Annons

Annons

Äppel- och fänkålsgravad lax

Gravad lax som får underbart god smak av fänkål och äpple. Laxen är lätt att göra och blir ett fräscht inslag på julbordet.

Dela
(0)

Gravad lax

1 laxfilé, 1–1,2 kg
2 dl farinsocker (strö)
1 dl strösocker
11/2 dl salt
1/2 dl fänkålsfrön
2 msk dillfrön
1 msk grovmalen vitpeppar
1 knippe färsk dill
2 dl äppeljuice

Ev garnering
1 färsk fänkål

Annons

 

Gör så här

1. Putsa laxfilén (ta bort skinn och ben). Blanda sockersorterna, salt, fänkålsfrön, dillfrön och vitpeppar. Gnid in laxfilén med blandningen. Låt laxen stå i rumstemperatur tills sockerblandningen har smält, ca 2 tim.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Hacka över dillen och slå på äppeljuicen. Snurra på laxen och täck med plastfilm, eller lägg i en plastpåse (då är det enkelt att vända på påsen utan att det skvätter).

3. Ställ in laxen i kylen. Vänd laxen fyra gånger under gravningstiden. Laxen är färdig efter ca 2 dagar och håller i kylen i ca 1 vecka.

4. Garnera ev med färsk strimlad el skivad fänkål som fått ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och därefter kylts.

 

Tips!

Tänk på att det tar två dagar innan laxen är färdiggravad.

Receptet har vi fått från Skanörs Gästis.

 

Läs mer

Ägghalvor med silltopp

Laxtartar i snapsglas

Läckra laxtarteletter

 

Recept: Ola Liljenberg och Alexander Nilsson

Foto: Pontus Ferneman



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…