Annons

Annons

Är Tofacitinib godkänt i Sverige?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en kvinna som har både ledgångsreumatism och artros i mina höftleder. Har även benskörhet. Jag läste för ett tag sedan om en ny medicin, Tofacitinib, som har blivit godkänd i USA. Den kanske också skulle godkännas i Europa. Personen som har skrivit om medicinen heter Roland van Vollenhoven och är professor vid Karolinska institutet. Själv har jag provat tre olika sorters sprutor med biologiska läkemedel men det har inte hjälpt. Nu undrar jag om Tofacitinib blivit godkänt i Sverige?
CL

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en så kallad autoimmun sjukdom. Detta innebär att den orsakas av att immunförsvaret vänder sig mot vävnader i den egna kroppen så att dessa skadas. Biologiska läkemedel, som du har fått, är läkemedel vars aktiva substans har utvunnits ur levande celler eller vävnad. Den typen av läkemedel ges som injektion eller dropp.
Tofacitinib representerar en ny typ av läkemedel som kallas för JAK-hämmare. Man skulle ytterst förenklat kunna säga att de verkar genom att dämpa inflammationsprocessen inne i cellen. Till skillnad från de biologiska läkemedlen tar man tofacitinib i tablettform två gånger dagligen. Det är tänkt att tofacitinib både ska kunna komplettera och ersätta annan behandling. Läkaren du nämner i ditt brev är professor och överläkare i rematologi vid Karolinska institutet i Stockholm. Han har deltagit i flera stora internationella studier kring just tofacitinib. Läkemedlet är i dag godkänt i USA och i flera andra länder utanför Europa. Vid den Europeiska läkemedelsmyndigheten, som förkortas EMA, avvaktar man tills vidare ytterligare faktaunderlag innan man kan fatta beslut om ett godkännande.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…