Annons

Annons

Äntligen kan Bengt och jag dansa igen!

Dela
(0)

Efter att ha diagnostiserats med förmaksflimmer kände Britt-Marie Nordqvist sig orkeslös och fick jobbiga anfall. Stegrande puls och ett flimrande väckte henne varje natt. Men ett nytt läkemedel förändrade hennes vardag radikalt, och nu är hon pigg och kan dansa med maken Bengt igen!

Annons

I Hemmets Veckotidning nr 42 berättar hon om den stora förändring som det nya läkemedlet Multaq har inneburit för henne då hon fick ett s k icke-permanent förmaksflimmer i samband med en bypassoperation.

Gilla Hemmets på Facebook

Enligt hjärtspecialisten Anders Dahlqvist är förmaksflimmer den hjärt-kärlsjukdomen som ökar mest. Den som drabbas har en oregelbunden och ibland även snabb puls. Oftast beror det på en snabb elektrisk aktivitet i lungvenerna, kärlen som går mellan lungorna till vänster förmak. Men det kan också bero på att förmaken är förstorade på grund av andra hjärtsjukdomar, t ex högt blodtryck, klaffsjukdom och hjärtsvikt.

En del märker inte att de har förmaksflimmer, men de flesta får symtom som hjärtklappning, yrsel, trötthet, bröstsmärtor och andnöd.

– För den som har sjukdomen men inte mår bra är det viktigt att inte ge sig. Det finns behandlingar som kan ge dig en god livskvalitet och du har rätt att bli remitterad till ett universitetssjukhus för att finna just den behandling som passar dig, säger Anders Dahlqvist – som berättar mer om de olika behandlingarna i tidningen!

Foto: Stefan Nilsson, Christer Bark


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…