Annons

Annons

Anja räddar ”häxbarn” i Nigeria: ”Lille Hope hittades i sista stund”

Varje år överges och anklagas 10 000 barn i Nigeria för häxeri. Lille Hope hade tur och blev räddad av Anja. Genom sociala medier blev hans öde känt i hela världen. – Jag kan göra skillnad för de här barnen och kommer att ägna resten av mitt liv åt att göra det, säger Anja.

Dela
(40)

Anja-Ringgren-Loven1

– Jag kan göra skillnad för de här barnen och jag vet att jag kommer att ägna resten av mitt liv åt att göra det. Behovet är så stort, säger Anja. Bild: DINNÖDHJÄLP

Anja Ringgren Lovén glömmer aldrig första gången hon var ute på en räddningsaktion för att hjälpa en liten pojke som blivit anklagad för häxeri. Om skörden slår fel eller boskapen blir sjuk är det vanligt att barn tros ha utövat häxkonster. Vidskepelsen är en stark kraft i vissa byar ute på landsbygden i Nigeria och häxbarnen behandlas oerhört grymt. Victor, tio år, var ett av dem.

Annons

– Jag kunde inte titta honom i ögonen och se hans rädsla för då hade jag börjat gråta. Jag fick verkligen kämpa för att hålla tillbaka tårarna och jag visste att jag inte ens kunde föreställa mig allt förfärligt han blivit utsatt för. Han kunde ju inte heller veta vad vi skulle göra med honom, berättar Anja som arbetar för att de utsatta barnen ska få ett bättre liv.

De får gå i skolan, de får mat och kläder och de får massor av kärlek i den hjälporganisation hon själv har startat.

– Jag kan göra skillnad för de här barnen och jag vet att jag kommer att ägna resten av mitt liv åt att göra det. Behovet är så stort. Varje år anklagas 10  000 barn i Nigeria för häxeri.

Precis som många andra barn fick Anja höra att hon skulle tänka på de svältande barnen i Afrika när hon inte ville äta upp sin kvällsmat. Redan när hon var en liten flicka i Frederikshavn väcktes en vilja att hjälpa andra och göra gott – och ett intresse för Afrika. Det var dit hon skulle åka när hon blev stor för att hjälpa barn som hade det svårt.

– Min mamma sa ofta till mig att det är många som inte har det lika bra som vi. Hon lärde mig empati och kärlek till våra medmänniskor. Det är något jag har fått med modersmjölken, säger Anja som är hemma och hälsar på tillsammans med sonen David Jr.

Driver barnhem

Numera delar hon sin tid mellan Danmark och Nigeria. 2012 startade hon hjälporganisationen DINNödhjälp och driver barnhem, skola och läkarklinik i Akwa Ibom, en delstat i sydöstra Nigeria. Tack vare ett starkt engagemang och hårt arbete har hon
 förverkligat sin barndomsdröm, men vägen dit har inte varit helt rak.

– Jag arbetade som flygvärdinna ett par år och blev sedan butikschef i en klädaffär. Det var ett bra arbete med fina arbetskamrater, och tiden gick. Men när jag skulle fylla 30 insåg jag att det var dags att ta ner drömmen om Afrika som jag hade lagt på hyllan i så många år. Det var nu eller aldrig!

En bidragande orsak var en tv-dokumentär hon såg om häxbarnen i Nigeria. Anja blev chockad när hon såg hur grymt barn som anklagades för häxeri behandlades. Som straff kunde de begravas levande, halshuggas, torteras till döds eller brännas på bål. En del blev ”bara” misshandlade och utstötta från bygemenskapen.

Anja bestämde sig för att bryta helt med sitt bekväma liv – hon sa upp sig från jobbet, sålde sin lägenhet och alla möbler och åkte sedan som hjälparbetare till Malawi med en kyrklig organisation. Där levde hon under primitiva omständigheter med fattiga familjer och fick själv känna på hur det är att gå hungrig utan att få tillräckligt att äta.

– Mamman i familjen jag bodde i sa en dag: ”Mina barns gråt är min fiende och de gråter av hunger.” De orden fastnade i mitt hjärta och jag bestämde mig för att starta min egen hjälporganisation. Och när jag har bestämt mig för något så gör jag det.

Anja samlade ihop pengar, åkte till Nigeria och började arbeta på ett barnhem. Där följde hon med ut på räddningsaktioner för att ta hand om häxbarn. På barnhemmet arbetade David Emmanuel Umem och de blev förälskade.

– Det ingick inte i min plan att jag skulle möta kärleken där, men så blev det och sedan fick vi vår son David Jr.2014 startade Anja och David ett eget barnhem där de tog emot tio barn. Nu har de 38 barn och verksamheten har utökats med skola och läkarklinik. DINNödhjälp har sedan starten vuxit från 20 till 5 000 medlemmar – och det är medlemsavgifter och gåvor från privatpersoner och företag som finansierar verksamheten.

– Det ligger mycket hårt arbete bakom, men vi är många som hjälps åt. Jag har fantastiska medarbetare både i Nigeria och i Danmark. De ger mig mod, kraft och energi att fortsätta.

Har alltid polisbeskydd

För det krävs en hel del mod. Nigeria är ett av världens farligaste länder och som europeisk kvinna kan Anja inte röra sig fritt. Våld och kidnappningar är vanliga så hon har alltid polisbeskydd när hon är ute. Räddningsaktionerna planeras noga och ofta måste Anja och hennes medarbetare luras och spela teater för att inte väcka misstankar, så att räddningen misslyckas.

– Den stora energikällan är förstås barnen. Att se deras leenden, glädje och tacksamhet är det som driver mig, förklarar Anja som har varit ute på 50 räddningsaktioner.

Ett av många barn som har en speciell plats i Anjas hjärta är den lille pojken Hope som lämnats utmärglad på gatan, och vars öde spreds via sociala medier och nätet världen över förra våren.

Anja räddar häxbarn - lille Hope

Hope var utmärglad och sjuk när Anja och medarbetarna från DINNödhjälp räddade honom från att dö på gatan. Bild: DINNÖDHJÄLP

– Jag har sett många hemska saker när jag varit ute på räddningsaktioner, saker som jag inte önskar att min värsta fiende skulle se. Men jag hade aldrig träffat ett så litet barn som anklagats för häxeri. Han var bara två år och var svårt undernärd, hade malaria, 
tyfus och mask efter att ha övergivits av sin 
familj. Hade vi inte kommit den dagen hade han dött, säger Anja och fortsätter:

– När vi satt i bilen till sjukhuset trodde jag att vi skulle få begrava honom samma dag. Han luktade död och kippade efter luft. Han skulle inte behöva dö utan att ha ett namn, så jag bestämde mig för att kalla honom Hope.
Och visst finns det hopp även när det ser mörkt ut. Hope blev frisk, har fått äta sig mätt och fått ett bra liv på barnhemmet.

Anja Ringgren Lovén

Ett år senare är Hope en frisk och glad pojke. – Ett mirakel, säger Anja (som bytt hårfärg). Bild: DINNÖDHJÄLP

– Det känns som ett mirakel, säger Anja som är tacksam för att nyheten om Hope fick så stor spridning – det har gjort att hennes hjälporganisation har fått mer uppmärksamhet och att mer pengar har kommit in. Hon har också blivit en efterfrågad föreläsare.

Okunskapen måste bekämpas

För Anja och hennes medarbetare är räddningen bara början. Det viktiga är sedan att barnen får gå i skolan.

– Vidskepelsen måste bekämpas med kunskap. Tron på häxor kommer från okunskap och fattigdom. Därför är det så viktigt att barnen får gå i skolan. Det är miljoner fattiga barn i Nigeria som inte går i skolan i dag och det gör att utvecklingen inte går framåt.

I skolan får barnen också hjälp att bearbeta de grymheter de har varit med om, bland annat genom sång, dans, lek och teckning.

– Vi arbetar också mycket med upplysning och åker ut till byarna för att diskutera vidskepelse och häxeri. Om vi kan övertyga byborna om att det inte finns häxor är det ett stort steg framåt. Målet är att barnen ska kunna återvända till sina familjer och det går bra då de har insett att barnen faktiskt inte är häxor.

Här kan du läsa mer om DINNödhjälp

 

LÄS MER:

Ulf och Camilla reste till Afrika som volontärer

Hur kan man göra världen bättre?

Denise räddar noshörningar i Afrika

 


Läs mer om:

Dela
(40)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…