Annons

Annons

Är det farligt att fortsätta med tabletterna?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en gammal tant, 86 år, och änka sedan flera år tillbaka. Egentligen borde jag väl inte klaga eftersom jag fått vara frisk från svåra sjukdomar. Sedan flera år tillbaka besväras jag dock tidvis av oro och jag har också svårt att sova. För det har jag fått Sobril 10 mg att ta en halv då och då mot oron, och för sömnen har jag fått Zopiklon 5 mg. I ärlighetens namn är det nog så att medicinerna inte ger någon förändring för mig men det har blivit en vana att ta dem. På vårdcentralen träffar jag ofta nya läkare och ofta får jag mina mediciner utan att jag behöver gå dit. Är det farligt att fortsätta så här och ta tabletterna? På senare tid har jag blivit lite ostadigare på benen och går inte så gärna ut och det blir det förstås inte bättre av. Finns det något annat man skulle kunna göra i stället för de här medicinerna? Man vill ju gärna kunna ha det lite bra.
Orolig

Annons

Bägge dina läkemedel tillhör en grupp läkemedel som gemensamt kallas för bensodiazepiner. Dessa används bl a vid behandling av ångest och sömnstörningar. Läkemedlen i fråga är bra om de används på rätt sätt, men de har tyvärr också biverkningar och dessutom finns en risk för att den som använder dem ska utveckla ett beroende. Det sistnämnda behöver man naturligtvis inte vara lika rädd för hos någon som uppnått din ålder eftersom sannolikheten för att bli missbrukare är ganska liten då. Du påpekar i ditt brev att det kan ha blivit en vana att ta medicinerna. Säkert är det ibland på det viset att man fortsätter en behandling slentrianmässigt utan att reflektera över nyttan. Du skriver vidare att du känner dig ostadigare på benen och att detta gör att du drar dig för att gå ut. Det här gör mig betänksam eftersom ostadigheten mycket väl kan vara en biverkan av dina bägge läkemedel. Vad du nu ska göra är att kontakta din vårdcentral och be om att få en genomgång av dina mediciner med din läkare. Det finns säkert bättre alternativ för dig än de läkemedel du tar i dag. Sedan får man också se över din hälsa i övrigt och hur du har det i ditt dagliga liv. Vad jag kan förstå så har du det inte riktigt bra och du känner dig inte trygg. Då måste man naturligtvis hjälpa dig med att komma till rätta med detta också. När det gäller hälsan är det viktigt att se till hela din livssituation och inte bara ge dig ett recept på läkemedel som sedan förnyas slentrianmässigt.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…