasserier. Först nu, efter 
20 år, har han avslöjats
och dömts – och visade
sig vara någon som hela
tiden funnits alldeles i
hennes närhet.

Dela
(105)

Ayse sextrakasserades i 20 år

Ayse lider av posttraumatisk stress efter att i så många år ha levt i osäkerhet och rädsla – både för vad mannen har gjort mot henne och för vad han skulle kunnat göra mot hennes barn.

 

 

Hon bor med sina två barn Martina, 20, och Adrian, 11 år, i en vitmålad trävilla i ett litet brukssamhälle utanför Norrköping. Hit flyttade hon efter skilsmässan från sin förra man. Tidigare bodde familjen i ett annat hus i samma lugna villaområde. Det var där terrorn från den okände mannen började.

Annons

– Martina var bara två veckor gammal när mannen ringde första gången. Han påstod att han var från mödravårdscentralen och hade frågor. Först tyckte jag inte det var något konstigt. Sedan kom han in på vårt sexliv, undrade om det kommit igång än. Men när han frågade om jag var trång i slidan så slängde jag på luren.

Ringde från fabrik
Ayse och hennes dåvarande man hade en nummerpresentatör och försökte ta reda på varifrån numret kom. Det visade sig att det var från ett kontrollrum på samhällets stora bruk. Men vem det var som hade ringt därifrån visste ingen.

– Jag trodde att det var en engångsföre
teelse, att någon skämtade.

Men efter två veckor ringde mannen igen och påstod återigen att han var från mödravårdscentralen. Ayse lät mannen prata på för att försöka känna igen rösten. Men när han började stöna la hon på. Då gjorde hon också sin första polisanmälan, en anmälan som skulle följas av många fler. Polisen la hela tiden ner ärendena när de inte kunde komma vidare med utredningen.

Förföljde henne
De första två åren ringde mannen någon gång i veckan och sa snuskigheter till henne, oftast när Ayse var ensam hemma. Var det Ayses man som svarade la mannen på. Ayse berättar hur de försökte ta reda på vem mannen var – utan att lyckas.

– Vi fick till och med fabrikens säkerhetsavdelning att sätta upp en övervaknings
kamera i det kontrollrum han ringt från. Men då ringde han i stället från andra ställen i
 fabriken.

Sedan började också de anonyma breven komma, brev som kunde börja med ”Hej kåta Ayse!”. Han kunde berätta att han stått bakom henne i kön på Ica eller visste var hon hade varit och tränat.

Ayse fick ett överfallslarm av polisen. Men när hon var ute bland folk var hon hela tiden rädd och kände sig iakttagen. Och hon vågade absolut inte löpträna i skogen, som hon älskade.

– Allt det här har skapat en enorm stress hos mig. Jag började också hela tiden titta efter vem den här mannen kunde vara. Det är många oskyldiga män som jag har dömt på förhand, säger hon.

Ett misstag
När Ayses son föddes upprepades samma händelse som när hennes dotter var nyfödd. Mannen ringde och påstod att han var från mödravårdscentralen.

– Jag sa åt honom att han var sjuk och la på.

Breven och telefonsamtalen fortsatte att komma, utan att polisen kunde göra någonting. Men 2008 gjorde mannen ett misstag: han slickade på ett av frimärkena och polisen fick hans dna. De kunde inte hitta honom i något brottsregister, men åtta år senare skulle det bli ett viktigt bevis mot honom under rättegången.

Ayse berättar att mannen under årens lopp har trappat upp terrorn. De sista åren blev han alltmer aggressiv och hotfull mot henne. Han nöjde sig inte längre med att ringa och skriva anonyma brev. Han började också spraya meddelanden om henne i det lilla samhället.

– På en betongmur upptäckte exempelvis min pappa att han hade skrivit ”Ayse = kåt”.

Hot och utpressning
År 2010 började den okände mannen också med utpressning. Han ville ha Ayses trosor och bh.

– Om jag inte lämnade dem i en kasse på en krok som han hade satt upp vid återvinningsstationen skulle han sätta upp lappar om mig i samhället.
I samråd med polisen hängde Ayse upp en kasse. Men i stället för underkläder hade hon fyllt den med gamla tygtrasor. Polisen skulle sedan övervaka platsen, men mannen lyckades ändå ta påsen utan att bli upptäckt.

– Jag kände mig otroligt rädd och stressad. Det var en psykopat och han gick längre och längre. Hur skulle det sluta?

När mannen inte fick hennes underkläder blev han arg och de hotfulla telefonsamtalen och breven fortsatte att komma. Mannen skrev bland annat att han hade satt upp lappar om Ayse på en campingplats.

– Jag och min nuvarande särbo Mats åkte dit och där satt mycket riktigt en lapp med rubriken massage. Där stod att jag mot betalning kunde erbjuda sexuella tjänster.

Kände igen grannen
Flera gånger krävde mannen Ayses underkläder. Men hon fortsatte att hänga dit kassar med tygtrasor. Förhoppningen var att 
polisen skulle lyckas få fast honom.

– De tog tre män, som alla fick komma in på förhör och lämna dna-prov. Men det var ingen av dem.

När Ayse en gång åkte förbi återvinningsstationen med sin son såg hon att hennes påse hängde där. Samtidigt såg hon en mörkklädd man med en rödgrå mössa och glasögon gå förbi containrarna. När hon senare kom hem råkade hon plötsligt få syn på sin granne – i samma kläder som mannen haft. Ayse fattade misstankar och åkte tillbaka till återvinningsstationen. Påsen var borta.

– Jag visste att mannen jobbade på bruket så jag ringde till Mats, som också jobbar där. Han bekräftade att mannen hade slutat sitt pass tidigt och mycket väl kunde ha varit och hämtat påsen.

Ayse kontaktade polisen och ville att de skulle ta ett dna-prov på mannen.

– Men polisen jag pratade med tyckte att de hade tagit så många dna-prover och att det inte fanns något som tydde på att detta var rätt man.

Avslöjad på handstilen
Att mannen till slut blev fälld var tack vare Ayses särbo Mats uppmärksamhet.

– Efter ett nattskift hade mannen skrivit ner nattens händelser på en whiteboard. Mats upptäckte att handstilen var exakt densamma som i de brev jag fått.

Även en kvinna som arbetade på fabriken hade fått anonyma brev. Företaget gjorde därför en internutredning och konfronterade mannen med de bevis som fanns.

Först nekade han, sedan erkände han. Lättnaden var enorm.

– Jag började gråta. Sedan blev jag arg.

Ayse lider av posttraumatisk stress efter att i så många år ha levt i osäkerhet och
 rädsla, både för vad mannen har gjort mot henne och för vad han skulle ha kunnat göra mot hennes barn. Och det var svårt för Ayse att lita på att de verkligen fått rätt person, att hennes år av helvete var slut. Han var en helt vanlig man, omtyckt på jobbet och med fru och vuxna barn.

– Det kändes skrämmande. Jag hade alltid tänkt mig att det var en ensam psykopat som bodde någonstans långt ute i skogen. Jag kunde aldrig tro att det var min närmaste granne.

Hon berättar att när de båda hade hund brukade de stanna till och småprata med varandra, som grannar och hundägare gör. Ayse och hennes barn har varit inne i mannens trädgård och plockat äpplen.

– Jag har alltid uppfattat honom som trevlig. Att jag inte kände igen min grannes röst när han ringde berodde på att han förställde den och bröt på finska. Han måste ha två personligheter.

I våras hölls rättegången mot den nu 62-årige mannen. Det var inte bara Ayse han har trakasserat, visade det sig. Under rättegången fanns också två andra kvinnor som han skrivit anonyma brev till.

Mannen dömdes till skyddstillsyn för sexuellt ofredande. Han ska genomgå ett behandlingsprogram och betala ett stort skadestånd till Ayse.

Möter honom ibland
Hon tycker att han skulle ha fått ett hårdare straff.

– Vi har för låga straff för sexualbrott, tycker jag. Jag hade gärna sett att han hade fått fängelse.

Från att hela tiden ha gått omkring i ett adrenalintillstånd och varit på sin vakt ska hon försöka återgå till ett normalt liv.

– Just nu känner jag bara en stor tomhet. Men jag har börjat arbetsträna.

Mellan sjukskrivningsperioder och psykologsamtal har Ayse bland annat jobbat som behandlingsassistent.

Mannen bor kvar i villaområdet, Ayse kan se hans hus från vardagsrumsfönstret.

– Jag är inte rädd för honom längre. Jag är mest arg, säger hon. Hans hus är till salu nu, och när jag möter honom tittar han bort. Det känns ändå som att jag på något sätt till slut vunnit över honom.

 

 

Läs mer:

Yvonne utsattes för sexuella övergrepp som barn

Elaine Eksvärd: Jag vill inte vara tyst längre

Vi anade aldrig att vår vän var pedofil

 

Av Marita Andersson

Foto: Maria Qvarzell


Läs mer om:

Dela
(105)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…