Annons

Annons

Anonymouse skapar miniatyrvärldar för möss – så fick de idén!

Att lyckas med sitt pysselprojekt handlar till stor del om att göra det som är roligt. Det säger gänget bakom Anonymouse, som står bakom de hyllade miniatyrvärldarna för möss som uppstått på olika håll i centrala Malmö.

Dela
(0)

Gänget bakom musrestaurangen Il Topolino och musnöjesfältet Tjoffsans tivoli kallar sig Anonymouse.

De håller sig anonyma och få vet vilka som gömmer sig bakom namnet, men deras skapelser väcker rubriker och reaktioner. När miniatyrbistron Il Topolino dök upp på Bergsgatan i Malmö under vintern 2016 gav det eko runt om i världen, då internationella nyhetskanaler som BBC och Huffington Post rapporterade om det lilla matstället för små hungriga gnagare.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Ingången till Tjoffsans tivoli. Bild: Henrik Högström

I slutet av december vandaliserades Il Topolino, till många Malmöbors stora ilska. Men i slutet av april dök nästa skapelse upp – Tjoffsans tivoli, ett nöjesfält för möss. Tivolit innehåller allt man kan önska – snurrande tefat, skräcktunnel, popcornvagn, spådam och pariserhjul.

Så vad inspirerar gänget bakom Anonymouse – och hur kom de ens på idén att skapa små miniatyrvärldar? Här berättar de via mejl – anonymt så klart – om framgångsreceptet!

Hur kom ni på idén till allt det här?

– Det är alltid svårt att komma ihåg hur en idé kommer till. Men vi var väldigt överens om att vi ville genomföra den när den väl var formulerad. Idén utformades i mars förra året, när några av oss satt och pratade om kärleken till barndomens Disneyfilmer och Astrid Lindgren. Det handlar om tjusningen i att det skulle finnas en värld parallell till vår, där möss lever precis som vi, fast använder saker vi har tappat.

Popcorn – ett måste på alla tivolin! Bild: Henrik Högström

Hur lång tid tog det att färdigställa er senaste skapelse?

– Vi började med Tjoffsans så fort Il Topolino och Noix de vie var ute, alltså 7 december förra året om vi inte tar helt fel. Inte hela tiden så klart, men så fort vi hade tid. Vi jobbar ju alla med annat, så Anonymouse är inget heltidsprojekt.

Hur hittar ni materialet – och inspirationen?

– Både materialet och mycket av inspirationen kommer ifrån saker vi har, använder och slänger. Vi kommer i alla fall aldrig att titta på ett burklock på samma sätt igen. Det har blivit en rolig lek att titta på ett vardagligt föremål och försöka se vad en mus skulle kunna använda det som.

Tjoffsans tivoli ligger bakom ett elskåp på Södra förstadsgatan i Malmö. Bild: Henrik Högström

Era skapelser är ju väldigt offentliga – är ni rädda att också Tjoffsans ska bli utsatt för förstörelse på samma sätt som Il Topolino?

– Det där med förgängligheten är en stor fråga. Vi räknar ju med att den blir förstörd förr eller senare, men det roliga med det vi har gjort är att alla kan ta del av det. Det har nog blivit det viktigaste. Och jag tror att besökarna tog den första miljöns krasch mycket hårdare än vi. Jag vet inte om det var för att vi var beredda på det, eller om det handlar om att vi har samlat på oss så sjuka mängder lim att det känns som att allt går att lösa. Vi skrattar faran rakt i ansiktet.

Tjoffsans tivoli om natten. Bild: Anonymouse

Vad var det svåraste med Tjoffsans tivoli?

– Ingenting var mera svårt än roligt. Vi trodde nog att det skulle bli svårt att placera ut den utan att väcka uppmärksamhet, men i skydd av mörkret gick även det alldeles utmärkt. Med det sagt, så var det lite klurigt att hitta rätt plats att ha den på. Vi bestämmer ju alltid först var miljön ska vara innan vi börjar bygga, och det var många långa promenader i Malmö för att hitta båda de där.

Vad var roligast?

– Alla har nog sina egna små favoriter. Men det roligaste har nog varit att tillbringa hela nätter byggandes på ett tivoli för möss. Det låter kanske inte som en helkväll, men för oss har det varit det ganska ofta.

Bild: Anonymouse

Har ni fler projekt på gång?

– Svårt. Vi vet inte riktigt än. Vi har en lista på miljöer som vi vill bygga, men vilken som kommer först har vi inte hunnit prata om ännu. Men förhoppningen är att det inte ska dröja allt för längre! Men det är också lite knepigt då hela konceptet är något vi gör för att vi vill, och för att vi tycker det är kul. Så fort det känns som att vi måste prestera kan det sluta vara kul, så vi försöker förhålla oss till det ganska lättsamt.

Kan ni dela med er av era bästa tips för att lyckas med sitt pysselprojekt?

– Gör det ni tycker är roligt. Då stöter en på väldigt lite problem. Och kanske börja i rätt skala!

Till sist: kommer allmänheten någonsin att få veta vem som ligger bakom Anonymouse?

– Det där med evigheten är en stor fråga. Men folk kan ju ändå inte urskilja vem som är vem av en skock möss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…