Annons

Annons

Annikas idé får de äldre att jubla

Varje lördag samlas gruppen "Stolta promenerare" för en stunds utevistelse. Efteråt blir det fika med diktläsning! Ett initiativ som sätter guldkant på tillvaron för många.

Dela
(30)

5
Visa bildspel

/
Annikas idé får de äldre att jubla
Stolta promenerare - Bild 2
Stolta promenerare - Bild 3
Stolta promenerare - Bild 4
Stolta promenerare - Bild 5
...
Visa mer

 

När Annika Florin i Örebro var ute på sin vanliga lördagspromenad slog det henne att det var så få pensionärer ute.

—Jag passerar alltid Skebäcksgården som ligger så fint vid Wadköping här i stan, och undrade var alla äldre höll hus, säger hon.

Annons

Annika kände att hon gärna ville göra något för de äldre i sin hemstad. Att skänka pengar till olika organisationer är ett sätt, men hon ville göra något mer handgripligt.

—När jag och min man var och hälsade på goda vänner i Småland fick jag höra om ett gäng som fikade med de äldre och ibland tog med dem ut på promenad.

Tanken slog rot och tillbaka i Örebro tog hon kontakt med kommunen och blev hopkopplad med Skebäcksgårdens ena enhetschef, Camilla Brehmer Trumö.

—Jag blev alldeles lyrisk när jag fick höra om Annikas idé att låta volontärer ta med de boende ut på promenad. Vi försöker alltid hitta aktiviteter för de äldre och särskilt sådana som bygger broar mellan de boende och vårt samhälle. Därför kändes Annikas kontakt som högsta vinsten.

Bjuder på dikter

Gensvaret från kommunens frivilligverksamhet var positivt och den 25 oktober 2014 genomfördes första promenaden.

—Då var vi tre volontärer och tre boende, säger Annika.

Den här lördagen är det nio boende och nio volontärer som ger sig ut i kylan. En av alla de boende som varit med från starten är Arne Beijron, snart 95. För honom har lördagspromenaderna blivit ett måste och varje vecka bjuder han på egenskrivna dikter under det efterföljande fikat.

—Jag har bara missat en enda gång, det var när jag inte fick plats, säger Arne.

—Ja, men då blev du så besviken att jag tog med dig ut på söndagen i stället, säger Annika.

Gruppen har vuxit och cirka 50 personer har varit med under promenaderna, 20 personer är med i kärntruppen och tio av dem är oerhört aktiva.

—Det här har blivit väldigt attraktivt för de boende och varje vecka fördelar jag platserna utifrån hur många volontärer som anmält att de kan medverka, säger Camilla.

De som kanske inte får en plats kan oftast vara med och fika efteråt. Fikat har nämligen även det blivit en speciell stund.

—Första gången bakade jag pajer, men sedan dess har vi varit sponsrade med fika från olika företag, säger Annika.

Ryktet har spridit sig i Örebro och kombinationen promenad och fika har varit ett lyckat recept.

—Det blir ett avbrott i vardagen och lite nytt. Fikat smakar alltid gott och den här stunden är viktig, säger Sven Lindstrand, en av de boende.

Håller kontakten via Facebook

Men det är inte bara de boende som längtar till lördagspromenaderna. Volontärgruppen håller kontakten via Facebook och där kan de som har möjlighet att medverka kommande lördag anmäla sig.

—Det här har gett mig massor som människa, jag måste hit varje lördag. De här träffarna gör mig jätteglad, säger Robert Trondby, volontär.

—Det ska man komma ihåg, att visst, det kanske var mitt initiativ, men i dag är det här absolut ingen enmansshow. Det här är ett gemensamt arbete, säger Annika.

Enkelheten var viktig redan från start. Det skulle inte kännas alltför krångligt att ta med sig en boende ut för en promenad och efterföljande fika.

—Då tror jag det skrämmer bort eventuella frivilliga. Allt måste ske av egen fri vilja, det är aldrig något tvång. Men de flesta som varit med en gång kommer tillbaka, säger Annika.

Under promenaderna är det fokus på de boende, och de relationer som byggts under denna tid är ovärderliga.

—Det har gjort att vi även träffats utanför lördagspromenaderna. Vi har tagit med några boende ut för middag, som de önskade mest av allt, och vi har varit och fikat på olika kaféer i Örebro. I julas blev vi bjudna på julbord på Örebro Slott och då var det 20 volontärer och 20 boenden som blev riktigt bortskämda.

Annika känner en stolthet för det hon lyckats åstadkomma; att göra något för en annan människa och ge av sin tid är enligt henne en underbar känsla.

Drömmen är att aktiviteten ska sprida sig till andra vård- och omsorgsboenden i Örebro och kanske till andra kommuner i Sverige.

—Det vore fantastiskt om ”Stolta promenerare” fanns över hela landet. Receptet är enkelt och det kräver inte speciellt mycket engagemang egentligen, det är absolut inget besvärligt. Det är bara att kicka igång, säger Annika.

Ett enkelt recept

Tiden som stolt promenerare har förändrat henne. Annika har blivit bättre på att stanna upp och förstå att hennes insats kan vara väldigt viktig för någon annan.

—Jag har fått smak på att göra gott. Jag har lärt mig att tro på en idé och våga genomföra den. Jag har även lärt mig att släppa på ansvaret, säger hon och skrattar.

För även om det var Annikas idé består gruppen i dag av så många som vill minst lika mycket som hon. En av dem är John Fennhagen.

—Jag mår alltid så himla bra när jag har varit här, jag börjar mina lördagar likadant varje vecka, säger John.

—Vi är många som vill göra gott, men det behövs enkla recept för att lyckas. Det här är ett sådant, säger Annika.

 


Läs mer om:

Dela
(30)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…