Annons

Annons

Är du fattigpensionär? ”Sluta skämmas”, säger experten

231 000 pensionärer i Sverige är fattiga. Även om det känns tungt, så fastna inte i bitterhetsträsket, säger Maria J Bratt som är Hemmets relationsexpert som här svarar på frågor om att bli fattig på äldre dar.

Dela
(0)

fattigpensionarer

Foto: Shutterstock

Det är tungt och svårt att bli fattig på äldre dar, men försök att inte fastna i bitterträsket. Det säger Hemmets relationsexpert Maria J Bratt.

– Försök i stället att tänka kreativt. Ditt människovärde är kopplat till helt andra saker än din plånbok.

Annons
maria-j-bratt

Maria J Bratt är Hemmets relationsexpert och svarar här på frågor om fattigdom.

Experten svarar på frågor om fattigdom

■ Varför skäms många 
pensionärer över att de 
är fattiga?

– Det beror på att de bär en stolthet inombords. De känner skam eftersom de vill kunna klara sig själva, vilket många gjort i hela sitt liv. Detta handlar om starka känslor, så starka att en del till och med hellre lever i armod än att söka bostadstillägg och andra bidrag som de är berättigade till när pensionen är låg.

■ Hur kan skamkänslorna 
arbetas bort? 
Genom att du tar till dig, förstår och accepterar att det inte är du som gjort något fel, när något är tokigt med pensionssystemet.

– Att söka bostadstillägg eller annan hjälp om man har en låg pension är en rättighet du har, inget som man ska känna sig generad över. Tidigare var det lite tabu att prata om pengar, och för en del kan det fortfarande kännas svårt. Men ju mer vi kan tala om vår ekonomiska situation, desto bättre blir förståelsen, både för oss själva och för andra. Det är också viktigt att tänka på att människovärdet sitter i helt andra saker än i plånboken!

■ Kan man be om hjälp?

– Absolut. Det är ett bra sätt att få dina nära att förstå din situation.

■ Hur stöttar jag någon som har det knapert utan att såra självkänslan?

– Det är alltid bäst att vara öppen och rak och kanske säga: ”Jag förstår att det blivit tufft för dig, och jag vill jättegärna hjälpa till eftersom jag vet att du skulle gjort det för mig.” Men var lyhörd och backa om du känner att du kommer för nära den privata sfären. Respektera att alla inte vill ha hjälp. Men du kan alltid göra ett försiktigt närmande efter en tid – du kan ha satt igång en tankeprocess hos din vän, hon kan ha tänkt om. Du kan också föreslå att ni byter tjänster: ”Om du vattnar blommorna/går ut med min hund så bjuder jag på bio/middag.”

– Ett bra tips till barn eller närstående är att ge bort nyttiga presentkort, eller leverans av matkassar, i födelsedagspresent eller julklapp i stället för prydnadssaker.

■ Vad ska man göra när man 
känner att någon parasiterar på ens generositet?

Ofta beror detta på oförstånd, men det är nödvändigt att sätta gränser. Klargör din situation, berätta vad hyran kostar och vad du har kvar att leva på. Var öppen och säg ifrån så att de förstår, men på ett vänligt sätt, och kanske med en gnutta humor. ”Jag är ledsen, men min lilla pension tillåter inte längre att jag bjuder på alla middagarna när du sover över här” eller ”Jag tycker att det är så mysigt när du kommer och hälsar på men du som älskar min ost – kan du inte ta med dig en egen nästa gång för nu har jag inte råd att köpa ny förrän nästa månad”.

■ Vilket är svårast att hantera: 
oron över hur man ska klara sig, förödmjukelsen över att inte ha råd att leva som vännerna eller bitterheten av att det blev så här?

Det är svårt att gradera, vi är alla olika och det beror på vilka egenskaper och erfarenheter vi fått av livet. Det är lätt att bli bitter när man känner sig orättvist behandlad, som när man får en minimal pension efter ett långt arbetsliv. Men detta är ett destruktivt och farligt mentalt tillstånd, man kan till och med bli fysiskt sjuk av det. Försök acceptera situationen, även om den är orättvis, och fokusera på det positiva i ditt liv. Det är du värd!

 

Är du fattigpensionär?

EU:s gräns för fattigdom går vid en inkomst på 11 830 kronor i månaden efter skatt. Enligt Pensionsmyndigheten lever 231 000 pensionärer i Sverige under den. En majoritet, 153 500, är kvinnor. Då det finns 2,3 miljoner pensionärer i vårt land lever alltså tio procent i fattigdom. Antalet fattigpensionärer har ökat kraftigt sedan 2006 då det fanns 125 000 pensionärer som levde under EU:s fattigdomsgräns.

 

Läs mer om att bli fattig på äldre dar här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…