Annons

Annons

Anna-Sofia har ett eget kakaoplantage

Anna-Sofia fick en chock när hon såg hur barn utnyttjades i kakaoproduktionen. Hur skulle hon med gott samvete kunna driva sin egen chokladfabrik när 
barnen behandlades som slavar? Det slutade med 
att hon blev plantageägare i Dominikanska republiken...

Dela
(52)

3
Visa bildspel

/
Anna-Sofia_Winroth_
Anna-Sofia–Winroth
Anna-Sofia_Winroth
...
Visa mer

 

När ingenjören Anna-Sofia Winroth kom hem till Gävle efter ett par år i USA var festvåningen på Grand Hotel till salu. Hon började fundera, tänk om hon skulle göra något helt annat än att sitta vid ett ritbord hela dagarna? Tänk om hon skulle arbeta med choklad?

Annons

Anna-Sofia bestämde sig snart för att köpa den gamla festvåningen och starta en chokladfabrik.

– Jag tänkte att om jag ska arbeta med choklad så vill jag lära mig allt om det, så jag skaffade mig den bästa mentorn man kan ha –  konditorn och chokladexperten Jan Hedh.

Gilla Hemmets på Facebook

Kakaoträden växer främst runt ekvatorn och länderna i Västafrika är störst i världen på kakaoproduktion. Anna-Sofia åkte till 
Madagaskar utanför Afrikas östkust, som också är ett kakaoproducerande land. Och blev bedrövad av vad hon upptäckte där nere…

– Barn användes i produktionen. De var som utbytbara gummipackningar, en obetydlig förbrukningsdetalj. Jag blev chockad av vad jag såg! Choklad är en njutningsprodukt, men hur kan vi njuta på bekostnad av barns lidande?

Anna-Sofia var full av funderingar när hon kom hem från sin resa. Var det alls rimligt att arbeta med en produkt som förde 
sådant elände med sig? Hur skulle hon kunna arbeta vidare med gott samvete? Med barn som arbetade som slavar?!

Blev hotade
I Elfenbenskusten, som är världens största kakaoproducerande land, arbetar 600  000 barn och de flesta är runt 11–12 år. De får arbeta sju dagar i veckan och bara 10 procent av dem får någon form av betalning alls.

Många av barnen som arbetar på plantagen kommer från Mali och Burkina Faso. Ligor åker runt och lockar barnen genom att säga att de kan tjäna pengar, men istället hamnar de som barnslavar i Elfenbenskusten.

– Under mina resor har jag sett så mycket. Jag har ställt så många obekväma frågor till styrelseordföranden, produktutvecklare och marknadsförare på de stora företagen inom kakaoindustrin, säger Anna-Sofia.

Hon bestämde sig för att hon ville producera en choklad som hon kunde stå för med gott samvete. Tanken var att hon skulle samarbeta med kakaobönderna på Haiti, och genom egna förädlingsstationer ute i byarna så skulle bönderna slippa mellanhänderna.

– En genomsnittsbonde har bara två hektar mark, och bönderna har inte råd med extra mark för att kunna förädla kakaon. Det är där själva jäsningen och torkningen sker, men det var inte så lätt att arbeta på Haiti. Mellanhänder som tjänar pengar på kakaobönderna försökte stoppa oss, och vi blev hotade på olika sätt.

–  Jag hade köpt ett halvt ton kakao, men fick inte exporttillstånd efter att jag skällt ut en högre tjänsteman som ville ha en muta. Då valde jag istället att köpa en kakaoplantage på Dominikanska republiken.

Växer i djungeln
2008 köpte hon en bit mark med två små kakaoplantager i Dominikanska republiken. Kakaoträden växer i djungeln bland andra träd, och inte i raka rader som man kanske tänker sig att ett plantage brukar se ut.

Anna-Sofia åker regelbundet till Dominikanska republiken där en lokal familj tar hand om den dagliga driften på kakaoplantagerna.

–  Varje vecka har jag kontakt på Facebook med dottern i familjen, Yluminada Ortega.

Efter några år sålde hon festvåningen på Grand Hôtel och öppnade istället en liten chokladbutik i ett shoppingcenter inne i centrala Gävle. Anna-Sofia levererar till 55 varuhus i Sverige, och i butiken säljer hon sina handrullade chokladpraliner, samt en hemgjord glass. En av pralinerna, Mata Grande kommer helt och hållet från hennes egna kakaoplantage. Hon mortlar kakaobönorna för hand, på samma sätt som de gamla mayaindianerna gjorde. Av kakaomassan görs en ganache, en blandning av choklad och grädde, som används som fyllning. Anna-Sofia köper även in kakao från andra kooperativ i Dominikanska republiken där hon vet exakt hur kakaon har producerats.

–  Jag kan inte servera något så gott som choklad, om jag inte också kan se till att skydda människor och miljö.

Anna-Sofias stora inblick i kakaoindustrins mörka sidor med barnarbete, fattigdom och kakaoböndernas hårda arbetssituation har 


gjort att hon reser runt i hela världen och håller föreläsningar om kakaoindustrin. Hon har föreläst för presidenten i Dominikanska republiken och utbildat kvinnorna på landets kakaokooperativ. I Washington har hon föreläst för Hillary Clintons kvinnliga nätverk, och hon har också varit inbjuden på middag tillsammans med kungen och drottningen.

–  Jag pratade med drottning Silvia som var mycket påläst. Drottningen pratade mycket om barnprostitutionen som sker på hotellen längs vägarna.
Hon och kungen fick också smaka av chokladen – till stor förtjusning.

 

Läs mer: 

Matilda hjälper prostituerade pojkar i Thailand

Gunillas metod hjälper traumatiserade

Irenas resor förändrar livet för barn med gomspalt

 

Text: Helene Lundgren

Foto: Ulf Isacson, privat


Läs mer om:

Dela
(52)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…