Annons

Annons

Arseniken blev hans död – men var hustrun skyldig?

Dela
(0)

Veckans kriminalfall

James Maybrick dog efter svåra magsmärtor. Släkten misstänkte att hans unga fru hade mördat honom. Fast det var välkänt att James tog arsenik för att sätta fart på sexlivet.

Att arsenik är ett livsfarligt gift vet de flesta. Men hur många känner till att arsenik på 1800-talet också ansågs ha många positiva egenskaper? Arseniken sades ha en uppiggande effekt och stärka den sexuella förmågan hos män. Kvinnor använde arsenik för att göra sig vackra, ämnet kunde nämligen ge den alabastervita ansiktsfärg som eftertraktades av den tidens överklassdamer.
Florence Maybrick, en ung och vacker amerikanska som gift sig med en betydligt äldre och förmögen engelsman, var en av dem som köpte arsenik för att bättra på sitt utseende. Hennes make James Maybrick, känd för att ständigt vara otrogen och ha mer än en älskarinna på gång samtidigt, var en storkonsument av arsenik. Det sades att han gillade effekten det hade på sexlivet.
När James blev sjuk och sedan avled efter illamående och magsmärtor riktades snart mordmisstankar mot hans unga hustru. Hade hon förgiftat honom med arsenik på grund av alla hans kvinnohistorier eller kanske för att han hotat med skilsmässa under ett gräl? Eller var det så att Florence som själv hade haft andra män vid sidan av hade tröttnat på gubben och ville bli fri?

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Florence Elizabeth Chandler föddes 1862 i Mobile i Alabama och kom från ett välbärgat hem. Hennes far var delägare i en bank och borgmästare i staden. När han dog gifte hennes mor om sig med en tysk baron.
Florence träffade James Maybrick när hon reste med båt över Atlanten till England tillsammans med sin mor. Hon var 18 år och många av passagerarna på båten tyckte att det var en smula märkligt att den unga kvinnan tillbringade så mycket tid med den välbeställde bomullshandlaren som var 23 år äldre. Men trots åldersskillnaden blev de ett par och gifte sig i London den 27 juli 1881. De bosatte sig sedan på Maybricks egendom utanför Liverpool och fick så småningom två barn.
Paret Maybrick deltog flitigt i nöjeslivet i Liverpool och sågs ofta på baler och andra finare tillställningar. De såg ut att vara lyckliga och verkade trivas i varandras sällskap. Men skenet bedrog! De hade i själva verket inte mycket gemensamt och bråkade ständigt om pengar. Mer än en gång slog maken sin hustru när de grälade. James var hypokondriker och besatt av att kurera sig med diverse medikamenter, både arsenik och andra gifter. Hans ständiga otrohet gjorde Florence olycklig och hon tröstade sig med andra män, som makens vän affärsmannen Alfred Brierley och svågern Edwin Maybrick.

I april 1889 gick Florence till apoteket och köpte flugpapper som innehöll arsenik. Papperet la hon sedan i blöt i en skål med vatten för att dra ut arseniken ur det. Hon sa senare att hon tänkt använda giftet som skönhetsmedel, men frågan är om någon trodde på den förklaringen.
I slutet av april blev James sjuk efter att ha tagit en dubbel dos stryknin. Han klagade över magsmärtor och kräktes. Läkare tillkallades och behandlade honom för akuta matsmältningsbesvär, men han blev bara sämre och dog den 11 maj. Hans bröder Michael och Edwin blev misstänksamma och ville veta vad som hade orsakat dödsfallet och begärde obduktion. Det visade sig att James kropp innehöll arsenik, men inte tillräckligt mycket för att det skulle ha varit dödligt. Trots detta riktades misstankarna mot hustrun och hon anklagades för att ha förgiftat sin make.
Fallet väckte stor uppmärksamhet och det skrevs spaltmeter på båda sidor Atlanten. Vid rättegången framkom det att James regelbundet köpt stora mängder arsenik för eget bruk. Det visade sig också att han varit mycket snål mot hustrun i sitt testamente, hon fick ett magert arv.
Det ryktades att Florence hade förgiftat James eftersom han hotat med skilsmässa, något som skulle ha inneburit både ekonomisk och social katastrof för henne i det viktorianska England.

Trots tvivelaktig bevisning dömdes Florence för mordet på sin make. Kritikerna menade att hon dömdes för att hon hade varit otrogen och därmed ansågs vara en dålig hustru. Att James hade gjort sig skyldig till åtskilliga snedsprång spelade mindre roll, moralen var inte densamma för män och kvinnor.
Florence dömdes först till döden, men domen omvandlades efter massiva protester från allmänheten till livstids fängelse, och Florence fick avtjäna ett fängelsestraff på 14 år. Barnen togs om hand av familjen Maybrick och Florence återsåg dem aldrig.
Vid frisläppandet 1904 begav hon sig till USA och bosatte sig där, trots att hon hade förlorat sitt amerikanska medborgarskap när hon gifte sig med en engelsman. Till att börja med försörjde hon sig genom att resa runt i landet och hålla föredrag där hon hävdade att hon var oskyldig.
Men det gick snart utför för kvinnan som en gång i tiden hade levt i lyx och gjort succé i Liverpools societet. Florence blev något av en enstöring och bodde ensam med sina katter i en förfallen, liten stuga utanför Gaylordsville i Connecticut. Folket i trakten kände inte till hennes fina anor och visste inte heller något om hennes bakgrund, att hon var dömd för mord.
När Florence Maybrick dog den 23 oktober 1941, 79 år gammal, var hon ensam och utfattig. Bland hennes få ägodelar fanns en gammal, sliten familjebibel. I den låg en gammal papperslapp med instruktioner i blekt bläck hur man blötlade flugpapper för att använda det vid skönhetsbehandlingar…

Läs mer: Rasputin – mystikern som måste bort från makten
Läs mer: Leonarda var Tvålkokerskan från Correggio

 

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…