Annons

Annons

Annika Ljungberg har lovat sin dotter att överleva

För fyra år sedan fick Annika "Rednex" Ljungberg diagnosen blodcancer och ett år senare skilde hon sig. Sedan dess har hon gjort allt för att hjälpa kroppen att må bra – och hennes erfarenheter hjälper nu andra.

Dela
(13)

3
Visa bildspel

/
Annika
Annika
Annika
...
Visa mer

 

Sångerskan Annika Ljungberg är känd för sin energi och envishet. Redan som 23-åring var hon vd för ett eget bemanningsföretag med 40 anställda, allt för att föräldrarna tyckte att hon skulle ha ett riktigt jobb innan hon fick satsa på artistkarriären. Sedan var det fritt fram…

Annons

För den stora allmänheten blev Annika känd som sångerskan Mary Joe i Rednex. Sedan starten 1994 har hon haft hela världen som sin estrad. Cotton Eye Joe Show, eller CEJ som bandet numera heter, har sålt över tio miljoner skivor och i arbetsrummet hänger 40 guldplattor.

En ny skiva är på gång och så småningom även en ny show. Men det får ta sin tid. De senaste åren har varit tuffa och Annika gör klart att hon sätter hälsan i främsta rummet.

—Jag har lovat min dotter Molly att överleva och det löftet tänker jag hålla, säger hon bestämt. Först av allt tog vi bort ordet cancer här hemma. Vi nämner det aldrig ens. Jag har en obalans i kroppen helt enkelt.

Det var i juni 2012 som Annika kollapsade med kraftiga magsmärtor hemma i badrummet.

—Jag har ju varit förstoppad i hela mitt vuxna liv och alltid haft problem med magen. Ibland har jag bara kunnat gå på toa två gånger i månaden eller på sin höjd tre om jag haft tur. Därför trodde jag att smärtorna som vanligt bara var kolik.

Ett chockartat besked

Annika togs in på sjukhus, där man upptäckte att hon hade alltför stor andel vita blodkroppar. Omfattande provtagningar och lång väntan resulterade så småningom i diagnosen kronisk myeloisk leukemi, blodcancer.

—Det var en ung, oerfaren läkare som berättade det för mig. Det är en dödlig sjukdom, sa han kort. Här har du några broschyrer!

—”Ska du dö nu mamma?” frågade Molly när jag kom hem. Nej, sa jag. Jag ska bli frisk! Hon lyste upp som en sol och det leendet bär jag inom mig. Det får mig att orka lite till när jag ibland plågas av smärtor och andra biverkningar av cellgifterna.

Annika är inskriven som patient vid hematologen vid Karolinska sjukhuset och blir väl omhändertagen.

—Nu gäller det för mig att hålla sjukdomen i schack. Är jag oförsiktig kan den bli akut och då kan läkarna inte göra särskilt mycket för att hjälpa mig, säger de.

Annika är fast besluten om att hon ska vinna kampen mot cancern. Hon tror på tankens kraft och ser det som sin plikt att göra vad hon kan för att hjälpa kroppen att må bra. Så här långt har hon lyckats över förväntan och känner sig förhållandevis frisk.

—Min syster Marie Ljungberg, som är utbildad ört-, stress- och hudterapeut, kom hit direkt med goda råd och läkande örter. ”Nu börjar vi med att rena kroppen”, sa hon. ”Sedan bygger vi upp den igen.” Det var bara för mig att hänga med. Samtidigt la jag om kosten och tog bort alla snabba kolhydrater som socker, vetemjöl, pasta, ris och potatis. Jag tog dessutom bort rött kött och komjölk.

På Annikas meny står numera mest vilt, kyckling och fisk med grönsaker, nötter och oljor samt gluten- och laktosfritt bröd som hon sköljer ner med stora mängder vatten.

—Jag gillar det alternativa tänket och kombinerar det med skolmedicinen och doktorns rekommendationer. Jag anlitar även ett antal terapeuter som ger mig klangmassage, kraniosakral terapi och frekvens- och regnbågsterapi.

Själv har hon utbildat sig i flera alternativa discipliner och importerar numera sina örter själv från Norge. Hon skriver dessutom om sina erfarenheter med avsikt att hjälpa andra.

Flyttade till Turkiet

Ett år efter diagnosen fick maken och Rednex-kollegan Jens Sylsjö ett erbjudande om att bli chef för underhållningen inom en stor engelsk hotellkedja i Turkiet.

—Jag tyckte absolut att han skulle tacka ja, säger Annika. Jag var ju tvungen att ta det lugnt så det var hans tur att göra karriär. För en gångs skull skulle jag spela andrafiolen. Det var visserligen ett vågspel för mig att släppa allt här hemma, men jag gjorde det för Jens som har gjort så mycket för mig.

Jens flyttade till Side i Turkiet och i augusti 2013 kom Annika och Molly efter.

—Molly gick i Engelska skolan och jag försökte smälta in bland de fina damerna i området. Jag gick på gym och levde någon sorts Desperate Housewives-liv med min lilla chihuahua Aztek. Jag hade ingen bil, knappt en uppkoppling på internet och kunde inte ens drömma om att få arbetstillstånd. Efter två månader fick jag spunk! ”Jag gör allt för dig Jens”, sa jag. ”Jag tar ner månen, om du vill, men jag måste åka hem.” Jens blev besviken, han trivdes ju så bra.

—Det innebar att vi hade kommit till vägs ände. Vår gemensamma livsbok var färdigskriven. Vi bestämde oss för att bortse från allt annat och bli världens bästa kompisar. Jag förlorade min man efter 15 års äktenskap, men fick behålla min bäste vän. Vi hörs fortfarande varje dag, samarbetar i CEJ och tar gemensamma beslut om vår dotter Molly.

Det tycks vara mycket som går Annikas väg just nu, trots att hon är sjukskriven och måste ta det lugnt. Till och med kärleken har dykt upp i form av ingenjören Daniel Jernberg, som är frånskild pappa till tre.

—Nu ska vi inte göra en höna av en fjäder här, säger Annika bestämt. Men i hennes ögon tindrar plötsligt stjärnor och hon kan inte låta bli att leende berätta:

—Vi möttes, tog en skogspromenad och upptäckte att vi har mycket gemensamt. Daniel gillar country, motorsport och att köra snöskoter i fjällen. Han är en väldigt fin, trogen och ärlig människa. Det är viktiga egenskaper för mig. Så man kan säga att Daniel är en bonus i mitt liv just nu. Men vi tar förhållandet framåt med pyttesmå steg. Molly, min hälsa och musiken har första, andra och tredje prioritet för mig nu. Kärleken får finna sig i att komma först på fjärde.

 

Läs mer: En dag satt Victorias mobbare i väntrummet 

 


Läs mer om:

Dela
(13)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…