Annons

Annons

Anna-Klara blev kär i tv-pastorn David

44-årige David hade aldrig haft något längre förhållande när han blev en av deltagarna i SVT:s första omgång av Tro, hopp och kärlek i fjol. Knapp ett år efter premiären av programmet har han och kärleken Anna-Klara gift sig. Läs allt om hur deras underbara kärlekssaga började här!

Dela
(874)

4
Visa bildspel

/
Anna-Klara blev kär i tv-pastorn David Castor
Anna-Klara blev kär i tv-pastorn David Castor
Anna-Klara blev kär i tv-pastorn David Castor
Anna-Klara blev kär i tv-pastorn David Castor
...
Visa mer

 

Det var ovanligt mycket trafik i höstas genom lilla byn Galthult, noterade invånarna. Och många bilar körde väldigt sakta.

Pastor Castor, som han kallas, märkte det inte själv, han var upptagen av annat. Han och Anna-Klara Gustafsson tillbringade mycket tid tillsammans, men de var tvungna att vara diskreta.

Annons

Uppmärksamma tv-tittare som följde serien Tro, hopp och kärlek skulle kunna känna igen dem. I dejtingserien var David Castor nämligen en av fyra ensamstående präster som sökte kärleken.

Gilla Hemmets på Facebook

När programmen sändes i tv under hösten hade det gått nästan ett halvår sedan inspelningen och mycket hade hunnit hända. Men det fick inte avslöjas före sista avsnittet.

—Jag tyckte att det var ganska roligt att vara hemlighetsfull, men för Anna-Klara var det lite jobbigt, säger David och lägger armen om sin fästmö.

—Kärleken bubblade och det slet på mig att jag inte fick ropa ut det för hela världen, säger hon och lutar sig mot honom.

Vi träffas hemma hos David, i det gula huset med den rufsiga trädgården där delar av programmet filmades. På stenmuren utanför satt pastorn och spelade schack med programledaren Mark Levengood i en scen. De pratade om att 44-årige David aldrig haft något längre förhållande. Detta har ändrats nu!

I dag sitter han på samma ställe, tätt intill Anna-Klara. De håller varandras händer under bordet och strålar av kärlek. På nyårsnatten förlovade de sig.

David friade strax efter tolvslaget. Han hade i hemlighet förberett platsen, med utsikt över Öresund, genom att placera marschaller i ett hjärta på marken.

—Vi var på ett läger med 180 ungdomar, och jag hade bett några av dem att hjälpa mig tända marschallerna. Det blåste hårt så de hade ett svårt uppdrag, berättar han.

—David överraskade mig fullständigt, säger 30-åriga Anna-Klara. Vi tittade på fyrverkerierna vid tolvslaget, och dröjde oss kvar när de andra började droppa av. Då föreslog David att vi skulle promenera en bit. När vi kom fram till marschallerna som brann insåg jag att något var på gång. Men inte förrän han tog fram asken med ringen förstod jag!

—Och jag kände i hela kroppen att ja, jag vill gifta mig med dig!

Denna lycka trodde varken David eller Anna-Klara var möjlig när de valde att medverka i tv-serien.

—Hade produktionsbolaget berättat precis hur de tänkt lägga upp programmet hade jag nog tackat nej. De förnekade inte att det skulle vara ett dejtingprogram men la mer fokus på att vi skulle samtala om prästrollen och livet som kristen, och det tilltalade mig. Skulle det sedan leda till något mer var det en bonus, men jag trodde inte ett ögonblick att det skulle bli så, säger han.

Åtta olika kvinnor

Anna-Klara såg tv-inslaget där prästerna presenterades efter att hennes bror tipsat om det.

—När jag såg David tänkte jag: Han verkar skön, jordnära och klok. Och så har han väldigt vackra ögon och ett fint leende. Varför inte, tänkte jag, och skrev ett brev.

David fick välja ut åtta av brevskrivarna som han ville träffa.

—De var väldigt olika men jag valde dem som jag tyckte på något sätt verkade intressanta, säger han.

— Det som var gemensamt för oss åtta var ett genuint människointresse. Men vi hade olika bakgrund och intressen.

Inspelningen skedde under två veckor i månadsskiftet maj-juni. Under den tiden bodde de åtta ”konkurrenterna” tillsammans på ett hotell någon mil från Davids hem.

—Det var en konstig situation. Vissa tryckte ganska mycket på att det var en konkurrenssituation, men vi försökte hålla en god stämning och åkte iväg och shoppade, gick på kafé, simmade och gick promenader. Vi kunde ju inte bara sitta på hotellet och vänta, säger Anna-Klara.

Riskerade sitt hjärta

Anna-Klara blev snabbt förälskad, men hon var försiktig med att delge de andra sin bild av David. Hon ville inte att det hon kände för honom skulle bli förstört eller feltolkat.

—Efter andra gången vi träffats under inspelningen hade jag ett långt samtal med min bästa vän. Jag sa till henne: Antingen åker jag hem nu och struntar i det här, eller stannar kvar och då kan det bli hur bra som helst. Eller så kan jag få mitt hjärta krossat. Jag är väldigt glad att jag stannade kvar, säger hon med ett lyckligt leende.

För David var situationen en annan. Inspelningstempot var forcerat och han träffade bara sina olika dejter några få timmar under hela tiden. De hann absolut inte lära känna varandra på djupet.

—Man gjorde en grej av att jag var långsam med att välja, men det tycker inte jag. Sanningen är att samtalet som tv beskrev som ett ”krismöte” mellan mig och Mark spelades in dagen efter att fyra tjejer åkt hem, säger David och skrattar åt dramaturgin.

David fastnade till slut för Anna-Klara.

—Jag kände att henne ville jag lära känna bättre och se vart det ledde. Det kändes enkelt och naturligt när vi umgicks, säger han.

När de gjorde en bilsemester på tu man hand senare under sommaren djupnade känslorna.

—Då kom vi varandra nära och kände att det här är rätt för oss båda, säger han.

David är uppvuxen i Västergötland, men flyttade för några år sedan till sin fars hemtrakter i norra Skåne. Han är nu pastor i EFS-församlingen i Röke, grannby till Galthult, och arbetar även i Västerkyrkan i Hässleholm.

Anna-Klara kommer från Göteborg. Hon är beteendevetare, utbildad inom pedagogik och psykologi, och arbetade som skolkurator. Hennes familj och alla nära vänner bor där och hon var aktiv i Fiskebäckskyrkan.

Särbor till vigseln

—Jag påstår att vi blev ihop på premissen att David skulle flytta till Göteborg, säger hon leende. Det kanske han inte håller med om…

—Det uppfattade aldrig jag, kontrar han snabbt och skrattar.

Anna-Klara kände efterhand att det var hon som fick flytta om det skulle kunna bli en fortsättning.

—Jag märkte att David har ett sådant hjärta för den här platsen och att hans uppgift här inte är färdig. Och jag har hela tiden trivts väldigt bra när jag har hälsat på, så i november bestämde vi att jag söker mig hit. Det föll sig ganska naturligt för jag hade ett vikariat som löpte ut.

Nu hyr hon en lägenhet i Röke och har fått ett jobb i Hässleholms kommun. De har valt att inte dela bostad eller säng innan de är gifta.

—Jag har alltid sagt att jag inte kommer att bo med någon och inte ha sex förrän jag har en ring på mitt finger. Och jag uppskattar att David tar det ett steg längre. Det handlar om att vi värderar och uppskattar varandra så högt att vi väntar, säger hon.

Men snart är de man och hustru. Bröllopsplanerna börjar ta form. Den 28 maj är det dags.

—Vi vill gärna hålla det väldigt öppet för många, familj, vänner och församlingsmedlemmar, säger David.

Och jag har tittat på brudklänningar, avslöjar Anna-Klara leende.

 

Fotnot: Den andra omgången av programserien Tro, hopp och kärlek började sändas den 28 mars i SVT.

 

Läs mer: 

På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek

6 kärlekspar vi minns

Så slipper du vara ensam

 

Text: Lilian Ottosson

Foto: Stefan Sandström, SVT, Magnus Liam Karlsson/SVT


Läs mer om:

Dela
(874)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…