Annons

Annons

Är det farligt att värma spenat och persilja på nytt?

Ett gammalt råd är att aldrig återuppvärma mat med spenat eller persilja. Men det är ingen fara – så länge du sköljer grönsakerna ordentligt och kyler maten på rätt sätt, skriver Illustrerad Vetenskap.

Dela
(10)

Spenat, persilja och andra grönsaker med många blad är populära ingredienser i diverse matlagning.

Bild: Shutterstock/IBL

Men ett välkänt råd är att bladrika växter inte bör värmas upp på nytt efter att det kylts ner eller frusits. Anledningen är att det lätt kan ha fastnat jordrester som det kan gömma sig bakterier i, skriver Illustrerad Vetenskap.

Annons

Jordbakterier kan i sin tur omvandla kväveföreningen nitrat till nitrit om de kyls ned för långsamt eller förvaras för varmt.

Skölj och kyl ordentligt

I höga doser kan nitrat kan orsaka ett akut tillstånd där syretransporten i blodet försämras. Detta beror på att nitrit binder sig till kroppens röda blodkroppar och hindrar dem från att transportera syre.

När nitrit väl bildats bryts det inte ner vid uppvärmning. Därför är det viktigt att skölja bladrika växter ordentligt innan de tillagas och kyla mat som ska värmas på nytt direkt.

Om du bara följer de råden är det ingen fara att värma på maten på nytt.

Läs mer:

5 kryddor att lägga i maten – om du ständigt är förkyld


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…