Annons

Annons

Att röra sig hjälper mot värken

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en kvinna 73 år gammal som undrar vad polyneuropati är för sjukdom? Sedan ett par år tillbaka har jag haft en konstig domnad känsla under fötterna och så har jag fått sämre balans när jag går. Jag använder rullator när jag går ute och då känner jag mig säkrare. Nu har jag varit hos en neurologläkare som sa att jag har polyneuropati. Jag fick folsyratabletter som heter Folacin att ta. När det gäller hälsan i övrigt så tar jag tabletter för högt blodtyck, Behepan, och Alvedon då och då för värk i kroppen. Jag har haft starkare värktabletter men de mådde jag inte bra av. Jag har märkt att om jag håller i gång får jag mindre värk.

Annons

Glad pensionär

Ordet polyneuropati kommer från poly som betyder många, neuro som betyder nerv och pati som betyder sjukdom. Sammantaget så blir det en sjukdom i många nerver. Vid en polyneuropati har man en funktionsstörning i flera nerver. Symtombilden är ofta blandad med smärta, känselstörningar och påverkan av muskelfunktionen. En polyneuropati kan ha många olika orsaker som t ex brist på B-vitamin, diabetes, njursjukdomar, sjukdomar i sköldkörteln, störd blodcirkulation, infektioner, påverkan av läkemedel eller olika kemiska substanser. I många fall kan man inte finna någon tydlig bakomliggande orsak till symtomen.

En polyneuropati brukar utvecklas långsamt och debuterar oftast i fötter och underben för att sedan spridas uppåt. Behandlingen består i första hand av att försöka åtgärda bakomliggande faktorer på bästa sätt. När detta inte är möjligt får man försöka lindra symtomen och underlätta patientens vardag med en kombination av åtgärder. När det gäller läkemedelsbehandling använder man i dag läkemedel som egentligen ges vid andra sjukdomar, men där man funnit att de även kan lindra en del av symtomen vid polyneuropati. Vissa läkemedel mot depression kan lindra symtomen. Man använder då oftast lägre doser än vid behandling av depression. Läkemedel mot epilepsi, Gabapentin och Lyrica, kan i en del fall ha en gynnsam effekt vid polyneuropati och smärta.

Det är alldeles riktigt som du skriver att man oftast mår bäst om man är aktiv. Det behövs inga märkvärdigheter, det räcker med enkla aktiviteter där man är uppe och belastar rörelseapparaten. Neurologspecialisten har bedömt att dina symtom kan bero på att du har brist på vissa B-vitaminer. Sedan tidigare har du tillskott av vitamin B12, nu har du även fått folsyra/Folacin. Nu får man se om det hjälper.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…