Annons

Annons

Är framfall vanligt?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. För många år sedan hamnade jag på sjukhus för äggledarinflammation. På samma sal låg två kvinnor i 60-årsåldern som hade opererats för livmoderframfall. Är det vanligt? Är det något man ska befara när man blir äldre? Vad beror det på? Och, framförallt, hur visar det sig?
60+

Framfall är relativt vanligt hos äldre kvinnor, men ger ofta inga besvär alls och är framförallt inte farligt. Oftast märker du det genom en tyngdkänsla i underlivet. Värre grader av framfall kan ge svårighet att tömma blåsa eller tarm, urinläckage eller orsaka att något buktar fram i slidöppningen.
När vi blir äldre blir bindväven i kroppen svagare, vilket yttrar sig i att huden t ex blir slappare och vi får mer rynkor. Bindväven i underlivet blir också svagare och detta är till viss del genetiskt betingat, dvs en del får mer svaghet och det sker tidigare. Har man fött riktigt stora barn eller fått en förlossningsskada ökar risken. Övervikt ökar också risken genom att trycket i buken ökar och sätter extra press på bäckenbotten. Likaså kan kronisk hosta göra det värre. Förutom att försöka bibehålla normal vikt är det viktigt för alla kvinnor att träna bäckenbottens muskler med knipövningar och att efter klimakteriet använda östrogen i slidan, vilket stärker slemhinnorna.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…