Annons

Annons

Äntligen har ABBA fått ett eget museum!

Dela
(0)

I tisdags öppnade ABBA The Museum och Swedish Music Hall of Fame på Djurgården i Stockholm. Förberedelserna har pågått in i det sista.
– Det är bara några få veckor sedan som jag fick låna Bennys första dragspel, säger föreståndaren Ingmarie Halling.

Annons

 

ABBA är fortfarande en av världens mest kända popgrupper – 30 år efter att Agnetha, Anni-Frid, Björn och Benny bestämde sig för att ta en paus på obestämd tid. Och nu när Stockholm äntligen får ett ABBA-museum räknar ägarna med att mellan 200 000 och 250 000 besökare ska hitta till Djurgårdsvägen 68 redan första året.
– Vi skapar inga myter och vi spelar inte på kändisskapet. Vi berättar en god historia med hjärta och känslor, säger Ingmarie i Hemmets Veckotidning nr 20.

Gilla Hemmets på Facebook

– Jag vet att Frida och Björn blev väldigt tagna när de såg att första rummet i utställningen föreställer något som otippat som Gamleby Folkets park. Men det är där i den svenska folkparken med dess björkar och rödmålade stånd som många svenska artister haft sin skola, fortsätter Ingmarie.
Hon arbetade nära gruppen redan under storhetstiden på 70-talet. Hennes kille spelade gitarr i kompbandet när Frida frågade Ingmarie om hon hade lust att jobba med dem under Australienturnén.
– Jag skulle egentligen följa med Cramérbaletten till Sovjetunionen, men eftersom jag gillade windsurfing tyckte jag att Australien lät mer spännande. I medierna har jag beskrivits som ABBA:s stylist, men jag brukar säga att jag var ansvarig för kostym, hår och smink. Ordet stylist fanns inte på den tiden och dessutom var det ingen som berättade för gruppen hur de skulle se ut. Det bestämde de helt själva, säger Ingmarie.

Hon har arbetat med utställningen i flera år, redan under den tid då ett ABBA-museum planerades i det hus som sedan blev Fotografiska. Ingmarie var också kurator för den turnerande utställningen ABBA World, som hade världspremiär i London i januari 2010. De som besökte den utställningen kommer till viss del att känna igen sig i det nya museet på Djurgården.
– Jag har hela tiden kunnat ringa medlemmarna och fråga: ”Hur var det nu, vad hade du för färg i köket på Lidingö?” Nu är Björn mer delaktig i projektet eftersom han är delägare. De andra har sina egna projekt. Frida bor inte ens i Sverige. Agnetha har släppt en ny platta och Benny gör en inspelning av sin musikal Hjälp sökes, som spelas på Orionteatern. Men alla fyra har varit med och talat in den audioguide som går att köpa på museet, säger Ingmarie.
Museivandringen inleds med en film som visas i ett 360 graders biorum. Besökarna får sedan gå mellan olika miljöer, med start i Gamleby Folkets park på 60-talet. Utställningen går sedan via segern med Waterloo i Brighton 1974 till skrivarstugan på Viggsö, Stikkan Andersons kontor, Owe Sandströms syateljé, Björns och Agnethas kök och Polarstudion.
– Vi vill att besökarna ska gå i ABBA:s fotspår. Det är därför vi byggt utställningen runt deras miljöer, som jaktstugan där Björn och Benny skrev många av ABBA:s hits. Sommarhuset på Viggsö behöll Benny ända fram till förra sommaren, berättar Ingmarie.

Hitta dit!
ABBA The Museum är en del av Swedish Music Hall of Fame som ligger mellan Gröna Lund och Liljevalchs på Djurgården i Stockholm.

För att undvika köer kommer biljetterna att säljas på förhand på hemsidan www.abbathemuseum.se och endast vara giltiga vid ett bestämt klockslag. Det går också att köpa biljett på SJ:s hemsida eller ring 0771-75 75 75.

Text: Maria Svemark

Foto: ABBA The Museum, Julia Bejer


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…