Annons

Annons

Anna var bara 38 när hon fick en hjärtinfarkt

Kvinnors symtom på hjärtinfarkt kan vara diffusa, t ex kan de drabbas av andnöd, trötthet, värk i käkarna eller tryck i bröstet. För Anna Kindlund blev infarkten en vändpunkt, hon slutade sitt jobb, började studera och sa upp kontakten med ytliga vänner. – Det blev tydligt vad som är viktigt i livet, säger hon.

Dela
(19)

Anna-Kindlund

Anna fick en chock när hon förstod att hennes ryggont i själva verket var en hjärtinfarkt och att hon svävat mellan liv och död.

Anna Kindlund beskriver sig som glad, sprallig och social. Hon har många vänner som hon gärna träffar och hon gillar att ha fullt upp. Men sommaren 2014 kände hon inte igen sig själv.

– Jag var väldigt trött och orkade ingenting. Att gå uppför backen till min lägenhet var jättejobbigt, berättar Anna när vi träffas hemma hos henne i Göteborg.

Annons

Hon har sedan tonåren haft den reumatiska sjukdomen SLE och eftersom hon inte mådde bra kontaktade hon sin läkare. Prover togs och EKG gjordes, men inget fel hittades.

– Den sista helgen i juli var jag hos släkten på landet och då fick jag fruktansvärt ont i bröstryggen. Det gjorde så ont att jag inte kunde sova och det hjälpte inte med värktabletter, säger Anna.

Hon funderade på om hon hade sträckt sig och bestämde sig för att boka tid hos en osteopat som hjälpt henne tidigare.

Trots att hon inte mådde bra och hade starka smärtor gick Anna till sitt jobb på Body Shop vid Kungsportsplatsen.

– Jag är plikttrogen och trodde inte heller att det var något farligt. Jag försökte sträcka ut ryggen hemma på morgonen och tänkte att det nog skulle gå över bara jag fick träffa osteopaten.

Det var bråttom

Det blev ingen vanlig dag på jobbet. Anna som hade så ont att hon fick lägga sig över ett bord i personalrummet insåg att hon måste till sjukhus. Men hon kämpade på till en kollega kunde komma och avlösa henne.

– I efterhand känns det konstigt att tänka på att jag stod med en kund och gav råd om mascara när jag hade så ont att jag bara ville skrika.

Då anade hon inte att det faktiskt var en fråga om liv och död att hon genast tog sig till sjukhus. Det var bråttom, riktigt bråttom!

– Av en slump kom en kompis förbi och vi tog spårvagnen till akuten på Sahlgrenska sjukhuset.

På plats på sjukhuset togs olika prover och medan en kranskärlsröntgen gjordes drabbades Anna av en hjärtinfarkt.

– Det var tur att det hände när jag var på sjukhuset, annars vete sjutton hur det hade gått.

Det visade sig att Anna hade förträngning i tre av hjärtats kranskärl – och att det var kärlkramp som gjort henne så trött och orkeslös och sedan orsakat den fruktansvärda smärtan i bröstryggen.

Det blev akut operation och två av kärlen vidgades med stentar, nät av gortex, som ska hålla dem öppna. Anna minns tydligt effekten av stentarna.

– Jag fick syre igen – det var en enorm skillnad.

Minnesbilderna från hjärtinfarkten är lite suddiga, det var omtumlande dagar på sjukhuset och mycket att ta in och försöka förstå.

– Jag blev så chockad. Hur hade jag kunnat få en hjärtinfarkt? Hur var det möjligt? Jag trodde att det bara var äldre, riktigt feta män som fick hjärtinfarkter, säger Anna.

Hon var ju bara 38 år, levde ganska sunt, hade aldrig rökt och var måttlig med alkohol. Ingen i släkten hade hjärt-kärlsjuk-
domar. Nu vet Anna att det inte bara är äldre, överviktiga män som drabbas och att hjärtinfarkt ökar bland kvinnor 35–45 år. Hon tycker att det är viktigt att det uppmärksammas och att fler blir medvetna om att kvinnor får andra symtom än män – ryggont kan faktiskt vara tecken på en hjärtinfarkt.

Drabbad av sorg

Visst hade Anna fått höra att risken för hjärtinfarkt ökade med 50 procent eftersom hon har SLE.

– Men jag hade inte riktigt fattat det och inte heller att det kunde hända redan vid 38 års ålder.

Själv tror hon också att en stor sorg som vände upp och ner på livet kan ha bidragit till att hon drabbades.

– Två år innan dog min lillebror Anders i cancer bara 34 år gammal. Det var fruktansvärt och jag var verkligen under isen då. Vi stod varandra nära och det var så orättvist att han skulle dö. Sorgen i kombination med en inre stress kan ha utlöst min hjärtinfarkt.

Hjärtinfarkten blev en vändpunkt och Anna insåg att det var mycket hon ville ändra på i sitt liv. Hon funderade på vad hon ville ha ut av tillvaron och kom fram till att hon under åren tappat bort sig själv och inte gjort det som var bäst för henne.

– Jag ville leva livet fullt ut och våga mer. Det låter som en klyscha, men livet är ju här och nu och det är upp till mig hur jag vill leva det – och det blev väldigt tydligt efter hjärtinfarkten.

Anna vågade säga upp bekantskapen med en del ytliga vänner som hon inte mådde bra av att träffa. Och hon vågade byta karriär och började på en utbildning till behandlingspedagog på Finska folkhögskolan i Angered.

– Förr hade jag nog tyckt att jag var för gammal för att plugga igen när jag var 39 år, men det var det här jag ville göra, säger Anna som är klar till sommaren.

Steget från att sälja mascara och hudcrème till att arbeta med psykiskt sjuka, missbrukare, kriminella och ungdomar som far illa, kan tyckas långt men för Anna känns det som en naturlig utveckling.

– Visst var det roligt att jobba i butik, men jag var mätt på det. Efter det jag har varit med om känns det som att jag har något att ge tillbaka. Vinsten med hjärtinfarkten, om man kan säga så, är att den har gett mig en styrka som jag kan använda i arbetet med utsatta människor.

Gjorde praktik i Kapstaden

Förra våren tillbringade hon åtta veckor i Kapstaden och gjorde praktik på ett soppkök för hemlösa och missbrukare i en fattig del av staden, något som betydde mycket för henne.

– Det var en riktig kick. Jag fick en tro på mig själv, både fysiskt och mentalt. Dessutom fick jag otroligt mycket kärlek från dem som besökte soppköket. Trots att det var människor som hade väldigt lite materiellt så hade de en enorm livsglädje och det tog jag till mig.

Anna vill gärna återvända till Sydafrika, men först väntar arbete med utsatta människor här hemma. Hon har hittat rätt i livet igen och känner efter många år ett inre lugn. Behöver hon extra kraft vet hon var hon kan fylla på:

– Medicinsk yoga har betytt väldigt mycket för mig. Mina två syskonbarn är två lyckopiller och så har jag många goda vänner, säger hon och fortsätter:

– Nu är jag i ett bra läge i livet och det kan bara bli bättre.

Till framtidsdrömmarna hör att finna kärleken och att flytta ut på landet. I hallen har Anna satt upp ett vykort med några ord som formulerar hennes nya inställning till livet: ”The best is yet to come” (ungefär Det bästa återstår).

 

Fakta hjärtinfarkt 
hos kvinnor

Stark smärta över bröstet som strålar ut i ena armen är det vanligaste symtomet på hjärtinfarkt – men det behöver inte vara så. Kvinnors symtom kan ibland vara mer diffusa, t ex kan de drabbas av andnöd, trötthet, värk i 
käkar, tyngdkänsla och tryck i bröstet.

Eftersom det är så väntar många 
kvinnor med att söka vård. Dessutom finns det forskning på att vårdpersonal inte tar kvinnors symtom på lika stort 
allvar och de får därför vänta längre 
på vård inne på sjukhuset.

Källa: Frågadindoktor.se

 

Fakta om SLE, systemisk lupus erythematosus

Det är en autoimmun inflammationssjukdom som innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen. Besvären kommer och går i perioder, ibland är du sjuk och ibland har du inga 
besvär alls. Oftast är det lederna, 
huden, blodet och njurarna som blir inflammerade, men även nervsystemet, lungorna och hjärtat kan påverkas.
SLE kan inte botas, men symtomen kan lindras med hjälp av läkemedel mot smärtan och inflammationen. Nio av tio som får sjukdomen är kvinnor.

Källa: Vårdguiden

 

Läs mer: 

Magnus visste inte hur han skulle ta farväl av barnen

Därför är det så viktigt med fasta rutiner

Därför är det bra att växa upp med husdjur

 

Text: Anettte Bülow

Foto:  Julia Sjöberg


Läs mer om:

Dela
(19)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…