Annons

Annons

Är menskoppen ett bra skydd?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Min dotter har börjat använda menskopp och hon tycker att det är jättebra. Hon säger också att man inte behöver vara rädd för att få tampongsjuka när man använder den. Är det sant? Tycker du att menskopp är ett bra skydd när man har mens? Finns det något speciellt man ska göra för att det ska vara så hygieniskt som möjligt?

Annons

Frågvis mamma
Menskoppar är oftast tillverkade i silikon, men det förekommer även plast eller gummi. Menskoppen ska steriliseras innan den används första gången, genom kokning eller i mikrovågsugn. Man bör tvätta händerna noga varje gång man hanterar den. Man bör tömma och tvätta den minst var 4–6:e timme under mensen.

Innan varje ny mensperiod bör den steriliseras igen. Det finns inga rapporterade fall av ”tampongsjuka”, TSS (toxic shock syndrome), i samband med menskopp. Av säkerhetsskäl rekommenderas inte menskopp till kvinnor som tidigare haft TSS i samband med tamponganvändning. Menskoppen kan vara ett bra skydd för en del, detta kan bara kvinnan själv avgöra. Har man kraftiga menstruationer finns risk att den inte räcker.

 

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss här!  


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…