Annons

Annons

Astrid blev rullstolsburen efter en olycka: Uppe i det blå är jag fri

Astrid Elmström fick en hjärnskada och blev rullstolsburen efter en ridolycka. Först var hon nere och ville ge upp. 
Nu är hon uppe i det blå 
– bokstavligt talat – tack vare ett nytt intresse.

Dela
(46)

23-åriga Astrid satte världsrekord då 
hon som den första 
funktionshindrade 
i världen hoppade 
fallskärm från 7 000 
meters höjd.

På videon gör Astrid Elmström tummen upp och fyrar av ett självsäkert leende. Sedan hoppar hon från 7 000 meters höjd.

– Jag älskar att titta på videon när jag är deppig. Den får mig verkligen på gott humör och gör att jag orkar kämpa när jag har en dålig dag.

Annons

Astrid har sett videoklippet många gånger. Hon lyser upp i ett stort leende. Orden har hon lite svårt med, men hennes entusiasm är smittande.

Gilla Hemmets på Facebook

– Det är helt enkelt det häftigaste jag någonsin har gjort. Jag blir hög av det och jag har nästan blivit beroende av att hoppa fallskärm.

23-åringen från danska Kolding är inte bara mästare i fallskärmshoppning, hon är också den första i världen med funktionshinder som hoppat från 7 000 meter. Det är så uppseendeväckande att en amerikansk tidning om fallskärmshoppning har skrivit om det.

– Jag var inte det minsta nervös. Jag kunde knappt vänta tills jag kom upp. Det var obeskrivligt. Det finns inte ord som kan beskriva upplevelsen. Plötsligt fanns det inga begränsningar för mig när jag befann mig 
i fritt fall.

Astrid har en hjärnskada och sitter i rullstol. Som 18-åring föll hon av en häst vid en våldsam olycka och låg i koma i två månader.

– När jag vaknade kom jag inte ihåg vad som hade hänt. Det var fruktansvärt att upptäcka att jag hade blivit så hjälplös.

Tvärstopp i livet

På ett ögonblick slogs Astrids liv i spillror. Hon hade fått en kraftig vridning av hjärnstammen som ledde till förlamning av vänster sida av kroppen. Hon drabbades också av dubbelseende.

– Innan olyckan gick jag på gymnasiet, hade en pojkvän och älskade att festa. Det var alltid full fart framåt. Plötsligt blev det tvärstopp i mitt liv medan mina vänner fortsatte som förut. Det har varit enormt svårt att acceptera.

– Jag vill gärna visa att man kan ha roligt och göra galna saker fast man sitter i rullstol, säger Astrid.

Efter månader i koma väntade en tuff rehabilitering. Astrid fick börja om från början och lära sig tala, minnas, äta och klä på sig.

Både Astrids mamma Anne Marie och hennes storasyster Malene Clemmesen Jörgensen har varit ett ovärderligt stöd 
sedan olyckan. Malene minns hur hennes lillasysters kämpaglöd visade sig första gången hon öppnade ögonen på sjukhuset.

– Så snart Astrid blev klar över hur det låg till frågade hon: ”Ska vi inte sätta igång och träna?” När hon fick besked om att hon skulle sova låg hon i sängen och viskade till mig: ”Jag har inte tid att vila.” Sedan låg hon och viftade med fingrarna för att i alla fall träna dem.

Men Astrid erkänner att livsviljan några gånger varit nere under noll.

– Jag tyckte ofta att det var så orättvist och det fanns dagar när jag var riktigt ledsen och negativ till allt och alla.

När det var som värst undrade Astrid om hon skulle orka.

– Jag har ofta tänkt att jag inte klarar mer och haft lust att ge upp. Men helt ärligt vet jag inte hur man gör när man ger upp. När det gäller ens liv kan man ju inte bara ge upp.

På ena armen har Astrid låtit tatuera en symbol för sin egen envishet och gemenskapen med familjen: en flock elefanter som håller varandra i snablarna.

– Jag älskar elefanter för att de är starka och envisa djur. Och de håller ihop, precis som vi gör i min familj. Min mamma och Malene betyder allt för mig. De är guld värda eftersom mina gamla vänner har försvunnit efter att jag fick mitt funktionshinder, berättar Astrid.

I dag klarar Astrid det mesta själv. Hon bor i en fin, handikappanpassad lägenhet med sina två katter Ozzy och Coco. Rullstolen är fortfarande hennes fasta följeslagare, men den ska inte begränsa henne för även om Astrid är fysiskt begränsad bubblar det av 
energi i henne. Hon har en härlig humor och vill gärna göra roliga saker.

– Jag har varit på Roskildefestivalen två gånger med Malene och hennes man och det var jättehäftigt. Jag hade min lilla terränggående rullstol som klarade leran. Även om jag är handikappad vill jag ju göra samma saker som andra unga gör.

Fick inte åka karusell

Men det har funnits motgångar. Särskilt en upplevelse gjorde henne så ledsen och besviken att hon i ren och skär trots började tänka större.

– Det är mycket jag inte får göra eftersom jag sitter i rullstol. Jag har alltid tyckt om nöjesparker, men har alltid blivit avvisad trots att vi har kollat att det skulle vara handikappanpassat. Det var deppigt. Så jag var ju tvungen att hitta något som var häftigare än karusellerna och åkattraktionerna, säger Astrid och skrattar.

– Därför har jag satsat på att hoppa fallskärm för det får jag som tur är göra.

Varken hennes mamma eller Malene blev särskilt överraskade när Astrid meddelade att hon skulle testa fallskärmshoppning – första gången från 4 000 meters höjd, därefter från 6 000 meter och nu senast alltså från 7 000 meter.

– Jag är enormt rörd över att min familj har hjälpt mig att kämpa 
vidare, säger Astrid, här mellan sin storasyster Malene och mamma Anne Marie.

– Hon har alltid varit en våghals. Hon vill göra allt och det är fantastiskt att se att ingenting stoppar henne. Jag är superstolt över henne, säger Malene och tittar kärleksfullt på sin syster.

– Jag vill gärna visa att jag kan göra saker själv trots att jag sitter i rullstol. Jag hoppas att jag kan inspirera andra unga med funktionshinder att göra saker som de kanske tror att de inte kan, säger Astrid.

– Jag hade i alla fall gärna velat ha en förebild som visade att man fortfarande kan ha roligt och göra galna saker fast man har fått en komplicerad hjärnskada som jag.

Blivit modigare

Astrid drömmer nu om det ultimata hoppet: fritt fall över Mount Everest i Nepal.

– Det är nog olyckan som har gjort mig modigare och lärt mig att man inte ska skjuta upp sina drömmar. För allt kan ändra sig i morgon.

Planen är också att göra 100 tandemhopp över danskt luftrum. Fallskärmshopparna hoppar genom en rockring när de gör sitt hundrade hopp och Astrids instruktör har 
redan lovat att han ska sätta ihop en extra stor rockring som de kan hoppa igenom tillsammans.

– Om det var upp till mig skulle jag hoppa fallskärm varenda dag. Men det är ju dessvärre dyrt så det tar nog lite tid innan jag når mitt mål.

Därför har Astrid satt upp ett nytt mål för sig.

– Jag ska dyka med hajar på Kattegattcent
ret. Det ser jag verkligen fram emot.

Text: Hanne Vinther Mikkelsen  
Foto: Gregers Kirdorf  
Översättning: Anette Bülow

Läs mer:

Rullstolsburne äventyraren Aron ser inga hinder


Läs mer om:

Dela
(46)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…