Annons

Annons

Är din väninna en energivampyr?

Känner du dig schack matt varje gång du träffat din väninna? Är det bara du som ger och hon som tar? Tyvärr, då har du troligtvis hamnat i klorna på en energiutsugare. Nu har du ett par val, och experten Ingalill Roos vet vilka.

Dela
(10)

2
Visa bildspel

/
Energivampyr
...
Visa mer

 

Du har precis fått glädjebeskedet: Du ska bli mormor. Din dotter ska bli mamma, du ska få ett barnbarn. Nyheten tar dig med storm, och du måste dela den med någon.

Överlycklig ringer du din väninna för att berätta, men allt faller platt till marken.

Annons

För i stället för att glädjas med dig suckar hon: Så nu kommer du bara att tjata om blöjbyten och visa mobilbilder på det lilla underverket hela tiden?!

Gilla Hemmets på Facebook

Vad väninnan gjort är att hon flyttat fokus från dig till sig själv.

—Det här är ett effektivt sätt att förminska en annan människa, och det är så energitjuvarna fungerar. De vill ha allt ljus på sig. De är avundsjuka och missunnsamma, säger Ingalill Roos, legitimerad socionom, samtalsterapeut och författare till boken Energitjuvar.

Några av de tydligaste tecknen på att du närt en energitjuv vid din barm är att du efter varje gång ni umgåtts känner dig trött, nedstämd och totalt dränerad på energi.

Energitagarens paradgren är att suga musten ur sina vänner tills de inte orkar längre. Till sist är vi så dränerade på energi att vi önskar att vi aldrig träffat den där charmiga väninnan som till en början verkade så kul.

Energitjuven är såklart inte en alltigenom förfärlig människa. Då skulle vi aldrig ha fallit för honom eller henne.

—Man kan vara de bästa vänner under lång tid och ha jättekul tillsammans, men livet är ju inte statiskt utan saker och ting förändras och man riskerar att glida isär. Det är ofta då energitjuven plötsligt börjar visa upp sidor som inte är så trevliga.

Kan inte ta kritik

Energitjuven har en tendens att inte kunna se sina egna tillkortakommanden och kan inte ta kritik.

—De tycker aldrig att de gjort något fel. När de får kritik skyller de på andra. De tar aldrig på sig skulden eftersom de vägrar att känna sig förminskade. Att vara dominant är viktigare för energitjuven än att ha en god relation, säger Ingalill.

Andra mindre smickrande drag är att energitjuven avreagerar sig på andra för att bli av med sina egna olustkänslor. Genom att överföra sina negativa känslor på väninnan känner energitjuven sig bättre till mods.

Den som livnär sig på att parasitera på andras energi saknar helt förmåga att helhjärtat lyssna när väninnan behöver lätta sitt hjärta.

—Det märker man på att de inte ställer några följdfrågor och i stället för att lyssna börjar prata om sig själv i stället, säger Ingalill Roos.

Avundsjuka är en av de sju dödssynderna, en mindre smickrande egenskap som är energitjuvens mest utmärkande särdrag.

—De kan vara avundsjuka på andras framgångar, kreativitet, materiella tillgångar eller om de får för sig att andra är lyckligare. De står inte ut med att någon annan har det bättre. Avundsjuka är ett varningstecken att ge akt på, likaså om man börjar känna sig trött och tappar all glädje och lust efter att ha träffat väninnan.

Har inga fel

Som liten blev energitjuven kanske inte lyssnad på eller tagen på allvar. Hon kände sig kränkt och inte sedd, och som vuxen vill hon till varje pris undvika att hamna i en liknande situation.

—Därför överförs samma slags oförrätter på andra som man en gång själv blev utsatt för. Och upprepar dem. Det sker ofta omedvetet och automatiskt. Andra personer blir så att säga projektionsskärmar.

Då är det verkligen dags att börja fundera över om hon är värd din vänskap.

—Du måste ge akt på sig själv så att du inte bara är andra till lags. Du får aldrig förlora respekten och tron på dig själv. Det är viktigt att sätta gränser, det innebär inte att man är elak, lita på dina egna känslor och tänk igenom hur mycket energi du är beredd att dräneras på.

Hennes tips till den som vill göra slut med en energikrävande väninna är att antingen bara låta vänskapen rinna ut i sanden eller att träffas på tu man hand för att reda ut vad som gick fel.

—Men förvänta dig inte att den andra ska falla i gråt och be om förlåtelse. Energitjuven tycker att hon är överlägsen och tycker förmodligen inte att hon gjort några fel, säger Ingalill.

 

 

Så känner du igen en energivampyr

1. Du känner dig in i märgen trött, nedstämd, handlingsförlamad och dränerad på energi varje gång ni träffats.

2. Du ringer glädjestrålande för att berätta att du fått jobbet du sökte, men hon kommer snabbt in på när hon själv fick ett ännu bättre jobb.

3. Hon drar sig inte för att förminska dig inför andra eller kritisera dig.

4. Hon är missunnsam och är dålig på att glädjas med andra. Energitjuven bekräftar aldrig.

5. Hon lyssnar med ett halvt öra när du vill berätta något, ställer aldrig några följdfrågor utan börjar i stället prata om sig själv och sina egna problem.

6. Hon är en mästare på att få dig att känna skuld för att hon mår dåligt.

(Källa: Ingalill Roos)

 

 

Så gör du hanterar du en energivampyr

1: Fortsätt träffas, men var bekanta mer än vänner. Håll dig undan mer och mer, och försök hitta metoder för att hålla henne ifrån dig. Om hon vänder samtalet till sig själv, ta kommandot genom att byta samtalsämne eller rikta det tillbaka till dig själv. Att vara sval kan ha stor effekt.

2: Håll dig undan och hoppas hon ska förstå att du inte vill vara vän med henne längre. Det dåliga med den metoden är att hon förmodligen inte kan läsa mellan raderna, en energitjuv fungerar inte så. Men om du känner att du inte orkar ha en konfrontation med henne, och om du är uthållig, så är detta vägen för dig.

3: Skriv ett långt brev och berätta hur du känner. Men om du verkligen vill göra slut ska du tänka på att vara tydlig med det. Lämna inte öppningar till försoning om du inte vill ha en sådan.

4: Ring och prata öppet med henne. Det krävs mod och du får förmodligen anstränga dig för att inte bli omkullsnackad. Förbered dig på vad du vill ha sagt – och stå på dig!

 

Läs mer:

Jag är trött på mina väninnor

Kolla in de här oväntade djurkompisarna

Rosemary och Marie har varit brevvänner i 50 år

 

TEXT: Katarina Arnstad Elmblad

FOTO: SHUTTERSTOCK, Joakim Roos


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…