Annons

Annons

Är vårtan på näsan farlig?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag har en fråga som gäller min man som är 57 år gammal. I höstas fick han en konstig vårta på ena näsvingen, som växte ganska snabbt.
Läkaren på vårdcentralen skickade honom till hudkliniken på sjuhuset som i sin tur skickade honom till öronmottagningen. Man tog bort den och sa att det var något som hette keratoakantom och att det inte var något att oroa sig för. Nu känner jag mig ändå orolig eftersom den kom så snabbt och vill gärna veta mer. Varför skickades han till öronläkaren?

Annons

Orolig fru

Ett keratoakantom är en godartad hudförändring vilken uppträder i solbelyst hud. Den är snabbväxande, till utseendet vulkanliknande med en central plugg av hornämne. Storleken kan variera mellan 0,5 och 2 centimeter. Det debuterar ofta som en liten röd fläck från vilken keratoakantomet sedan växer ut inom loppet av några veckor. Det kan sedan försvinna spontant efter några månader men ibland måste man ta bort det på kirurgisk väg. Detta gäller bl a om man är osäker på hudförändringens natur eller om den sitter olämpligt så att den ger upphov till irritation. Att man skickade honom till öronmottagningen beror på att det där fanns en läkare med vana av kirurgiska ingrepp i anslutning till näsan.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…