Annons

Annons

Anna Jansson visar sitt smultronställe

Dela
(0)

Deckarförfattaren Anna Jansson känner sitt Gotland, men det gjorde inte Erik när de träffades. Att ha lägenhet i stället för sommarstuga har sina fördelar – och ger mer semestertid åt dem att utforska ön ihop.

Annons

Tidigare hade Anna sommarstuga i Tofta, men sedan ett par år är den utbytt mot lägenheten i Visby som är den fasta punkten på ön. Anna har själv renoverat lägenheten som de tillsammans inrett med möbler fyndade på Blocket.
– Det är vår grej. Det är mycket roligare att bygga bo på det sättet. Det blir billigare och personligare och så är det ju bra med återbruk, säger Anna i Hemmets Veckotidning nr 26.

Hon är uppvuxen i Visby och familjen hade sommarstuga i Tofta.

– Då var det en strid ström av människor som kom och hälsade på. Det hände alltid något och som barn tyckte jag det var jättekul, fast i efterhand har jag förstått att det nog var rätt jobbigt för mamma med alla besök.
Själv minns Anna långa, sköna sommarlov med sol och bad – och fiske.
– Vi rodde ut och pilkade torsk. Vi hade med en zinkbalja som vi fyllde och jag minns att vi fick hur mycket fisk som helst och fick sluta när relingen på båten kom för nära vattnet! Pappa byggde en rök som vi rökte torsken i och det smakade mycket gott.

En favoritplats på somrarna var Botaniska trädgården i Visby, där Anna och bästa kompisen Marita lekte detektiver.
– Vi hade en detektivbyrå i lusthuset på Tempelkullen och där satt vi och spanade på folk. En gång var det en kvinna med svinrygg som tog ett skott – mycket misstänkt – och vi skuggade henne ända till Fiskargränd.
Fantasi, spänning och nervkittlande historier har alltid spelat en stor roll i Annas liv, även om det dröjde ett tag till hon debuterade som författare i 40-årsåldern.
– Min pappa är full av historier. Många av mina böcker har inletts med något han har berättat hemma vid köksbordet. Jag får ett uppslag och sedan är det bara att fortsätta. Att berätta är det bästa jag vet. När jag har en hel dag framför mig att ägna åt skrivande så flyger jag upp ur sängen!

Upptäcker ön tillsammans

När Anna och Erik träffades hade han bara varit på Gotland en gång, nu upptäcker de gärna ön tillsammans.
– Kyllaj på nordöstra Gotland är så fint. Dit åker vi och solar och badar och njuter av naturen med alla raukar. Östergarnsområdet med grottorna och skolan, som måste vara Sveriges vackraste och ser ut som ett Snövitslott, är också fint. Ljugarn bara älskar jag! Det är ju en gammal kurort med anor från prinsessan Eugénies dagar, säger Anna entusiastiskt.

Inte långt från trädgårdsgrönskan ligger den medeltida ringmuren och Kärleksporten, som är en mycket speciell plats för Anna och Erik.
– Vi förlovade oss där 2008, berättar Erik. Det var egentligen meningen att det skulle bli på det magiska datumet 080808, men Anna blev lite otålig så det blev redan 080802.

Anna och Erik träffades i mogen ålder efter att Annas man Sören gått bort. Även om det inte kändes självklart med förälskelse mitt i sorgen visste de snart att de var rätt för varandra. De ser fortfarande nyförälskade ut och trivs uppenbart bra tillsammans. Anna säger att Erik är ett stort stöd i hennes skrivande, det är han som först får läsa manus.
– Som psykolog kan jag ju hjälpa till med psykologiska profiler, säger Erik.
Men på sommaren handlar livet mindre om arbete och mer om semester med utflykter runt ön, grillkvällar – gärna med grillspett och minst fyra goda röror – och kubbspel.

Ingen sommar på Gotland är komplett utan besök på Medeltidsveckan tycker Anna.
– Jag älskar Medeltidsveckan! Det är teater, lek och skoj. Kul att folk är utklädda. Ja, det släpper loss barnet inom oss.

I veckans nummer finns även Annas specialskrivna rysare MIDSOMMARNATTENS SPÅDOM! Missa inte den!

Foto: Stig Hammarstedt


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…