Annons

Annons

Annikas modeller skäller, bräker och kacklar!

Dela
(0)

Djurmodeller

Lammungen på toapappret eller kycklingen på reklambilden – du har säkert sett något av Annikas djur någon gång. Hon rycker ut när det behövs djur i film-, teater- eller reklamsammanhang och hennes modeller är tåliga och trygga – för det mesta…

Annons

Fotomodellerna på gården Vreten utanför Uppsala galer, bräker och skäller på oss. Vi hade kunnat bli både förolämpade och stötta, men det blir vi inte. De är ju inte vilka modeller som helst utan ett stort gäng djur vars arbetsuppgifter kan variera mellan att ligga fint i en soffa, kackla på kommando i P3:s morgonsändning, kela med Tilde de Paula, locka oss att skänka en get till en fattig familj i tredje världen eller att agera på en videofilm tillsammans med en känd sångerska.
Kan man försörja sig på att hyra ut djur för reklam och film? Absolut! Tänker man efter så finns de överallt på bild, i filmer och inom reklamen. I möbelkatalogen ser soffan mycket hemtrevligare ut om det sover en hund på en filt i ett hörn. Artister vill ibland ha djur i sina videor eller på sina skivomslag. Ingen blir sugen på att köpa kattmat om man inte får se en söt kisse äta och spinna. Barnprogram och filmer – här engageras många djur…
I 25 år har Annika Lindh arbetat som modellmamma, eller modellmatte rättare sagt. Hon driver Djuragenturen och i hennes stall finns hundar, katter, minihästar, åsnor, kossor, höns, getter och får. De behöver varken vara långbenta eller trådsmala. Att de är lugna och trygga, friska och vana vid människor, transporter och kameror är däremot viktiga egenskaper för dessa ulliga och gulliga modeller.
Gården Vreten ligger idylliskt vid en liten avfartsväg. Solen skiner, de nymålade husen lyser intensivt faluröda och det är grönt i hagarna. Det är svensk sommar när den är som bäst.
Geten Kalla påkallar ivrigt vår uppmärksamhet. Hon vill kela och se om vi inte har något gott att bjuda på. Hundarna och valparna busar och rusar runt på gräsmattan. Tuppen Stefan gal ideligen medan hönan Anki försöker få lite ro för att värpa i fred.
Mötte kärleken i luften
På gården lever Annika med maken Boo Östberg. De har tre vuxna barn tillsammans, Hercules, Erik och Emma. Medan djuren främst är Annikas passion är fallskärmshoppning hela familjens.
– Jag började hoppa 1983 och Boo blev min lärare. Något år senare fick jag pussa honom och snart var vi gifta och väntade barn. Det här är min dröm som blev verklighet. Jag har älskat djur sedan jag var liten och kan inte tänka mig ett liv utan dem, säger Annika.
Förutom djuren som Annika själv äger har hon ett brett kontaktnät och förmedlar kontakt mellan andra djurägare och sina kunder.
Idén till djuragenturen fick hon när hon hjälpte sin väninna Kerstin och hennes man regissören Janne Halldoff att skaffa fram djur till flera av hans filmer.
– Jag var med på flera inspelningar och ställde upp med mina djur gratis. Så gjorde man på den tiden, vi hjälpte varandra med vad man kunde. Snart började andra som sökte djur att ringa. Jag grunnade på om det skulle kunna gå att försörja sig på detta. Och visst gick det!
Första uppdraget var att ordna fram en hund och en katt för en restaurangfotografering. Efter det har det blivit åtskilliga reklambilder och reklamfilmer, tidningsannonser, modefotograferingar, spelfilmer, barnprogram, nyhetsinslag på tv och i radio, skivomslag…
Vita katten Sofie har varit med i Big Brother. Hönorna Anki och Åsa och tuppen Stefan har agerat i en Angry Birds-film, spelat mot Anders Bagge, deltagit i Mästerkocken, varit kacklande gäster i radions nyhetsprogram med mera.
Geten Gullspira har en lång meritlista med allt från klädreklam till att visa upp sig för att locka oss att skänka getter i välgörenhetssyfte. Hon har också varit med i Bolibompa, Nyhetsmorgon med Tilde de Paula och Peter Jidhe tillsammans med killingtvillingarna Kalla och Kela och matte Annika lät då tittarna döpa döttrarna.
De Lindhska djurens meritlistor är många och långa.
Katter och hundar är populärast
Förutom ett brinnande intresse har Annika också själv en gedigen erfarenhet. Hon har tidigare jobbat på lantbruk, djurparker och djursjukhus. Vid sidan om Djuragenturen föder hon upp hundar, främst Jack Russel. Hon har tidigare arbetat med lantbruk och med försöksdjur.
– Jag har även erfarenhet av reptiler, som jag också gillar. När jag växte upp blev min bror allergisk mot pälsdjur så det var min enda möjlighet att få ha ett husdjur då. Jag lärde mig mycket på kuppen, säger hon med ett leende.
Däremot är det sällan som reklambyråer, film- och produktionsbolag önskar sig ormar och ödlor. Katter och hundar är i särklass de populäraste modellerna – de gulliga djuren går rakt in i våra hjärtan. Rätt känslor är något som reklambranschen jobbar mycket och medvetet med i dag.
Annika får många förfrågningar och föredrar de där hon får vara med från början. Det är mycket att ordna och vissa önskemål är helt uteslutna, vilda djur till exempel.
– Det har tillkommit djurskyddslagar, på gott och ont. Det är mycket mer pappersarbete i dag, tillstånd som ska sökas och speciella lagar för hur transporterna ska gå till. Förr födde jag till exempel upp små apor men det är inte längre tillåtet för privatpersoner.
Annika är känd för att lyckas med de flesta uppdragen.
– I september i fjol fick jag en fråga om jag kunde fixa fram några svarta lamm som skulle spela barn till det animerade reklamfåret Frank. Jag har ju själv bara vita får och dessutom föds lamm nästan uteslutande på våren. Men till slut lyckades jag hitta några lagom stora svarta flasklamm tio mil norr om Umeå.
Det är sällan hon går bet på något, men det händer. En myrslok kunde hon inte trolla fram!
Det allra roligaste uppdrag hon haft var inspelningen av barnfilmen Kajsas ko.
– Det var före produktionsbolagens tid när SVT gjorde egna program och filmer. Jag fick i uppgift att ordna fram en snäll kossa som man också skulle kunna rida på. Jag hittade barnkära Rölleka i Värmland. Hon hämtades och tränades hos oss i en månad innan inspelning. Allt gick bra utom en gång då Rölleka fick glädjefnatt, rymde och löpte amok på Lidingös gator och skrämde slag på ortsbefolkningen. Men allt slutade lyckligt och det blev en film om en liten flicka som vinner en ko på ett lotteri på landet när hon och hennes pappa är på husvagnssemester, minns Annika.
Innan vi skiljs åt ringer det.
– Om jag har ett litet djur ledigt för filminspelning på torsdag? Barnprogram och liten budget, en halvtimmas inspelning, ja det ska vi kunna fixa. Går det bra med en liten hund eller en vit katt så kan jag ta en av mina egna, jag har friskintyg på dem och kan komma själv så behöver det inte bli så dyrt.
Det blev katten som fick rollen!

Gilla Hemmets på Facebook
Djurmodeller

Geten Kela är ett riktigt tv-proffs, fast nu är hon mest intresserad av det som Annika har i hinken…

Reklam

Juicereklam med en av Annikas kaniner.

Djurmodeller

Plötsligt händer det – en gul kyckling kommer pipande!

Vill du se Tilde de Paula och Peter Jihde kela med Gullspira och hennes killingar? Klicka här!

AV MAUD HOLMBERG KLYFT FOTO: STEFAN NILSSON, Håkan Flank, Petter Karlberg/Karlberg media, Action Aid, TV4


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…