Annons

Annons

Äntligen dags för semlor!

Dela
(0)

Jodå, man får lova att tjuvstarta, trots att det inte är fettisdagen än! Vårt recept ger många små semlor – frågan är hur många man tillåter sig att äta!

Minisemlor

60–75 st

50 g smör

3 dl mjölk

Annons

50 g jäst

1 ägg

1 dl kesella

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1/2 tsk stött kardemumma

10–11 dl vetemjöl special

1 ägg till pensling

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i degspadet i en bunke. Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet (spara lite till utbaket) och arbeta allt till en deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till bullar. Låt bullarna jäsa under duk på plåtar med bakpapper ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna.

Fyllning

Riv 200 g mandelmassa grovt. Blanda med 100 g skållad, skalad, finhackad mandel, 3/4 msk råströsocker och 1–11/2 lätt vispad äggvita. Vispa 4–5 dl vispgrädde. Skär av tunna lock på bullarna. Fyll bullarna med mandelkräm och grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker.

Av Boel Ottmer

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…