Annons

Annons

Hunden Fabel letar ben från förr

Rena drömjobbet för en jycke! Schäfern Fabel är Sveriges första arkeologihund med rätt att gräva efter ben så mycket han orkar...

Dela
(42)

Sophie och Fabel letar benrester tillsammans med stor framgång.

Sophie och Fabel letar benrester tillsammans med stor framgång.

 

Hittills har det varken funnits någon teknik eller någon apparat för att hitta människoben i jorden. Nu kan experthjälp kallas in vid arkeologiska utgrävningar – Fabel är Sveriges första arkeologihund och tillsammans med matte arkeologen Sophie Vallulv hittar han skelett från förr.

Annons

—Jag har alltid varit intresserad av gamla historier och när jag var liten ville jag alltid att mormor och morfar skulle berätta om hur det var när de var barn. Det ledde sedan till att jag bestämde mig för att utbilda mig till arkeolog, berättar Sophie som tycker att det är magiskt att hitta föremål som ingen sett på flera hundra eller tusen år.

Under utbildningen fick hon idén att ta hjälp av människans bästa vän för att nosa upp lämningar från våra förfäder, dels för att hon tycker om hundar och dels för att nischa sig i en tuff bransch. 2013 skaffade hon en svart schäfer som fick heta Fabel och när han var nio månader började hon träna honom att söka efter lukten av gamla människoben.

—Jag lånade ben från arkeologiska institutioner och la bomullstussar intill som sög upp doften. Sedan fick Fabel söka på bomullstussarna. Vi började först inomhus och fortsatte sedan utomhus på marken och därefter med nedgrävda bomullstussar.

Det visade sig att Fabel var mycket läraktig och snabbt förstod vad han skulle nosa fram. Dessutom tyckte han att det var riktigt roligt.

—Han markerar ett fynd med att krafsa och sedan lägga sig ner. Då får han sin belöning som är en grön boll, fortsätter Sophie.

94 procents säkerhet

Med sin känsliga nos kan han skilja på människoben och djurben med 94 procents säkerhet.

Efter ett och ett halvt års träning fick Fabel avlägga prov vid Sandby borg på Öland och blev certifierad arkeologihund, godkänd av hundskolan Nordiska Hund och Museiarkeologi Sydost.

—Vi jobbar bra ihop. Fabel är glad och arbetsvillig. Att söka efter ben är det roligaste han vet. När han är med på en utgrävningsplats går det enklare och snabbare att hitta ben. Det är en stor fördel.

Fabel kan nosa i 20 minuter innan det är dags för paus och därefter kan han söka i ytterligare 20 minuter. Hittills kan han upptäcka ben på en och halv meters djup. Sophie tränar intensivt med sin hund i perioder och däremellan får han vila från det historiska hundgörat i ett par veckor. Han kommer sannolikt att bli bättre och mer uthållig med åren.

Sophie hoppas nu att hon och Fabel kan arbeta tillsammans i arkeologins tjänst och leta efter benrester vid fornborgarna på Öland och vid gamla avrättningsplatser runt om i landet. Snart kan de också få sällskap av unghunden Urax som Sophie har börjat träna med siktet på att han ska bli Sveriges andra arkeologihund.


Läs mer om:

Dela
(42)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…