Annons

Annons

Anna håller sig frisk med naturens eget virusskydd!

Dela
(10)

Coldzyme 6

Anna von Freyer är tandläkare i Lund, 61 år, och ständigt utsatt för bakterier och virus i sitt arbete. Hon har tidigare fått både influensa och tre, fyra förkylningar varje vinter.
– Jag har i genomsnitt 20 patienter per dag, och i och med att man kommer så nära hjälper varken munskydd eller handskar. När jag fått infektioner har jag fått stanna hemma, ingen vill ju möta en tandläkare som snörvlar och hostar, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 45.
Hon brukar inte vaccinera sig mot influensan.
– En gång blev jag jättesjuk i influensa trots att jag vaccinerat mig, berättar Anna. Förmodligen hade jag smittats innan vaccinet hunnit verka men vaccinering och sjukdom har kopplats ihop i mitt minne och jag har inte vågat vaccinera mig sen dess.
Eftersom Anna har sin egen klinik innebär frånvaro även problem för hennes patienter.
– Så när jag hörde mina patienter berätta om munsprayen Coldzyme beslöt jag att göra ett försök. Och nu är jag helt frälst! säger Anna. Jag har använt Coldzyme i två år och bara varit sjuk en gång. Och det var när jag glömde bort att använda sprayen…
Anna börjar ta munsprayen när hon känner att något är på gång i halsen eller näsan. Två puffar varannan timme.
– Den fungerar verkligen mot baciller och jag tycker det är fantastiskt att naturen hittat på något så bra!

Annons

Ny studie!
Ishavstorsk ger effektivt virusskydd
Coldzyme är registrerat som en medicinteknisk produkt hos Läkemedelsverket och innehåller enzym från ishavstorskar.
– När man sprayar i munnen och svalget bildar enzymet en hinna som gör att bakterier och virus inte kan fästa och därför inte får möjlighet att invadera friska celler och orsaka luftvägsinfektioner, förklarar Mats Clarsund, forskningschef på bioteknikbolaget Enzymatica.coldzyme - forskning 1
Enzymet upptäcktes av isländska forskare som på 1970-talet överraskades av att personalen i ett fiskrenseri hade väldigt hela och mjuka händer. Något verkade skydda deras händer mot kylan och vätan.
– Forskargruppen fann i bukspottkörteln hos ishavstorsk ett enzym som motverkar infektioner. Ur detta har vi utvecklat en munspray som innehåller fiskenzymet och bildar en skyddande barriär i mun och svalg.
Medlet varken smakar eller luktar, men det verkar i det tysta.
– Coldzyme lindrar inte bara symtomen utan bekämpar också orsaken till symtomen, säger Mats Clarsund. När man märker att en luftvägsinfektion är på väg och börjar med sprayen – två puffar varannan timme – tar det 12 timmar tills besvären är borta. Har infektionen hunnit etablera sig under ett par dagar lindras symptomen och sjukdomstiden förkortas, sprayen kan också tas förebyggande med en puff per dag.
Användningen kan både halvera antal sjukdagar och ta bort viruset i halsen, visar en ny studie vid öron-näsa-halskliniken i Lund. 46 personer, 20–46 år, infekterades med förkylningsvirus via näsan och fick sedan antingen placebo (sockerpiller) eller Coldzyme munspray. Varken läkare eller patienter visste vilka som fick det ena eller andra. Jämfört med placebo minskade virusmängden i halsen med 99 procent och sjukdagarna med 54 procent för dem som fick Coldzyme.
Resultaten av pilotstudien kommer nu att ligga till grund för större studier.
Fotnot: Coldzyme säljs på de flesta apotek och hälsokostbutiker, ca-pris 229:–.

Ta sprutan i tid!
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet i Stockholm, har koll på årets influensa.
– Erfarenheterna från södra halvklotet tyder på att årets influensaepidemi blir normal. Det är dock ingen garanti, situationen kan förändras på vägen hit.
I år innehåller vaccinet skydd mot två grupper av A-virus och ett B-virus, nya varianter av virus som vi känner igen.
– Eftersom det tar ett par veckor för vaccineringen att verka bör känsliga grupper ta sprutan innan influensasäsongen börjar på allvar. Vanligen startar vaccineringarna i mitten av oktober på vårdcentraler och vaccinationscentraler. Eftersom en vaccinering skyddar i högst ett år är det viktigt för riskgrupper att förnya skyddet varje höst, säger Anders Tegnell.coldzyme-läkare 2 1
Vaccinskyddet mot insjuknande i influensa är 60–80 procent. Äldre svarar ofta sämre på vaccinationen, men hos dem som vaccinerats och ändå insjuknar blir symtomen vanligen lindrigare och komplikationerna färre. Antivirusläkemedel som Tamiflu och Relenza ges främst till svårt sjuka eller personer som riskerar att bli svårt sjuka.
– För varje år utvecklas bättre vaccin vars skydd även varar längre.
I februari varje år tas ett beslut inom Världshälsoorganisationen, WHO, om vilka tre virusstammar nästa säsongs vaccin ska ge skydd mot. Beslutet baseras på information (dvs prover från näsan på smittade) som samlas in från olika världsdelar. Det är en kvalificerad gissning över vilka stammar som kan breda ut sig fram till nästa influensasäsong på norra halvklotet. Sen tar det ett halvår att odla fram tillräckligt stora mängder av det nya vaccinet.
– I Kina har en ny variant av fågelinfluensan smittat från hönsfåglar till människor och gett allvarliga symptom. Viruset verkar dock ha svårt att smitta från människa till människa. Kina har bra koll och skulle viruset mot förmodan orsaka en ny pandemi tas nytt vaccin fram, så jag tycker att vi har goda förutsättningar att kunna hantera en så situation på ett bra sätt, säger Anders Tegnell.

Ring sjukvårdsupplysningen om du:
* Har hög feber som inte går ner efter 3–5 dygn.
* Får feber som går ner men sedan stiger igen.
* Har andningssvårigheter även vid vila.
* Plötsligt blir mycket sämre.
* Får influensasymptom, tillhör riskgrupperna, men inte är vaccinerad.

Text: Anncy Göranson

Foto: Stig-Åke Jönsson, privat

 


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…