Annons

Annons

Birgit har uppfyllt sin filmstjärnedröm!

Dela
(0)

Birgit Westring

79-åriga Birgit har hittills medverkat i ett 40-tal produktioner. Hon älskar att träffa nya människor, lära sig repliker – och att bjuda på sig själv!

Det är aldrig för sent att förverkliga sina drömmar, det vet Birgit. När hon närmade sig 75 gjorde hon nämligen slag i saken och blev skådis och statist, någonting hon längtat efter sedan hon var 14 år.
– Jag var alldeles för nyfiken och energisk för att nöja mig med ett stillsamt pensionärsliv!

Annons

När Birgit Westring var 14 år hände något oväntat och alldeles underbart hemma i Delsbo. Ett filmteam bosatte sig i pensionatet intill familjens gård. Det var filmen Lång-Lasse i Delsbo som skulle spelas in med Sven Nykvist bakom kameran och Ivar Johansson som regissör.
– Jag tyckte det var oerhört spännande att bo så nära filmteamet och få följa en inspelning på nära håll. Det var som att världen kom till lilla Delsbo. Jag som länge hade haft teaterdrömmar stod nu inför livs levande filmstjärnor och blev förstås överlycklig när jag fick en liten roll. Jag spelade skolflicka och hade till och med några repliker. Men det var ganska många Delsbobor som fick agera statister, säger hon och konstaterar att det var där och då som drömmen om att bli filmstjärna väcktes på allvar.
Känslan av att ha hittat sitt drömyrke stegrades ytterligare när filmen hade världspremiär i Delsbo och Birgit, sprickfärdig av stolthet, fick sitta bredvid regissören.
Som barn hade hon visserligen ofta satt upp teaterpjäser tillsammans med syskon och vänner och agerat både regissör och skådespelare. Men nu insåg hon hur mycket hon älskade att stå i rampljuset och hur gärna hon ville bli filmstjärna, precis som idolen Ingrid Bergman.
Men det blev blankt nej från föräldrarna när frågan fördes på tal. De tyckte att hon skulle skaffa sig ett riktigt yrke. Så Birgit utbildade sig till matte- och NO-lärare och trivdes bra med det. Men drömmen om att få skådespela fanns kvar. Och 1967 fick hon chansen att medverka i den riksomfattande informationsfilmen för omläggningen till högertrafik som visades före nyhetssändningen på tv. En ung Birgit körde bilen och agerade dessutom fotgängare!
Erfarenheten gav mersmak, men familjelivet med fyra barn i två kullar, tog det mesta av hennes tid.
Nyfiken på människor
Först när hon närmade sig 75 var tiden äntligen inne att omvandla drömmen till verklighet. Birgit beslutade sig för att försöka bli statist och anmälde sig till sajten statist.se.
– Jag tänkte att det var nu eller aldrig. Jag var alldeles för nyfiken och energisk för att nöja mig med ett stillsamt pensionärsliv. Och jag blev kontaktad nästan omedelbart. Ville jag komma till en provfotografering?
Det handlade om en reklamaffisch för kaffe som skulle pryda reklampelare över hela landet inför kronprinsessan Victorias bröllop. Birgit var lite nervös och visst tog det många timmar eftersom de var tre damer som skulle samspela på bilden, men affischerna syntes snart i varje gathörn och i olika tidningar.
– Det var roligt och ovant att se sig själv i storformat. Är det där verkligen jag? minns jag att jag tänkte, säger Birgit, som fick mycket beröm och uppmuntran från sina vänner och sina fyra vuxna barn.
Efter det rasade jobben in och Birgit fick så många förfrågningar att hon ibland var tvungen att tacka nej för att också hinna med sina åtta barnbarn.
De senaste fyra åren har hon haft minst ett uppdrag i månaden, ibland mer. Vissa statistroller kräver att hon lär sig repliker, vilket hon tycker är en spännande utmaning.
– Jag har inga problem att lära mig repliker eller att ta regi, det är bara kul. Men så har jag också gått några teaterkurser för att utvecklas och lära mig mer. Fast jag är alltid äldst på alla kurser, säger Birgit med ett skratt.
Att vara äldst gör henne inte ett skvatt. Hon älskar att umgås med yngre personer, eftersom hon själv känner sig ung i både kropp och sinne. Hon tror att det är en av anledningarna till hennes framgångar.
– Jag är positiv, naturlig och glad och är nyfiken på människor. När jag kommer till en inspelning börjar jag alltid prata med folk och jag har lärt känna flera kända skådespelare. Meta Welander är en fantastisk dam och Sissela Kyle är jättetrevlig. Hon tog sig tid att lära känna oss statister. Colin Nutley är också mycket sympatisk. Jag var med i en intern reklamfilm som han regisserade. Och nyligen var jag med på en inspelning av filmen Sista chansen med Izabella Scorupco och David Hellenius.
Tappade målföret
Birgit WestringHon har hittills medverkat i ett 40-tal produktioner, däribland folkkära serier som Solsidan och Gustafsson 3 tr, filmen Stig Helmer Story samt en lång rad reklamfilmer. Och drömmen om att få göra en liten roll mot någon av giganterna i filmvärlden finns kvar.
– Jag skulle gärna spela mot Rolf Lassgård eller Peter Stormare! Förutom att de är utomordentliga skådespelare är de, precis som jag, uppvuxna i Gävleborgs län och stolta över sin hembygd. Att spela mot dem vore ännu en dröm som går i uppfyllelse.
När det den 15 mars 2014 var dags för årets upplaga av Guldtackegalan, statisternas egen prisgala, såg Birgit fram emot en trevlig afton med mingel, kända ansikten och prisutdelning – men hade inte en tanke på att hon själv skulle kunna vara en av pristagarna. Därför trodde hon att hon hörde fel när hennes namn plötsligt ekade över publikhavet: Birgit Westring – årets statist 2013.
– Jag blev helt överrumplad, jag trodde knappt att det var sant. Vann jag? Det kom som en total överraskning och det tog några sekunder innan jag kunde samla mig och gå upp på scenen för att ta emot guldtackan ur skådespelaren Joakim Nätterqvists hand, säger Birgit och berättar att hon, trots att hon vanligtvis är snabb i repliken, nästan tappade målföret.
– Jag fick i alla fall fram att jag var överraskad och väldigt tacksam. Det är ett mycket hedrande pris och jag är förstås väldigt stolt!
Guldtackegalan blev kulmen på de senaste årens många statistroller – och ett kvitto på att beslutet att förverkliga sin livsdröm på ålderns höst var helt rätt.

Gilla Hemmets på Facebook
Birgit Westring

Lång-Lasse i Delsbo. Birgit spelade skolflicka och fick till och med ett par repliker. Vilken lycka för en teaterälskande 14-åring!

 

Birgit Westring

Inför kronprinsessan Victorias bröllop syntes Birgit på affischer över hela landet. – Det var roligt och ovant att se sig själv i storformat.

Så blir du statist
Vem som helst kan anmäla sig på www.statist.se. Du fyller i uppgifter om ålder, utseende och speciella kännetecken samt laddar upp bilder. Kostnad: 59 kr i månaden.
En annan väg är att anmäla sitt intresse hos Statistföreningen. Medlemskap kostar 200 kronor per år och då ingår olycksfallsförsäkring på inspelningar. Föreningen anordnar också den årliga Guldtackegalan. Mer information hittar du här!

AV MARIA ZAITZEWSKY RUNDGREN
FOTO: STEFAN NILSSON, SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…