Annons

Annons

Ann-Louise Hanson: Alla fem stjärnorna på slottet blev goda vänner

Hon var bara 6 år när hon gjorde scendebut och 17 när hon slog igenom. Hon har Melodifestivalsrekord med 13 bidrag, och är mesta kvinnliga svensktoppare genom tiderna med hela 50 låtar. Nu blir Ann-Louise Hanson också Stjärna på slottet!

Dela
(77)

Ann-Louise Hanson ihop med de andra stjärnorna: Bosse Parnevik, Regina Lund, Marianne Mörck och Peter Jöback. Premiär i SVT 30/12. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Hur var inspelningen på Teleborgs slott i Växjö? 

– Det var intensiva men härliga dagar tillsammans med fantastiska människor på ett fascinerande slott! Tidigt upp, sent i säng och filmkameror som gick precis hela tiden. Jag var helt slut efteråt. Men det blev också ett fint minne för livet, berättar Ann-Louise Hanson.

Annons

– Inspelningskamerorna surrade jämnt. Först kände jag mig lite spänd och störd av det men snart tänkte jag inte på det längre.

Kände du de andra sedan tidigare?

– Bosse Parnevik är en mycket god vän. Vi bodde nära varandra i Åkersberga, våra barn lekte ihop och de umgås fortfarande. Peter Jöback var flyktigt bekant men de andra hade jag aldrig träffat.

– Efter inspelningarna kändes det som att Marianne och jag var gamla goda barndomskamrater, inte nyfunna väninnor sedan sex dagar tillbaka, säger Ann-Louise Hanson, med värme i rösten.

– Även om vi alla är olika personligheter hade vi mycket gemensamt och det kommer tittarna att få se. Vi blev vänner och håller kontakten.

Du, Siw Malmkvist och Lill-Babs har turnerat flitigt i år – varifrån får du orken?

– Från publiken! Själva resorna och allt packande tär på krafterna men publikens entusiasm och gensvar ger dubbelt så mycket energi tillbaka! Detta är en glädje och lycka att få uppleva när man trots allt fyllt 73 år.

183 år på scen, hur många är dina?

– 58. Jag gjorde mitt första offentliga framträdande på konserthuset hemma i Kristianstad 1950, när jag var 6 år. Min storebror Lars spelade och jag sjöng. Jag älskade musiken och fick spela in en skiva när jag var 12. Som 14-åring blev jag lillvärdinna hos Lasse Holmqvist i första tv-sändningarna från Malmö och då upptäckt av Anders Burman. Jag fick skivkontrakt, hoppade av skolan och flyttade till släktingar i Stockholm och räknar 1959 som det år jag blev professionell sångerska.

Ann-Louise, 6 år, gör scendebut i Kristianstad. Bild: Privat

Du var nära att överge musiken när du var 19 år?

– Ja, jag tyckte det gick trögt en tid och min pappa tyckte att jag skulle skaffa en utbildning. Jag var riktigt sugen på att öppna skönhetssalong. Jag hade redan anmält mig till en kosmetologutbildning när min manager frågade om jag ville åka ut på en visturné tillsammans med två trubadurer jag aldrig hört namnet på.

– Jag övervägde och tackade ja till att sjunga med grabbarna som visade sig heta Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström, berättar Ann-Louise och ler vid minnet.

Ann-Louises karriär tog ny raketfart under turnén så någon skönhetssalong blev det aldrig!

Cornelis Vreeswijk, Ann-Louise Hanson och Fred Åkerström på turné. FOTO: IBL

Hur firar du nyår?

– Med mina nära och kära på vårt lantställe i skärgården. Vi festar på ostron, både till jul och nyår, ostron som jag lärt mig älska under åren då vi bodde i Frankrike.

– Vi hade det ganska knapert när jag växte upp, men på storhelgerna var vi hos mormor och morfar i Yngsjö som alltid bjöd på mycket och god mat. Det kan vara därifrån jag ärvt mitt stora matintresse!

Ann-Louise Hanson

Familj: maken Bruno Glenmark, döttrarna Jessica, Jenni och Josefin, 7 barnbarn.
Aktuell: En av gästerna i ”Moraeus med mera – Julspecial” SVT1 23/12 kl 20, ”Stjärnorna på slottet”, 12 säsongen: premiär 30/12 kl 20 i SVT1, Del 8 i ”Så ska det låta” SVT 25/2 tillsammans med dottern Josefin Glenmark, boken ”Kärlekens miljonär” skriven tillsammans med Bruno, nyinspelning av låten Kärlekens miljonär och spelningar tillsammans med Siw Malmkvist och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Visste du att: Det är Ann-Louise Hanson som sjöng slingan till Juicy Fruits reklamfilm ”Juicy Fruit – it´s a packet full of sunshine” som sändes som bioreklam världen över på 80-talet.

I boken Kärlekens miljonär berättar Ann-Louise Hanson att hennes grammofonbolag ville satsa på en Amerikakarriär för henne. Men Ann-Louise ville inte flytta till Los Angeles. Då valde de i stället att satsa på Julio Iglesias.

Ålder: 73 år

Hobby: Förutom musken – målning och matlagning.

Ann-Louise Hansson älskar både mat och färger. Här har hon skapat ett fotocollage från franska rivieran. Bild: Ann-Louise Hanson privat

Stjärnornas dagar:

30/12 – Peter Jöback
6/1 – Marianne Mörck
13/1 – Regina Lund
20/1 – Ann-Louise Hanson
27/1 – Bosse Parnevik

En scen från årets Stjärnorna på slottet. Foto: Ulrika Midunger/SVT

Läs också:

Sofia Ledarp i Fröken Friman: Mitt liv var en fasad

Sofia Ledarp är aktuell i Fröken Frimans krig

 


Läs mer om:

Dela
(77)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…