Annons

Annons

Anja Kontor möter Theodor Kallifatides!

Dela
(0)

Författaren Theodor Kallifatides var bara fem år när han blev vittne till hur en man avrättades hemma på torget i den grekiska byn. En händelse som påverkade honom starkt och fick honom att börja skriva. I Hemmets Veckotidning nr 22 möter vår reporter Anja Kontor honom för ett varmt och gripande samtal om livet och vad det är som driver oss.

Annons

– Det som räddat mig igenom hela livet är den omotiverade glädjen, jag har gjort det mesta av lust, säger Theodor som hunnit fylla 73 år.

Han lämnade sitt hemland vid 26 års ålder, med mammas kakor i väskan, och om avskedet skriver han: ” Min fars steg var ännu  spänstiga men hans hjärta hade gått sönder”.

Theodor arbetade sig in i svenskheten som tidningsbud, brevbärare och nattportier. I början hade han svårt för att få fäste. Det var först när han på egen hand tragglade sig igenom Strindbergs ”Fröken Julie” som han fick grepp om språket.

Fem år senare , 1969, debuterade han som författare och fick lysande recensioner. Därefter har det blivit ett 40-tal böcker – både lyrik, romaner, reseböcker och några deckare. Hösten 2002 utnämndes han av regeringen till professor ”för ett storartat författarskap”.

Han har aldrig förstått sig på den garanterade tryggheten.

– Jag förstår att vi alla har behov av en grundtrygghet. Men det oförutsedda får inte betraktas som ett hot. Livet är ju en riskabel historia men jag nöjer mig med en fungerande verklighet, säger Theodor.

Läs mer i veckans nummer!

Foto: Jennifer Nemie


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…