Annons

Annons

Är det bra att bara äta två stora mål mat per dag?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag undrar om det är något bra med ett jämnt blodsocker hela dan. Om man äter mycket en eller två gånger om dagen får ju matsmältningssystemet jobba för fullt och det kan ju inte vara något fel med det. På engelska heter det så här: Use it or lose it.
Kent i Charlottenberg

Annons

Med blodsocker menar vi nivån av sockerarten glukos i blodet. Denna mäts i storheten millimol per liter, mmol/l, och varierar hos en frisk person mellan ca 5 och 7 mmol/l. Det högsta värdet uppmäts ca 1 timme efter måltid och det kallas för det postprandiella blodsockret. Efter en måltid tas glukos upp från tarmen till blodet. Den höga koncentrationen socker i blodet efter måltid påverkar en speciell typ av celler i bukspottskörteln att utsöndra insulin till blodet. Insulinet påverkar i sin tur lever-, muskel- och fettceller så att dessa tar upp och lagrar glukos i form av fett och andra sockerarter. Blodsockernivån sjunker på så vis till en lägre nivå.

Vid behov kan en del av det upplagrade sockret i lever och muskler frigöras för att höja blodsockret. Detta sker under inverkan av ett annat hormon från bukspottskörteln som heter glukagon.

Glukos är en mycket viktig energikälla i kroppen och en viss nivå i blodet krävs för att våra vitala organ som tex hjärnan ska kunna fungera normalt. En helt jämn nivå är inget självändamål. Det viktiga är att man har en blodsockernivå som är anpassad till aktuella aktiviteter och att den också håller sig inom de normala gränserna. Såväl för höga som för låga värden är skadliga för kroppen.

När det gäller antalet måltider under dagen är det nog lite mer ovanligt att man fördelar dessa på 1–2 stora mål. Den optimala fördelningen när det gäller näringsupptag, blodfetter, blodsocker, vikt och välbefinnande anses vara 5–6 måltider om dagen, 3 större mål och 2–3 mindre mellanmål. 25 % av dagsintaget läggs på frukosten, 30 % på vardera lunch och middag och de resterande 15 % fördelas på mellanmålen.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…